Наредба № 38 от 14.11.2008 г. за специалните изисквания за участие в схемите за национални доплащания за краве мляко и за овце майки през 2008 г.

Министерство на земеделието и храните

Държавен вестник брой: 101

Година: 2008

Орган на издаване: Министерство на земеделието и храните

Дата на обнародване: 25.11.2008

Раздел I
Общи разпоредби
 
Чл. 1. С тази наредба се уреждат специалните изисквания за участие в следните схеми за национални доплащания:
1. схема за национални доплащания за краве мляко;
2. схема за национални доплащания за овце майки.

Раздел II
Специални изисквания по схемите за национални доплащания

Чл. 2.
(1) Право на подпомагане по чл. 1, т. 1 имат земеделските стопани, които към 31 март 2008 г. притежават индивидуална млечна квота за доставки и/или индивидуална млечна квота за директни продажби на краве мляко.
(2) Земеделските стопани имат право на подпомагане, ако към 31 март 2008 г. са притежавали минимум общо 10 тона индивидуална млечна квота за доставки и/или индивидуална млечна квота за директни продажби на краве мляко.
(3) Размерът на подпомагането по схемата за национални доплащания за краве мляко се определя въз основа на размера на млечната квота на земеделския стопанин към 31 март 2008 г. Размерът на националното доплащане за тон мляко от индивидуалната млечна квота е не повече от 22,68 евро.

Чл. 3.
(1) Право на подпомагане по чл. 1, т. 2 имат земеделските стопани, които към 1 октомври 2008 г. са притежавали повече от 50 овце майки, регистрирани в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти на Националната ветеринарномедицинска служба.
(2) Размерът на подпомагането по схемата за национални доплащания за овце майки се определя въз основа на броя на овцете майки, регистрирани в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти към 1 октомври 2008 г. Размерът на националното доплащане за овца майка е не повече от 16 евро

Чл. 4. Нямат право на подпомагане по схемите за национални доплащания земеделски стопани, които имат публични задължения към държавния бюджет.
 
Чл. 5.
(1) За получаване на национални доплащания за краве мляко и за овце майки земеделските стопани подават заявление по образец съгласно приложението.
(2) Заявленията по ал. 1 се подават в срок до 28 ноември 2008 г.
 
Чл. 6.
(1) Заявлението за получаване на национални доплащания за краве мляко и/или за овце майки съдържа:
1. данни за идентификацията на кандидата за подпомагане;
2. схемата или схемите, по които се иска подпомагане;
3. получената от земеделския стопанин индивидуална млечна квота за доставки и/или индивидуална млечна квота за директни продажби в сила от квотния период 1 април 2007 г. - 31 март 2008 г.;
4. таблица за отглежданите овце майки с посочване на ушните марки на животните;
5. декларация от кандидата за подпомагане, че е запознат с условията за подпомагане по съответните схеми и/или мерки.
(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат следните документи:
1. копие от документ за самоличност - за физическите лица;
2. удостоверение за актуално състояние, издадено от съответния окръжен съд или заверено от същия в срока на неговата валидност, или актуално удостоверение за вписване в търговския регистър по реда на Закона за търговския регистър (оригинал или нотариално заверени);
3. решение на компетентния орган на управление на юридическото лице за кандидатстване за помощта;
4. удостоверение за наличието или липсата на задължения по чл. 87, ал. 6 от Данъчноосигурителния процесуален кодекс, издадено от съответната Териториална дирекция на Националната агенция по приходите не по-късно от два месеца преди датата на подаване на документите;
5. за лицата, които кандидатстват по схемата за краве мляко - копие от удостоверение за индивидуална млечна квота за доставки и/или индивидуална млечна квота за директни продажби на краве мляко в сила от квотния период 1 април 2007 г. - 31 март 2008 г., издадено от Министерството на земеделието и храните или от ДФ "Земеделие" - Разплащателна агенция;
6. за лицата, които кандидатстват по схемата за овце майки - извлечение от информационната система на НВМС за броя на отглежданите към 1 октомври 2008 г. овце майки, издадено от Регионалната ветеринарномедицинска служба.
(3) Всеки кандидат може да подаде само едно заявление за подпомагане за национални доплащания за краве мляко и овце майки за 2008 г.
(4) При представяне на документи с невярно съдържание, включително подправени документи, помощта става изискуема и ползвателите й дължат на Държавен фонд "Земеделие" получената сума заедно със законната лихва от деня на нейното получаване.

Чл. 7.
(1) Заявлението за подпомагане заедно с документите по чл. 6, ал. 2 се подава в областните поделения на Държавен фонд "Земеделие"по:
1. постоянния адрес на кандидата - физическо лице;
2. адреса на управление на кандидата - юридическо лице, или едноличен търговец.
(2) В случай че постоянният адрес или адресът на управление на кандидата е различен от мястото на извършване на стопанска дейност, заявлението се подава в областното поделение по извършване на стопанската дейност.
(3) Заявлението се подава:
1. лично;
2. чрез упълномощено от кандидата лице с нотариално заверено изрично пълномощно.
(4) Областните поделения на Държавен фонд "Земеделие" издават уникален идентификационен номер на всяко подадено заявление.
(5) Кандидатите за подпомагане могат да отстранят фактически грешки в подадените заявления по всяко време до одобряване или отказ на плащането.

Чл. 8.
(1) Националните доплащания за краве мляко и за овце майки се изплащат, когато при извършване на административна проверка на подаденото заявление Държавен фонд "Земеделие" не е установил нередности.
(2) Заявителите могат да обжалват отказите за плащане по реда на чл. 29, ал. 2 от Закона за подпомагане на земеделските производители.

Чл. 9. При заявено за подпомагане по-голямо количество индивидуална млечна квота от притежаваното съгласно удостоверението по чл. 6, ал. 2, т. 5 се изплаща помощ, изчислена на база удостоверението.

Чл. 10. При заявен за подпомагане по-голям брой овце майки от посочените в извлечението по чл. 6, ал. 2, т. 6 се изплаща помощ, изчислена на база документа за броя на отглежданите/притежаваните овце майки.

Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се издава на основание чл. 44, ал. 2 от Закона за подпомагане на земеделските производители.

§ 2. Изпълнението на наредбата се възлага на изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие".

§ 3. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Приложение
към чл. 5, ал. 1

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив