Инструкция № 1 от 25 май 1998 г. за охрана, опазване и разпореждане с имоти - частна държавна собственост

Държавен вестник брой: 62

Година: 1998

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 06.03.2004

Раздел I
Общи положения

Чл. 1.

По реда на тази инструкция се извършват охраната, опазването и разпореждането с недвижими имоти - публична държавна собственост, обявени за имоти - частна държавна собственост, с Решение на Министерския съвет N: 30 от 3 февруари 1998 г.

Чл. 2.

Имотите по чл. 1 се стопанисват и управляват от областните управители по местонахождението им.

Чл. 3.

Охраната и опазването на имотите по чл. 1 до предаването им на областните управители или на съответните купувачи се извършва от Министерството на отбраната.

Чл. 4.

Областните управители по местонахождение на имотите по чл. 1 извършват продажбата им по реда на Закона за държавната собственост, правилника за прилагането му, както и на тази инструкция.

Раздел II
Охрана и опазване на имотите

Чл. 5.

Службите "Казармен и жилищен фонд и противопожарна охрана" на Министерството на отбраната осъществяват дейностите по охраната и опазването на имотите по чл. 1.

Чл. 6.

Отдел "Държавни военни имоти" на Министерството на отбраната осъществява актуването и надзора на имотите по чл. 1.

Чл. 7.

Министерството на отбраната осигурява за сметка на утвърдения му бюджет охраната на имотите по чл. 1 до разпореждането с тях.

Раздел III
Продажба на имотите

Чл. 8.

Продажбата на имотите, предмет на инструкцията, се извършва чрез търг.

Чл. 9.

Министърът на отбраната отправя искане до областния управител за откриване на процедура по провеждане на търга. В искането се посочват началната тръжна цена, видът на търга и представителите на Министерството на отбраната в комисията по провеждане на търга.

Чл. 10.

(1) Тръжната документация се изготвя от служители на МО.
(2) Началната цена на имота се определя от лицензирани оценители - служители на Министерството на отбраната.

Чл. 11.

Областният управител със заповед обявява търга. Заповедта съдържа вида на търга, описание на недвижимия имот, началната цена, размера на депозита и начина на плащане на цената и състава на комисията, която организира и провежда търга.

Чл. 12.

(1) Комисията по провеждане на търга се състои от 5 членове. Председателят на комисията и членовете на комисията - юрист и икономист, са представители на Министерството на отбраната.
(2) Членовете на комисията не получават възнаграждение за участието си в дейността й.

Чл. 13.

Комисията по търга обявява датата, часа и мястото на провеждане на търга 30 дни преди провеждането му най-малко в един местен и в един национален всекидневник. Обявлението съдържа времето и начина, по който се извършва огледът на недвижимия имот.

Чл. 14.

Когато на търга се яви само един кандидат, търгът се отлага с един час и ако след този срок не се яви друг кандидат, търгът не се провежда, като за това се съставя протокол.

Чл. 15.

Повторно провеждане на търга се насрочва при условия и в срокове, определени със заповед на областния управител.

Чл. 16.

При търг с явно наддаване председателят обявява началната цена и стъпката на наддаване, която не може да бъде по-голяма от 10 на сто от началната цена и по-малка от 1 на сто от нея.

Чл. 17.

Наддаването се извършва чрез обявяване на последователни суми над началната цена.

Чл. 18.

Последната оферта се обявява три пъти с предупреждение, че е последна и ако няма други предложения, председателят на комисията обявява крайната цена и закрива търга.

Чл. 19.

При търгове с тайно наддаване предложенията се представят в деня на търга на комисията в запечатани пликове. Върху плика се отбелязва името на участника в търга или на упълномощеното от него лице. Пликът съдържа данни за имота, предлаганата цена и данни за участника в търга, упълномощените от него лица, и нотариално заверено пълномощно за участие.

Чл. 20.

При отварянето на пликовете се съставя протокол, в който се вписват участниците и предложените от тях цени.

Чл. 21.

Участникът, предложил най-висока цена, се обявява за спечелил търга и търгът се закрива.

Чл. 22.

Ако е предложена най-висока цена от двама или повече участници в търга, същият продължава само между тях, като наддаването е явно.

Чл. 23.

След закриване на търга депозитните вноски на участниците се връщат, като се задържа вноската на спечелилия участник, която се прихваща към сумата, за която е спечелил имота.

Чл. 24.

Цената се изплаща по посочената в тръжната документация банкова сметка.

Чл. 25.

След плащането на цената се сключва договор между областния управител и спечелилия търга при условията на чл.18 от Закона за собствеността.

Чл. 26.

Когато спечелилият търга не изплати в срок пълния размер на сумата, за която е спечелил имота, депозитната му вноска не се връща, договор не се сключва и се обявява нов търг.

Раздел IV
Ред за отчитане и разпределение на получените финансови средства

Чл. 27.

(1) Тръжните книжа се продават от съответните служби "Казармен и жилищен фонд и противопожарна охрана" на Министерството на отбраната.
(2) Приходите от продажбите по ал. 1 се внасят в специални партиди по сметка на службите и се използват за извършване на разходите по провеждане на търга.

Чл. 28.

Разходите по организацията и провеждане на търговете са за сметка на Министерството на отбраната.

Чл. 29.

Приходите от продажбата на имотите по тази инструкция постъпват във фонд "Отбрана" на Министерството на отбраната.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 1. Тази инструкция се издава на основание т. 4 от Решение N: 30 от 3 февруари 1998 год. на Министерския съвет за обявяване на имоти - публична държавна собственост, за имоти - частна държавна собственост.

§ 2. За неуредени въпроси относно продажбата на недвижими имоти, предмет на тази инструкция, се прилагат разпоредбите на Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост.

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив