Европа: Топ 10 места за вкусна храна и добро вино

01.02.2012 | 12:10
по статията работи: Петър Чернев
От Флоренция до Единбург - 10 града, в които да останете гладни е малко вероятно
Европа: Топ 10 места за вкусна храна и добро вино
Снимка: Thinkstock/Guliver

Любители сте на добрата храна и качественото вино? Разполагате с необходимите средства и искате да си угодите?

В следващите няколко реда ще ви запознаем с годишната класация "Избор на пътуващите", изготвяна от престижния сайт TripAdvisor. Тя се базира на милиони истински и непредубедени рецензии от туристи. Победителите са получили най-висока оценка от хората по отношение на предлаганите храна и вино, посочват организаторите.

Челната десетка за Стария континент се разделя между 5 страни – Италия, Франция, Англия, Испания и Шотландия. Изненадващо или не, три от класираните на първите пет места града са италиански – Флоренция (първо място), Рим (трето място) и Соренто (четвърто място). Сребърния медал печели френската столица Париж, а пети се класира английският град Йорк. Втората част на класацията се доминира от Испания и Италия – шестото място се заема от обявения от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство град Сиена, следван от Болоня, разположеният в Бискайския залив Сан Себастиан, столицата на автономната област Каталуния – Барселона и столицата на Шотландия – Единбург.

Що се отнася до Америка, там картината е далеч по пъстра – всички десет града се намират в различни щати. Съответно: Луизиана, Калифорния, Илинойс, Южна Каролина, Калифорния, Ню Йорк, Джорджия, Ню Мексико, Невада и Северна Калифорния. На първо място е класиран Ню Орлиънс (Луизиана). Сребърните медали печели Напа (Калифорния), следван от Чикаго (Илинойс), който се нарежда трети. Класацията продължава с разположения в Южна Калифорния град Чарлстън, Сан Франциско, Ню Йорк, намиращият се в Джорджия Савана, Санта Фе (Ню Мексико), Лас Вегас и Ашвил (Северна Каролина).

Европа

Според рецензията за Флоренция соченият за "люлка на Ренесанса" град е място, на което не можеш да останеш разочарован от храната. Донякъде странен е фактът, че тя е модерна, тъй като се консумира от векове. Съставките? Те са прости: боб фава, сирене пекорино романо и допълнително рафинирано маслинено олио. Желаете да опитате и класно вино? "Кианти" и десертният сорт "Вал Санто" са еднакво превъзходни.

Място, което си струва посещението:

В La Limonaia туристите могат да се възползват от предлагания частичен пансион, включващ нощувка и закуска. Един ден е достатъчен човек да се запознае с местните вина и храни. Отзивчивият персонал ще ви посрещне с отворени обятия и ще ви научи на интересни неща. Например – как да намирате деликатесните и изключително скъпи гъби трюфел.

Снимка: Lalimonaia.net

 

Париж... Столицата на Франция... Да се каже, че едни от най-изисканите ресторанти се намират там, вече граничи с клишето... Красотата се крие другаде: Не е задължително да влезеш в скъп ресторант, за да вкусиш нещо превъзходно. В ръцете на френските готвачи дори простите неща като сандвичът croque monsieur, съдържащ шунка на скара и сирене, се превръща в изтънчено ястие.

Предпочитате виното пред бирата? Пригответе се да се пренесете в Рая, благодарение на винените листи. Добро място да запълните общата си култура, както и да дегустирате "напитката на боговете", е разположеното близо до Лувъра "O Chateau". Там може да се насладите и на изтънчена селекция на сирена.

Ако решите да посетите Рим, по-добре си вземете няколко чифта панталони – едни нормални - за посещенията на различните забележителности, и още едни - за времето, когато решите да си угодите. Тези, вторите, задължително трябва да са поне с един размер по-широки...

Пържени филета от треска (filetti de baccala), паста Caccio e pepe (приготвена с произведено в столицата на Италия сирене пекорино и черен пипер) и паста карбонара (приготвяна с яйца, бекон и сирене) са само част от предложенията на местната сърдечна кухня. Не особено харесваните в някои части на Европа субпродукти също са на почит тук.

The Library Bistrot (Бистро "Библиотеката") ви предлага богат избор от италиански ястия. Може да започнете с нещо по-леко – пай от сезонни зеленчуци и сирене рикота, поръсен с подправки. За първо ястие се предлага широк спектър от паста – ръчно приготвена, с черни или бели трюфели, равиоли, пълнени със сирене рикота и портокали, сервирани с пресни домати и босилек, или пък с  месо и доматен сос. Сред основните ястия се предлагат червена риба тон или риба меч, сервирана със сициалиански цитрусови плодове, телешко филе по италиански със сос от вино "Кианти", което се поднася с пай с чубрица. За десерт може да изберете тирамису и мус от черен или бял шоколад.

Източник: Thelibrary.it

Няма смисъл да четете менюто, ако се намирате в ресторант, от който се вижда брегът на Амалфийското крайбрежие (северния бряг на Салернския залив). Просто кажете на сервитьора, че искате ньоки по сорентински (gnocchi alla sorrentino) и прясно уловени морски дарове. Не е от значение каква точно риба или друг обитател на Средиземно море ще си поръчате – всички са вкусни и си заслужават.

Питате за сервираните в италианския град Соренто ньоки? Те са потопени в доматен сос и се сервират със сирене моцарела. За десерт може да си поръчате чаша лимонов ликьор, за чието приготвяне се използват отглежданите в средиземноморски климат огромни лимони.

Място, което си заслужава да бъде посетено, е La Vineria Bollicine. Заведението разполага с класен винен бар. Като бонус може да бъде посочен тапас-барът, което означава, че при поръчване на питие получавате и безплатни мезета - брускети, колбаси или сирена.

Кухнята в британския град Йорк е нещо много повече от прочутия йоркширски пудинг.

Чудите се какъв вид заведение да посетите в разположения в серверната част на графството населено място? Е, с право – може да избирате между чаените салони, кафетата, типичните за Великобритания пъбове, както и ресторантите, в които се предлага храна, "внесена" от различните части на света – Тайланд, Индия, Пакистан и др. И все пак не може само да се яде, питиета са също нещо важно. Не пропускайте джинджифиловата бира, която е била измислена в графството.

Според статистика от 2007 година във Великобритания има около 54 хил. пъба. Осем от десет души се считат за редовни техни посетители, а 15 млн. души пият поне веднъж седмично в някоя от местните кръчми. Най-популярните имена? Челната тройка се съставлява от Royal Oak, Red Lion и White Hart.

Royal Oak – историята на заведението може да бъде проследена още от времето на нашествията на викингите през XI век. На място може да се насладите на "призрачна" вечеря на свещи или да опитате домашно приготвената супа за деня, комбинацията от йоркширска шунка, сладки картофи и пай от пaтешки яйца, приготвян с кори за баница. Друга опция представляват сготвените с масло пресни картофи. Любителите на сладкото и десертите могат да опитат тирамису със сметана, парфе от белгийски шоколад с "Бейлис" и летни плодове.

Снимка: Royaloakyork.com

Освен с традиционното си конно надбягване, известно като Палио, италианският град Сиена предлага и други запомнящи се неща – например великолепна тосканска кухня. Тя включва ястия като pici (подобна на спагети паста), предназначената за вегетарианци супа риболита, в която се слага фасул вместо ориз (тя се сервира в чиния върху филия хляб и задушен спанак), и традиционният за Коледа десерт панфорте. Приготвянето му е сравнително лесно - сладък сироп от захар и мед се смесва със сушени плодове, ядки, подправки и шоколад, оваляни в брашно. За разлика от останалите коледни ястия, това сладко изкушение се готви целогодишно.

Виното? Ако имате бюджет, в който трябва да се вместите, поръчайте си домашно червено вино. Вероятно ще ви сервират "Кианти", което ще е изключително.

Ако сте любители на "напитката на боговете", значи Wine Tour in Tuscany е точно за вас. Разполагащата със сертификат за сомелиер Донатела ще ви запознае със 17-те контради (квартала - бел. авт.) на тосканския град  и ще ви разкаже подробно за едно от най-известнте вина в света. Също така ще можете да се запознаете с работата на местните производители на алкохолната напитка или да опитате произвежданите на място козе и овче сирене.

По-добре въобще не обмисляйте идеята да хапнете "на крак" в Болоня. Градът, в който се намира най-старият университет в света (основан през 1088 г.), предлага и ресторанти в различни ценови класове, в които може да опитате традиционна италианска кухня – тортелини в бульон (паста, сервирана в различни на вкус бульони), салам мортадела и известния по цял свят сос "Болонезе" (месен сос за макаронени изделия и други видове паста).

Trattoria Serghei – траторията е заведение в италиански стил, чиято атмосфера е по-неформална, отколкото в ресторантите, цените са малко по-ниски, а менютата не са напечатани. Там човек може да опита супа от ечемик, както и ньоките, приготвяни със сирене горгонзола. Според рецензиите в Yahoo мястото разполага само с 9 маси, но това не пречи на очарованието му.

Чудите се какво ви очаква, ако решите да посетите разположения на 20-тина километра от границата с Франция Сан Себастиян? Като за начало традиционните за испанската кухня тапас – мезета и предястия, които се сервират топли или студени. Сред по-известните техни разновидности са маслините (пълнени с аншоа или червена чушка) и кюфтенцата със сос. Друго ястие, което заслужава внимание, е местната шунка. Ако тя не ви се услади, винаги може да опитате морска храна. Старата част на града е известна с невероятните си гастрономични предложения.

San Sebastian Food – това е тур, при който може да изберете сред различни по продължителност обиколки на града – от 2 часа до цял ден. По време на тях желаещите могат да се запознаят със старата част на Сан Себастиян, да се възползват от кулинарния гид, да дегустират традиционно испанско вино или сирене и да се запознаят с лозята, които се отглеждат за производство на известното червено вино "Роха".

Снимка: Sansebastianfood.com

 

Барселона е мечтата на чревоугодника. От една страна са традиционните каталонски ястия като зарзуела (яхния от морски дарове) или фидеуа, която е подобна на паелята, но се прави с юфка, вместо с ориз. В същото време близо до града, приютяващ един от най-добрите футболни отбори на планетата, функционира ресторантът "Ел Були", който се управлява от легендарния готвач Феран Адриа. През 2012 г. той планира да затвори заведението за срок от 2 години. След това спечелилото няколко пъти наградата "най-добро заведение в света" ще отвори отново, но този път под формата на фондация, която се занимава с гастрономия и креативно готвене.

По въпроса за виното – опитайте "Кава", което представлява испанско пенливо вино. 95% от него се произвежда в областта Пенедес.

Снимка: Catavino.net

 

В ресторант Monvinic може да опитате някой от около 30-те сорта вино, които се внасят от четирите края на света. Любопитна подробност е, че човек може да разгледа винената листа в нещо, което много наподобява iPad, като търсенето се прави по страна, изба и др. Менюто – освен традиционните тапас, клиентите могат да хапнат октопод с лук, пиле с гъби, кюфтенца от сепия, морски ориз или сирена.

Столицата на Шотландия Единбург предлага богат избор на ресторанти. Независимо от това дали искате да опитате традиционното ястие хагис, което представлява саздърма от агнешки дреболийки, или съвременната тайландска или индийска кухня - всички тайни просто чакат да бъдат открити.

Afternoon Tea Tours се ръководи от Робърт и съпругата му Хелен Фрейзър. Те предлагат посещения на работещи вятърни мелници, студиа на различни творци, които са разположени в долината и занаятчийски магазини. Сред другите възможности са пикник на езерото и посещение на хижата Хайленд.

Шотландската столица разполага и със селскостопански пазар. Там може да си купите цветя, риба, месо и произвеждани на място продукти като сандвичи със свинско, пръжки и сирена.

След като се заситихме с някои от най-добрите ресторанти в Европа, преминаваме към Америка... Втората част на статията може да прочетете тук.

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 18.12   218 пр.н.е. – Втора пуническа война: Картагенският военачалник Ханибал разбива римляните в битка при Требия. 1398 г. – Тюркският предводител Тамерлан покорява...