Наредба № 46 от 20 април 2006 г. за общите ветеринарномедицински изисквания при внасяне на суровини и храни от животински произход

МЗГ

Държавен вестник брой: 80

Година: 2006

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 03.10.2006

(Обн., ДВ, бр. 43 от 26.05.2006 г. - в сила от 01.10.2006 г.)

Чл. 1.
(1) С тази наредба се уреждат общите ветеринарномедицински изисквания при внасяне на суровини и храни от животински произход.
(2) Разпоредбите на тази наредба се прилагат за продуктите, посочени в приложението.
(3) Суровини и храни от животински произход се внасят само през гранични инспекционни ветеринарни пунктове (ГИВП), одобрени по реда на Наредбата за изискванията към граничните инспекционни ветеринарни пунктове и условията и реда за провеждане на граничен инспекционен ветеринарен контрол по чл.188, ал. 2 ЗВД.

Чл. 2.
(1) Внасянето на суровини и храни от животински произход се допуска, при условие че:
1. произхождат от трети страни, части или региони от тях, включени в списъци на Европейската комисия;
2. са произведени във и експедирани от обекти, които се намират на територията на страните, части от страните или регионите по т. 1, и са включени в списъците на обектите, одобрени от компетентните власти на страната на произход за внасяне в Европейския съюз;
3. пратката отговаря на ветеринарномедицинските изисквания за внасяне на суровини и храни от животински произход в Европейския съюз;
4. пратката е придружена с ветеринарен сертификат по образец на Европейската комисия, утвърден от генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба;
5. идват от страна или регион, от който не е забранено внасянето;
6. са добити от животни, които отговарят на изискванията на Наредбата за здравните изисквания към животните, от които се добиват суровини и храни, и Наредбата за здравните изисквания към аквакултурите, от които се добиват суровини и храни по чл.57, ал. 4 ЗВД.
7. (нова, ДВ, бр. 80 от 2006 г.) отговарят на здравните изисквания, посочени в чл. 7 и 17 от Регламент 2076/2005 на Комисията, определящ преходни изисквания за прилагането на регламенти 853/2004, 854/2004 и 882/2004 на Европейския парламент и на Съвета и изменящ регламенти 853/2004 и 854/2004.
(2) Обектите по ал. 1, т. 2 могат да не са включени в списъци на обекти, одобрени за внасяне в Европейския съюз, при условие че извършват само една от следните дейности:
1. обработване на продукти от животински произход, за които не са предвидени изисквания в наредбата по чл.59, ал. 2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност;
2. производство на суровини;
3. транспортни операции;
4. съхраняване на продукти от животински произход, за които не се изисква съхраняване при контролирана температура.

Чл. 3.
(1) Суровините и храните от животински произход по чл. 1, ал. 2 подлежат на граничен ветеринарен контрол, включващ:
1. проверка на документацията;
2. физическа проверка;
3. проверка за идентичност.
(2) Граничният ветеринарен контрол се извършва от официални ветеринарни лекари при условията и по реда на Наредбата за изискванията към граничните инспекционни ветеринарни пунктове и условията и реда за провеждане на граничен инспекционен ветеринарен контрол по чл.188, ал. 2 ЗВД.

Чл. 4.
(1) Всяка пратка суровини и храни от животински произход се придружава от оригинален ветеринарен сертификат, оригинални ветеринарни или други документи, издадени от компетентен държавен орган, идентифициращи пратката.
(2) Ветеринарният сертификат се подписва и подпечатва от компетентния държавен орган на страната на изпращане и отговаря на изискванията на Наредбата за изискванията към граничните инспекционни ветеринарни пунктове и условията и реда за провеждане на граничен инспекционен ветеринарен контрол по чл.188, ал. 2 ЗВД.

Чл. 5. Физическите и юридическите лица, които осъществяват внасяне на суровини и храни от животински произход:
1. транспортират пратките до мястото за граничен ветеринарномедицински контрол и ги предоставят за извършване на ветеринарните проверки;
2. превозват пратките в специализирани транспортни средства;
3. спазват ветеринарномедицинските изискванията по чл. 2;
4. осигуряват достъп на официалните ветеринарни лекари до пратките и придружаващите ги документи;
5. изпълняват разпорежданията на официалните ветеринарни лекари;
6. заплащат такси за внасяне и транзитно преминаване в размер, определен в тарифата по чл.14, ал. 2 ЗВД;
7. спазват наложените забрани за внасяне;
8. изпращат на ГИВП най-малко един работен ден преди внасянето на пратката сертификат по образец, попълнен в съответната част.

Чл. 6. Разпоредбите по тази наредба се прилагат и при внасяне на странични животински продукти и продукти, получени от тях.

Чл. 7. Внасянето на храни, съдържащи суровини и продукти от растителен и животински произход, се допуска само при условие, че са придружени със сертификат, удостоверяващ, че съдържащите се в тях суровини и продукти от животински произход отговарят на изискванията по чл. 2 и 3 и чл.61 ЗВД.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Внасяне" е въвеждане през одобрени ГИВП на суровини и храни от животински произход, идващи от трети страни, подлежащи на ветеринарномедицински контрол, предназначени за свободно движение на територията на Република България.
2. "Граничен инспекционен ветеринарен пункт" е всеки граничен инспекционен ветеринарен пункт, конструиран и одобрен по реда на наредба за изисквания към граничните инспекционни ветеринарни проверки и условията и редът за провеждане на граничен инспекционен ветеринарен контрол.
3. "Пратка" е количеството суровини и храни от животински произход от един и същ вид, описани в един ветеринарен сертификат и/или друг документ и транспортирани в едно превозно средство, което идва от една и съща страна или част от тази страна.
4. "Продукти" са продуктите по приложението към чл. 1, ал. 2.

Преходни и заключителни разпоредби
(Загл. изм., ДВ, бр. 80 от 2006 г.)


§ 2. Наредбата се издава на основание чл.61, ал. 2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и отменя Наредба № 16 от 2003 г. за общите изисквания към ветеринарните проверки при въвеждане на продукти на митническата територия на страната (ДВ, бр. 41 от 2003 г.).

§ 3. (Доп., ДВ, бр. 80 от 2006 г.) Наредбата влиза в сила от 1 октомври 2006 г, с изключение на чл. 2, който влиза в сила от 1 януари 2007 г.

§ 3а. (Нов, ДВ, бр. 80 от 2006 г.)
(1) До 1 януари 2007 г. продукти и суровини от животински произход, предназначени за внасяне, се придружават със сертификат по образец, утвърден от генералния директор на НВМС, а ако няма такъв - по образец на страната износител.
(2) След 1 януари 2007 г. се допуска внасяне и на суровини и храни от животински произход, придружени със сертификат по ал. 1, при условие че същият е издаден не по-късно от 31 декември 2006 г., като в този случай изискването на чл. 2, ал. 1, т. 4 не се прилага.

§ 3б. (Нов, ДВ, бр. 80 от 2006 г.) Наредбата въвежда изискванията на Директива 97/78 ЕО, чл. 6, т. 3 и 4 на Регламент 853/2004, Приложение V на Регламент 854/2004, чл. 7 и 17 от Регламент 2076/2005.

§ 4. Изпълнението на наредбата се възлага на генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба.

Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив