Наредба № 15 от 28 юни 2002 г. за изискванията към използване на ароматични продукти в храните

МЗ

Държавен вестник брой: 62

Година: 2006

Орган на издаване: МЗ

Дата на обнародване: 13.09.2006

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се определят:
1. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) видовете ароматизанти, предназначени за употреба в или върху храни, и допустимите максимални нива за някои от тях в храните;
2. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) специфичните критерии и изисквания за чистота на ароматизантите, предназначени за влагане в храни;
3. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) суровините, добавките и спомагателните вещества за производство, съхранение и използване на ароматизанти;
4. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) информацията, свързана с ароматизантите, която трябва да се отбелязва върху опаковката, етикета и/или съпровождащата ги документация.

Чл. 2. (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) Ароматизанти по смисъла на тази наредба са посочените съединения, препарати и смеси, предназначени за употреба в или върху храни с цел да придадат и/или подобрят техния мирис и/или вкус.

Чл. 3. (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) Ароматизанти са:
1. ароматичните съединения;
2. ароматичните препарати;
3. ароматичните препарати от преработка;
4. пушилните препарати;
5. смесите от съединенията и препаратите по т. 1 до 4.

Чл. 4. (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) По смисъла на тази наредба не са ароматизанти:
1. хранителните вещества или продукти, предназначени за консумация като такива, със или без преработка; 2. веществата, които имат изключително сладък, кисел или солен вкус;
3. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) материалите от растителен или животински произход, които имат присъщи ароматични свойства, в случаите, когато не се използват като суровини за ароматизанти.

Раздел II
Изисквания към ароматичните продукти
(Изм. на загл., ДВ, бр. 62 от 2006 г.)

Чл. 5. (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) Използването на ароматизанти, предназначени за употреба в или върху храни, се допуска при спазване на изискванията по чл.6, ал. 1 от Закона за храните.

Чл. 6. (1) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) Ароматизантите могат да съдържат хранителни съставки, както и други вещества като добавки, технологични разтворители и носители.
(2) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) Добавките, които са необходими за съхранението и употребата на ароматизантите, се определят с Наредба № 8 от 2002 г. за изискванията към използване на добавки в храните (ДВ, бр. 44 от 2002 г.) в количества "колкото е необходимо".
(3) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) Разтворителите, които се използват за екстракция и разреждане на ароматизанти, се определят с Наредба № 9 от 2002 г. за изискванията към използването на екстракционни разтворители при производството на храни и хранителни съставки (ДВ, бр. 44 от 2002 г.).

Чл. 7. (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) Ароматизантите, които се използват в или върху храни, трябва да отговарят на следните критерии за чистота:
1. да не съдържат токсикологично опасни количества на химични елементи и вещества;
2. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) максимално допустимото съдържание в тях на олово да не е повече от 10 mg/kg; арсен - не повече от 3 mg/kg; кадмий - не повече от 1 mg/kg, и живак - не повече от 1 mg/kg.

Чл. 8. (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) При употребата на ароматизанти в храни максимално допустимите нива на нежеланите вещества не трябва да надвишават количествата, посочени в приложение № 1.

Чл. 9. (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) При употребата на ароматизанти и на други храни с ароматни свойства в храни максимално допустимите нива на някои вещества не трябва да надвишават количествата, посочени в приложение № 2.
да се влагат в или върху храни, са посочени в приложение № 3.

Чл. 11.
(1)(Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) Ароматизантите, които не са предназначени за продажба на крайния потребител, се опаковат и етикетират съгласно изискванията на чл. 21 от Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните (ДВ, бр. 62 от 2000 г.), като се обявява и следната задължителна информация:
1. наименование и адрес на производителя или лицето, което опакова, или наименование и адрес на вносителя при случаите на внос;
2. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) термина "аромат/и" или по-специфично наименование или описание на ароматизанта;
3. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) означение "за храни" или по-специфично описание на храните, за които ароматизантът е предназначен;
4. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) категориите вложени ароматични вещества и препарати в низходящ ред, съобразно тяхното количество, съгласно следната класификация:
а) натурално ароматично съединение;
б) натурално-идентично ароматично съединение;
в) синтетично ароматично съединение;
г) ароматичен препарат;
д) ароматичен препарат от преработка;
е) (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) пушилни ароматизанти;
5. в случай на смесени аромати от ароматични съединения и препарати и други хранителни съставки и добавки, включително технологични разтворители и разредители, се изброяват:
а) (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) категориите на ароматизантите съгласно т. 4;
б) наименованието на всяка от останалите съставки и при наличност нейният Е номер в низходящ ред на техните количества;
6. максималното съдържание на веществата съгласно приложение № 2, както и указания за употреба с оглед достигане на посочените норми;
7. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) указанията за употреба, ако липсата им може да доведе до неподходяща употреба на ароматизанта;
8. номер на партидата;
9. нетно тегло, изразено в единици за маса или за обем;
10. годен до;
11. указания за условия на съхранение.
(2) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) Терминът "натурален" или друг еднозначен термин се добавя само към наименованието на съставка, която представлява натурално ароматично съединение и/или ароматичен препарат. Ако търговското наименование на аромата съдържа позоваване на хранителен продукт или на ароматен източник, терминът "натурален" или друг еднозначен термин може да не се добавя, ако ароматният компонент е изолиран чрез съответен физичен, ензимен или микробиологичен способ, или чрез традиционен способ за приготвяне на храна, или от самата храна, или от съответния ароматен източник.
(3) Информацията по ал. 1, т. 4, 5 и 6 може да се съдържа само в документацията, която придружава дадената партида или е предоставена преди доставката й, в случай, че е спазено условието в етикета да е обявено "предназначено е за производството на храни, а не за продажба на дребно".

Чл. 12. (1) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) Ароматизантите, които са предназначени за продажба на крайния потребител, се опаковат и етикетират съгласно изискванията на чл. 21 от Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните (ДВ, бр. 62 от 2000 г.), като се обявява и следната задължителна информация:
1. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) терминът "аромат" или по-специфично наименование или описание на ароматизанта;
2. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) означението "за храни" или по-специфично описание на храните, за които ароматизантът е предназначен;
3. годен до;
4. указания за условия на съхранение;
5. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) указания за употреба, ако липсата им води до неподходяща употреба на ароматизанта;
6. нетно тегло, изразено в единици за маса или за обем;
7. наименованието и адреса на производителя или на лицето, което опакова, или наименованието и адреса на вносителя при случаите на внос;
8. номер на партидата;
9. в случай на смесени аромати от ароматични съединения и препарати и други хранителни съставки и добавки, включително технологични разтворители и разредители, се изброяват:
а) ароматичната съставка съгласно т. 1;
б) наименованието на всяка от останалите съставки и при наличност нейния Е номер в низходящ ред на техните количества.
(2) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) Терминът "натурален" или друг еднозначен термин се добавя само към наименованието на съставка, която представлява натурално ароматично съединение и/или ароматичен препарат. Ако търговското наименование на аромата съдържа позоваване на хранителен продукт или на ароматен източник, терминът "натурален" или друг еднозначен термин може да не се добавя, ако ароматният компонент е изолиран чрез съответен физичен, ензимен или микробиологичен способ, или чрез традиционен способ за приготвяне на храна, или от самата храна, или от съответния ароматен източник.

Чл. 13. Информацията по чл.11 и 12 се представя на видно място с ясни, четливи и трайни букви на български език или на чужд и на български език.

Чл. 14. (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) Ароматизантите местно производство и от внос трябва да отговарят на изискванията на тази наредба.

Раздел III
Допълнителни изисквания към пушилните ароматизанти
(Нов раздел, ДВ, бр. 62 от 2006 г.)

Чл. 15. Изискванията към пушилните ароматизанти се отнасят за:
1. пушилни ароматизанти, използвани или предназначени за употреба във или върху храни;
2. изходните материали за производство на пушилни ароматизанти;
3. условията, при които се приготвят пушилни ароматизанти;
4. храните, във или върху които има пушилни ароматизанти.

Чл. 16. (1) Дървесината, използвана за производството на първични продукти, трябва да не е обработвана, преднамерено или непреднамерено, с химични вещества през шестте месеца, непосредствено предшестващи или последващи отсичането й.
(2) Алинея 1 не се прилага, ако се докаже, че веществото, използвано при обработката, не води до образуване на потенциално токсични вещества в процеса на изгарянето.
(3) Лицето, което пуска на пазара първични продукти, трябва да притежава документи за съответствие с изискванията по ал. 1 и 2.

Чл. 17. (1) Условията за производство на първични продукти са посочени в приложение № 4.
(2) Водонеразтворимата маслена фаза, която е страничен продукт от процеса, не се използва за производството на пушилни ароматизанти.
(3) Първичните продукти може да се преработват допълнително чрез подходящи физични процеси до получаване на производни пушилни ароматизанти, освен ако в нормативен акт е предвидено друго.
(4) При разногласие по отношение целесъобразността на даден физичен процес може да се вземе решение по реда на чл. 6, ал. 3 от Закона за храните.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Ароматично съединение" е определено химическо съединение с ароматични свойства, както следва:
а) натурално, което е получено от храни от растителен или животински произход в сурово състояние или преработени с процеси, традиционни за тези храни (вкл. сушене, печене и ферментация), чрез подходящи физични методи (вкл. чрез дестилация и екстракция с разтворител) или чрез ензимни и микробиологични процеси;
б) натурално-идентично, което е получено чрез химически синтез или изолиране с химически процеси и което е химически идентично на съединение, естествено присъстващо в растителни или животински храни, както е описано в буква "а";
в) синтетично ароматично съединение, което е получено чрез химически синтез и което не е химически идентично със съединение, естествено присъстващо в растителни или животински храни, както е описано в буква "а".
2. "Ароматичен препарат" е продукт, различен от "ароматично съединение", дефинирано в т. 1, буква "а", концентриран или не, който има ароматични свойства и е получен от храни от растителен или животински произход в сурово състояние или преработени с процеси, традиционни за тези храни (вкл.сушене, печене и ферментация), чрез подходящи физични методи (вкл. чрез дестилация и екстракция с разтворител) или чрез ензимни и микробиологични процеси.
3. "Ароматичен препарат от преработка" е продукт, който е получен при спазване на добрата производствена практика, чрез нагряване до температура не по-висока от 180 °С в продължение на не повече от 15 мин. на съставки, които не е задължително да имат ароматични свойства, но поне една от тях съдържа азот (амино), а друга е редуцираща захар.
4. "Пушилен препарат" е екстракт от пушек, използван в традиционните процеси на опушване на храни.
5. "Аромат" е търговското наименование на смеси от ароматични съединения и препарати, които могат да съдържат хранителни съставки и други добавки, вкл. технологични, като разтворители и носители.
6. "Колкото е необходимо" е условие на производствения процес, съгласно което добавката се използва в количества, не строго определени, но не по-високи от необходимите за постигане на очаквания технологичен ефект.
7. (Нова, ДВ, бр. 62 от 2006 г.) "Първичен пушилен кондензат" е пречистената водосъдържаща част на кондензирания пушек и се включва в понятието "пушилни ароматизанти".
8. (Нова, ДВ, бр. 62 от 2006 г.) "Първична катранова фракция" е пречистената фракция на водонеразтворимата високоплътна катранова фаза на кондензирания пушек и се включва в понятието "пушилни ароматизанти".
9. (Нова, ДВ, бр. 62 от 2006 г.) "Първични продукти" са първичните пушилни кондензати и първичните катранови фракции.
10. (Нова, ДВ, бр. 62 от 2006 г.) "Производни пушилни ароматизанти" са аромати, получени в резултат на допълнителна преработка на първични продукти, които се използват или са предназначени за употреба във или върху храни с цел придаване на аромат на пушек на тези храни.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл. 6 ал. 2, т. 1, 2, 4 и 5 от Закона за храните (ДВ, бр. 90 от 1999 г.) и е съгласувана с министъра на икономиката и министъра на земеделието и горите.

