Японски изследователи в научния ускорителен център Рикен Нишина в продължение на две десетилетия използват своя ускорител на частици, за да предизвикат мутации в ориза. Крайната им цел е отглеждането на сортове ориз, които са устойчиви на солена вода.
Досега постигнатите от учените резултати бяха ограничени – създаден бе само един устойчив на сол вид, който срещна смесени реакции на японския пазар по отношение на вкуса.
Сега обаче заради цунамито, което миналата година опустоши част от японското крайбрежие и замърси голяма част от земеделските земи с морска вода, усилията на изследователите бяха силно концентрирани към създаването на цял нов клас щамове, които да са устойчиви на солена вода, пише PhysOrg.com.
Като цяло тази идеята не е нова – селектирането на нови видове растения има многовековни традиции по целия свят. Новото в случая е, че японските учени се опитват да ускорят процесите, благодарение на мутации, предизвикани от потоци йонизирани частици.
Тези лъчи се генерират в ускорителя на елементарни частици в Рикен и се насочват към мишена, в която са поставени оризови семена. Впоследствие облъчените семена се посаждат и от поникналите растения се избират показалите устойчивост към солена вода. От избраните "финалисти“ се селектират тези растения, които имат добър вкус.
Този метод ще позволи на японските специалисти да ускорят многократно създаването на нови нови щамове ориз, като процедурата би отнемала няколко години за разлика от стандартния процес, изискващ десетилетни усилия.
Освен в Япония бъдещият устойчив на солена вода ориз ще може да се сади и на места, на които покачващите се вследствие на глобалното затопляне води заплашват да залеят обработваеми земи.