Британски учени откриха още една от причините за дълголетието на французите. Според тях освен виното, традиционното синьо френско сирене "Рокфор" също е полезно за сърцето и здравето като цяло.
Свойствата на деликатеса, който отлежава в пещери в южната част на Франция, близо до Тулуза, се проявяват най-добре в киселата среда на тялото. Например - в лигавицата на стомаха или на повърхността на кожата. Според учените един от процесите, който се наблюдава, докато сиренето узрява, допринася и за добрата работа на червата, забавянето на артрита и физическите признаци на стареенето.
Това откритие обяснява и ниските показатели за смъртност от сърдечно-съдови заболявания при французите, въпреки тяхната любов към мазните и солените храни, пише британският вестник „Телеграф”. Изданието припомня, че французойките могат да се похвалят с това, че живеят най-дълго в сравнение с останалите жени на Стария континент.
Екип от експерти от разположена в Кеймбридж компания са открили противовъзпалителните фактори, които се съдържат в плесенясалото сирене "Рокфор". Учените вярват, че могат да използват направеното откритие в борбата срещу сърдечните болести, както и в кремовете срещу стареене.