§ 3. Наредбата влиза в сила шест месеца след обнародването й в "Държавен вестник".

§ 4. Тази наредба отменя действието на чл.12 и приложения № 8, 9 и 10 към него на Наредба № 45 от 1995 г. за хигиенните норми и изисквания за добавките в хранителните продукти (ДВ, бр. 110 от 1995 г.).

Приложение № 1
към чл.8
(Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.)

Максимални нива на някои нежелани вещества, получени при влагането на ароматизанти, в храни
(Изм. на загл., ДВ, бр. 62 от 2006 г.)

Вещество Храни Напитки
3,4 Бензопирен 0,03 µg/ kg 0,03 µg/ kg

Приложение № 2
към чл.9
(Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.)

Максимални нива на някои вещества, получени при влагането на ароматизанти или други хранителни съставки с ароматични свойства, в храни
(Изм. на загл., ДВ, бр. 62 от 2006 г.)

Вещество Храни
(в mg/kg)
Напитки
(в mg/kg)
Изключения и/или специални ограничения
Агарициева киселина (1) 20 20 100 mg/kg в спиртните напитки и в храните, съдържащи гъби
Алоин (1) 0,1 0,1 50 mg/kg в спиртните напитки
Бета азарон (1) 0,1 0,1 1 mg/kg в спиртните напитки и в подправките, предназначени за храните тип "бърза закуска"
Берберин (1) 0,1 0,1 10 mg/kg в спиртните напитки
Кумарон (1) 2 2 10 mg/kg за някои захарни изделия с карамел
50 mg/kg в дъвките
10 mg/kg в спиртните напитки
Циановодородна киселина (1) 1 1 50 mg/kg в нугата, бадемовата паста, техните заместители или подобни продукти
1 mg/% vol. алкохол в спиртни напитки
5 mg/kg в консервите от плодове с костилки
Хиперицин (1) 0,1 0,1 10 mg/kg в спиртните напитки
1 mg/kg в захарните изделия
Пулегон (1) 25 100 250 mg/kg в напитките, ароматизирани с мента или с лютива мента
350 mg/kg в захарните изделия с мента
Квасин (1) 5 5 10 mg/kg в захарните дражета
50 mg/kg в спиртните напитки
Сафрол и изосафрол (1) 1 1 2 mg/kg в спиртните напитки със съдържание не повече от
25 % vol. алкохол
5 mg/kg в спиртните напитки със съдържание на повече от
25 % vol. алкохол
15 mg/kg в храните, съдържащи кора на индийско орехче и индийско орехче
Сантонин (1) 0,1 0,1 1 mg/kg в спиртните напитки със съдържание на повече от
25 % vol. алкохол
Алфа и бета туйон (1) 0,5 0,5 5 mg/kg в спиртните напитки със съдържание не повече от
25 % vol. алкохол
10 mg/kg в спиртните напитки, съдържащи повече от 25 % vol. алкохол
25 mg/kg в храните, съдържащи съставки със салвия
35 mg/kg в горчиви напитки

Забележка. (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) Веществото, отбелязано с (1), не може да се добавя в храните или в ароматизантите. Може да присъства нормално в храните или след добавянето на ароматизанти, получени от естествени суровини.

Приложение № 3 (Pdf)
към чл.10

Приложение № 4
към чл.17, ал.1
(Ново, ДВ, бр. 62 от 2006 г.)

