Ресторантьорският бизнес във Велико Търново открито настоява за регламентиране на бакшиша. Според собствениците на заведенията той трябва да се осветли и да възлиза на 10% от оборота, съобщава bgtourism.bg. От своя страна пък мениджърите се задължават да налагат персонални санкции на сервитьори, които не са чукнали касови бележки на клиентите.
Браншът в цяла България се бори за двойно намаляване на ДДС за заведенията. Искането е данък добавена стойност да бъде намален в рамките на 8-10%, което ще доведе до по-добрата му събираемост и ще прекрати порочните практики за укриване на обороти.
У нас по закон единствено бизнесите с хотели и подобен тип обекти за настаняване, както и тези за отдаването на места за къмпинг и каравани се ползват с привилегията за по-ниско ДДС от 9 на сто. Промяната бе въведена като мярка за насърчаване на туристическата индустрия у нас през 2011 година. Местата за хранене обаче са част от тази туристическа индустрия, аргументират се собствениците на заведения. Ако и ресторантьорите извоюват такава мярка, може да се отприщи вълна от искания и от другите сектори - по-ниско ДДС за книги, лекарства и др., дават пък противоположен нюанс анализатори.