1039 лв. средна заплата прогнозират банкери

17.01.2017 | 15:30
по статията работи: econ.bg
Прогнозата беше обявена на финансовия форум "Юромъни" (Euromoney) във Виена
1039 лв. средна заплата прогнозират банкери
Снимка: под лиценза на creative commons

Средната заплата в България ще се повиши над 1000 лева през тази година прогнозират експертите на УниКредит груп. Прогнозата беше обявена на финансовия форум "Юромъни" (Euromoney) във Виена, съобщава БТА. Икономистите очакват средната заплата да се повиши до 1039 лв. през 2017 г., а през 2018 г. да достигне 1125 лева. 

По данни на Националния статистически институт (НСИ) към края на 2016 г. средната заплата у нас е била 954 лв. Според анализаторите на УниКредит тази година растежът на икономиката на България ще е 3,6 на сто - с 0,1 на сто повече от 2016 година. Основният двигател на увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) ще бъдат вътрешното търсене и индивидуалното потребление. 

Потреблението ще бъде подкрепено от повишението на заплатите, докато създаването на нови работни места ще спадне, защото недостигът на работна ръка вече ограничава увеличаването на икономическата активност в някои сектори, казва главният икономист на УинКредит Булбанк Кристофор Павлов. 

Според него домакинствата са по-уверени за стабилността на своите доходи и работни места, а банките имат по-голямо желание да кредитират. Това от своя страна ще подобри перспективите пред сектора на жилищното строителство, което може да доведе до по-висока строителна активност, така и умерено по-високи цени на жилищата през 2017 и 2018 година. 

От финансовата институция очакват спад на безработицата с 0,9 на сто през тази година до 6,8 на сто и с още 0,8 на сто през следващата. През 2017 г. БВП на човек от населението в България ще се увеличи с 669 лв. до 13 398 лв. в сравнение с 2016 година прогнозират експертите на УниКредит Булбанк. 

Банкерите очакват и реален увеличение на износа от близо 5 на сто през 2017 година. 

Според Кристофор Павлов растежът на икономиката се очаква да остане силен в началото на 2017 г. и ако парламентарните избори не променят ситуацията, икономиката се очаква да достигне пик в края на 2017 г. или в началото на 2018 година.

Ще са нужни пет години на Великобритания да се отдели от Европейския съюз, а не две години, както често се обявява, каза австрийският финансов министър Ханс Йорг Шелинг при откриването на форума. По думите му никой не знае как точно ще стане излизането на Великобртания от ЕС. Не е ясно и какво означава член 50 от Лисабонския договор. Не е се знае и дали е възможно да се преговаря паралелно и по излизането, и по нов договор с Великобритания, допълни министърът на финансите на Австрия. 

УниКредит Булбанк е най-добра банка за търговско финансиране в България, сочи годишното проучване на международното издание "Юромъни". Над 4000 водещи международни компании, които ползват търговско финансиране, са се включили в проучването. 

Освен в България, наградата се дава и на още шест държави, в които УниКредит развива дейност - Босна и Херцеговина, Хърватия, Полша, Румъния, Сърбия и Турция, съобщиха още експертите на банката. 

След изтичане на настоящия договор в края на 2018 година, УниКредит вече няма да е спонсор на УЕФА Шампионска лига съобщиха от банката като се позоваха на интервю на Жан Пиер Мустие, главен изпълнителен директор на УниКредит, публикувано днес в германския "Зюддойче цайтунг".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...