Условия за производство на първични продукти

1. Пушекът се получава от дървесината съгласно чл. 17, ал. 1. Могат да се добавят билки, подправки, клончета от хвойна и клончета, иглички и шишарки от picea, ако не съдържат остатъци от преднамерена или непреднамерена химична обработка или ако същите отговарят на специфични нормативни актове. Изходният материал се подлага на контролируемо изгаряне, суха дестилация или обработка с прегрята пара в контролируема кислородна среда при максимална температура 600 °С. 2. Пушекът се кондензира. За постигане на фазово разделяне може да се добави вода и/или, ако това не противоречи на други нормативни актове, разтворител. Може да се приложат физични процеси за изолиране, фракциониране и/или пречистване за получаване на следните фази: а) водосъдържащ "първичен пушилен кондензат", съдържащ основно карбоксилни киселини, карбонилни и фенолни съединения, с максимално съдържание на: бензо[а]пирен 10 µg/kg бенз[а]антрацен 20 µg/kg б) водонеразтворима високоплътна катранова фаза, която преципитира по време на фазовото разделяне и която не може да се използва като такава за производството на пушилни ароматизанти, а само след подходяща физична преработка за получаване на фракции от въпросната водонеразтворима катранова фракция, които са с ниско съдържание на полициклични ароматни въглеводороди, вече дефинирани като "първични смолни фракции", с максимално съдържание на: бензо[а]пирен 10 µg/kg бенз[а]антрацен 20 µg/kg в) "водонеразтворима маслена фаза". Ако по време или след кондензацията не протече фазово разделяне, полученият пушилен кондензат трябва да се разглежда като водонеразтворима високоплътна катранова фаза и трябва да се преработи чрез подходящ физичен метод до получаване на първични катранови фракции, които се вместват в зададените норми. Приложение № 1
към чл.8
(Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.)

Максимални нива на някои нежелани вещества, получени при влагането на ароматизанти, в храни
(Изм. на загл., ДВ, бр. 62 от 2006 г.)

Вещество Храни Напитки
3,4 Бензопирен 0,03 µg/ kg 0,03 µg/ kg
Приложение № 2
към чл.9
(Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) Максимални нива на някои вещества, получени при влагането на ароматизанти или други хранителни съставки с ароматични свойства, в храни
(Изм. на загл., ДВ, бр. 62 от 2006 г.)
Вещество Храни
(в mg/kg)
Напитки
(в mg/kg)
Изключения и/или специални ограничения
Агарициева киселина (1) 20 20 100 mg/kg в спиртните напитки и в храните, съдържащи гъби
Алоин (1) 0,1 0,1 50 mg/kg в спиртните напитки
Бета азарон (1) 0,1 0,1 1 mg/kg в спиртните напитки и в подправките, предназначени за храните тип "бърза закуска"
Берберин (1) 0,1 0,1 10 mg/kg в спиртните напитки
Кумарон (1) 2 2 10 mg/kg за някои захарни изделия с карамел
50 mg/kg в дъвките
10 mg/kg в спиртните напитки
Циановодородна киселина (1) 1 1 50 mg/kg в нугата, бадемовата паста, техните заместители или подобни продукти
1 mg/% vol. алкохол в спиртни напитки
5 mg/kg в консервите от плодове с костилки
Хиперицин (1) 0,1 0,1 10 mg/kg в спиртните напитки
1 mg/kg в захарните изделия
Пулегон (1) 25 100 250 mg/kg в напитките, ароматизирани с мента или с лютива мента
350 mg/kg в захарните изделия с мента
Квасин (1) 5 5 10 mg/kg в захарните дражета
50 mg/kg в спиртните напитки
Сафрол и изосафрол (1) 1 1 2 mg/kg в спиртните напитки със съдържание не повече от
25 % vol. алкохол
5 mg/kg в спиртните напитки със съдържание на повече от
25 % vol. алкохол
15 mg/kg в храните, съдържащи кора на индийско орехче и индийско орехче
Сантонин (1) 0,1 0,1 1 mg/kg в спиртните напитки със съдържание на повече от
25 % vol. алкохол
Алфа и бета туйон (1) 0,5 0,5 5 mg/kg в спиртните напитки със съдържание не повече от
25 % vol. алкохол
10 mg/kg в спиртните напитки, съдържащи повече от 25 % vol. алкохол
25 mg/kg в храните, съдържащи съставки със салвия
35 mg/kg в горчиви напитки

Забележка. (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г.) Веществото, отбелязано с (1), не може да се добавя в храните или в ароматизантите. Може да присъства нормално в храните или след добавянето на ароматизанти, получени от естествени суровини.

Приложение №3 (Pdf)
към чл.10 Приложение № 4
към чл.17, ал.1
(Ново, ДВ, бр. 62 от 2006 г.) Условия за производство на първични продукти

1. Пушекът се получава от дървесината съгласно чл. 17, ал. 1. Могат да се добавят билки, подправки, клончета от хвойна и клончета, иглички и шишарки от picea, ако не съдържат остатъци от преднамерена или непреднамерена химична обработка или ако същите отговарят на специфични нормативни актове. Изходният материал се подлага на контролируемо изгаряне, суха дестилация или обработка с прегрята пара в контролируема кислородна среда при максимална температура 600 °С.

2. Пушекът се кондензира. За постигане на фазово разделяне може да се добави вода и/или, ако това не противоречи на други нормативни актове, разтворител. Може да се приложат физични процеси за изолиране, фракциониране и/или пречистване за получаване на следните фази:
а) водосъдържащ “първичен пушилен кондензат”, съдържащ основно карбоксилни киселини, карбонилни и фенолни съединения, с максимално съдържание на:

бензо[а]пирен 10 µg/kg бенз[а]антрацен 20 µg/kg
б) водонеразтворима високоплътна катранова фаза, която преципитира по време на фазовото разделяне и която не може да се използва като такава за производството на пушилни ароматизанти, а само след подходяща физична преработка за получаване на фракции от въпросната водонеразтворима катранова фракция, които са с ниско съдържание на полициклични ароматни въглеводороди, вече дефинирани като “първични смолни фракции”, с максимално съдържание на: бензо[а]пирен 10 µg/kg бенз[а]антрацен 20 µg/kg
в) “водонеразтворима маслена фаза”. Ако по време или след кондензацията не протече фазово разделяне, полученият пушилен кондензат трябва да се разглежда като водонеразтворима високоплътна катранова фаза и трябва да се преработи чрез подходящ физичен метод до получаване на първични катранови фракции, които се вместват в зададените норми. Наредба
за изменение и допълнение на Наредба № 15 от 2002 г. за изискванията към използване на ароматични продукти в храните
(Обн., ДВ, бр. 62 от 01.08.2006 г.)

Преходни и заключителни разпоредби

§ 10. (1) Наредбата влиза в сила от 1 август 2006 г.
(2) Пушилните ароматизанти, които са пуснати на пазара или са етикетирани преди влизането в сила на наредбата и не отговарят на изискванията й, могат да се продават до изчерпването им на пазара, но не по-късно от една година след влизането й в сила.

§ 11. Навсякъде в наредбата мерните единици “мкг/кг”, “мг/кг” и “мг/об.%” се заменят съответно с “µg/ kg”, “mg/kg” и “mg/% vol.”, думите “ароматични продукти”, “ароматичните продукти”, “ароматичния продукт”и “ароматичният продукт” съответно с “ароматизанти”, “ароматизантите”, “ароматизанта” и “ароматизантът”, а думите “готовите за консумация храни и напитки” се заменят с “храни”.

§ 12. Наредбата е съгласувана с министъра на икономиката и енергетиката и министъра на земеделието и горите.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 10. (1) Наредбата влиза в сила от 1 август 2006 г. (2) Пушилните ароматизанти, които са пуснати на пазара или са етикетирани преди влизането в сила на наредбата и не отговарят на изискванията й, могат да се продават до изчерпването им на пазара, но не по-късно от една година след влизането й в сила.

§ 11. Навсякъде в наредбата мерните единици "мкг/кг", "мг/кг" и "мг/об.%" се заменят съответно с "µg/ kg", "mg/kg" и "mg/% vol.", думите "ароматични продукти", "ароматичните продукти", "ароматичния продукт"и "ароматичният продукт" съответно с "ароматизанти", "ароматизантите", "ароматизанта" и "ароматизантът", а думите "готовите за консумация храни и напитки" се заменят с "храни".

§ 12. Наредбата е съгласувана с министъра на икономиката и енергетиката и министъра на земеделието и горите.

Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив