Пловдивски учени създадоха праскова с "имунитет"

19.04.2012 | 12:15
по статията работи: Теодора Пенева
Плодовете от сорта "Ласкава" са устойчиви на болести, екологично чисти и необичайно едри
Пловдивски учени създадоха праскова с "имунитет"
Снимка: Институт по овощарство

Нова стъпка към отглеждането на екологично чисти плодове направиха българските агрономи.

"Ласкава" е името на устойчив десертен сорт праскова, който учените от Института по овощарство в Пловдив са разработили.

Създателите на прасковата са доц. д-р Аргир Живондов, доц. д-р Стоян Дъбов и агр. Юлия Божикова. Econ.bg се обърна за подробности към д-р Живондов, който ни разказа какви са отличителните белези на хибридната овошка.

За създаването на "Ласкава" са смесени гените на два други вида праскови с латински наименования Prunus persica и Prunus ferganensis. Сортът е получен чрез двукратно свободно опрашване на отбрани хибриди от родителската комбинация "Хале" ("Елберта" и "Ферганский желты"). С други думи - избрани са най-добрите популации след кръстоската на двата родителски сорта.

Снимка: Институт по овощарство

Отличителните белези на новия сорт са, че плодовете му са много едри – с приблизителен диаметър 77 милиметра и със средно тегло 230 грама. Месото им е ярко жълто, сочно и с балансиран сладко-кисел вкус. Освен това се отделя лесно от костилката.

Търговският вид на прасковите се допълва от характеристиките на обвивката й – карминово червена и умерено мъхеста.

По-важното от земеделска гледна точка е, че сортът е устойчив на една от най-разпространените сред овощните култури болести – браншеста мара. Дървета "Ласкава" са отглеждани в колекционно насаждане, заедно с други сортове праскови, чувствителни към заболяването и създаващи общ инфекциозен риск. В резултат, при новите хибриди не са забелязани никакви симптоми на болестта.

Това на практика прави производството на сорта много по-евтино. Пръсканията срещу болести се свеждат до минимум, тъй като устойчивостта на прасковите е генетично заложена.

Освен това, плодовете имат добър сензорен профил, допълват от Института. Сортът е подходящ за използване в системата на биологичното овощарство за производството на екологично чисти плодове.

Оцени статията:
4.25/5
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 21.11   695 г. – Свети Вилиброрд е ръкоположен за пръв епископ на фризийците. 1344 г. – Започва строежът на сегашната катедрала "Свети Вит", когато епископът...