Чл. 1. С тази наредба се определят:
1. максимално допустимото количество на ерукова киселина в маслата и мазнините, предназначени за консумация от човека, както и в храните, съдържащи добавени масла и мазнини с общо съдържание на мазнини над 5 на сто;
2. методите за определяне на съдържанието на ерукова киселина като процент от общото съдържание на мастни киселини в мазнините.
Чл. 2. Наредбата се прилага за:
1. масла, мазнини и смеси от тях, предназначени за консумация от човека;
2. храни, в които са добавени масла, мазнини и смеси от тях с общо съдържание на мазнини над 5 на сто.
Чл. 3. Допустимото съдържание на ерукова киселина в продуктите по чл. 2, изчислено като процент от общото съдържание на мастни киселини в мазнините, не трябва да надхвърля 2 на сто.
Чл. 4. Съдържанието на ерукова киселина в продуктите по чл. 2 като процент от общото съдържание на мастни киселини се определя съгласно методите, описани в БДС EN ISO 5508 и БДС EN ISO 5509.
Преходни и заключителни разпоредби
§ 1. Контролът по изпълнението на изискванията на наредбата се осъществява от органите на държавния санитарен контрол.
§ 2. Наредбата се приема на основание чл.5, ал. 1 от Закона за храните и е съгласувана с министъра на земеделието и горите и министъра на икономиката.