„Сушата дава действително един добър резултат по отношение качеството на българската пшеница. Имаме пшеница с високо протеиново съдържание. Това е новина, която би довела до бързата ликвидност на реколта 2024г. , която е около 7 млн. тона. Добивът на пшеница в България не се отразява пряко върху цената на хляба.“ Това заяви в интервю за Agrozona.bg председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.
„Ние произвеждаме три пъти повече пшеница отколкото ни е необходимо за вътрешния пазар. В рамките на 1 млн. тона реколта е достатъчна за производство на хляб. Цената на хляба в момента е стабилна и не е променяна в последните 8 месеца. Независимо, че енергийните разходи в сектора са доста високи, цената на брашното към сегашния момент е абсолютно стабилна. Нямаме основания да смятаме, че нещо може да се случи в близките седмици,“ категорична е Кукушева.
Тя сподели, че въпросът със сивата икономика е решен косвено чрез нулевото ДДС на хляба.
„От пазара изчезна онзи хляб, който се продаваше без ДДС на фона на другия, който беше с 20%. Нулевата ДДС ставка на хляба допринесе за този икономически ефект. Потребителите спечелиха най-много от тази социална мярка, която очаквам да стане постоянна,“ разясни Кукушева.
Председателят на Федерацията на хлебарите и сладкарите в България сподели, че основният проблем в бранша е липсващата работна ръка.
„Няма желаещи за работа. За съжаление трудът при нас е основно нощен. По време на празници ние работим. С оглед на тези два фактора младите хора нямат желание да започнат работа в нашия бранш,“ обясни Кукушева.
Според нея по този въпрос трябва да има национална стратегия, която да започне от училищната скамейка и да продължи при реализацията на средни и висши кадри.
„Трябва да има допълнително финансово подпомагане на заетите в бранша от страна на държавата. Явно сами не може да се справим. В момента ползваме човешки ресурси от страни извън Европейския съюз, а те са Индия, Азърбайджан и Афганистан. Но това е временно решение. Трябва да се мисли кой утре ще произвежда хляба на България,“ категорична е Кукушева.