Наредба № 20 от 30 септември 2003 г. за нормата за максимално допустимо количество на ерукова киселина в маслата и мазнините, предназначени за консумация от човека

МЗ

Държавен вестник брой: 90

Година: 2003

Орган на издаване: МЗ

Дата на обнародване: 21.04.2004

Чл. 1. С тази наредба се определят:
1. максимално допустимото количество на ерукова киселина в маслата и мазнините, предназначени за консумация от човека, както и в храните, съдържащи добавени масла и мазнини с общо съдържание на мазнини над 5 на сто;
2. методите за определяне на съдържанието на ерукова киселина като процент от общото съдържание на мастни киселини в мазнините.

Чл. 2. Наредбата се прилага за:
1. масла, мазнини и смеси от тях, предназначени за консумация от човека;
2. храни, в които са добавени масла, мазнини и смеси от тях с общо съдържание на мазнини над 5 на сто.

Чл. 3. Допустимото съдържание на ерукова киселина в продуктите по чл. 2, изчислено като процент от общото съдържание на мастни киселини в мазнините, не трябва да надхвърля 2 на сто.

Чл. 4. Съдържанието на ерукова киселина в продуктите по чл. 2 като процент от общото съдържание на мастни киселини се определя съгласно методите, описани в БДС EN ISO 5508 и БДС EN ISO 5509.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 1. Контролът по изпълнението на изискванията на наредбата се осъществява от органите на държавния санитарен контрол.

§ 2. Наредбата се приема на основание чл.5, ал. 1 от Закона за храните и е съгласувана с министъра на земеделието и горите и министъра на икономиката.

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив