Наредба № 5 от 23 септември 2003 г. за установяване и обезопасяване на участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия по пътищата

МРРБ и МВР

Държавен вестник брой: 90

Година: 2003

Орган на издаване: МРРБ и МВР

Дата на обнародване: 01.09.2005

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1.
(1) С тази наредба се определя редът за установяване и обезопасяване на участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия (ПТП) по пътищата, отворени за обществено ползване.
(2) По смисъла на тази наредба към пътищата се отнасят и улиците в населените места и селищните образувания.

Чл. 2. Установяването на участъците с концентрация на ПТП по пътищата има за цел да се определят пътните участъци, за които е необходимо да се предвидят и изпълнят мероприятия за подобряване на пътните условия и на организацията на движението.

Чл. 3. Министърът на регионалното развитие и благоустройството съвместно с министъра на вътрешните работи утвърждават методика за определяне на участъците с концентрация на ПТП.

Чл. 4. Администрацията, управляваща пътя, или собственикът на пътя предприема необходимите мероприятия за ограничаване на причините, довели до концентрация на ПТП.

Глaва втора
УСТАНОВЯВАНЕ НА УЧАСТЪЦИТЕ С КОНЦЕНТРАЦИЯ НА ПТП

Чл. 5.
(1) Службите за контрол на Министерството на вътрешните работи (МВР):
1. регистрират и водят отчет за ПТП;
2. анализират данните от ПТП и определят участъците с концентрация на ПТП;
3. изготвят ежегодно до 31 март списък на установените участъци с концентрация на ПТП за предходната година;
4. изготвят информация и анализират разпределението на произшествията за всеки участък с цел установяване на най-вероятните причини за концентрацията на ПТП;
5. предоставят ежегодно до 30 април на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата към Министерския съвет информацията по т. 4;
6. предоставят ежегодно до 15 април на Изпълнителната агенция "Пътища" (ИАП) списъци с информация за участъците с концентрация на ПТП по републиканските пътища, придружени от данните съгласно приложение № 1;
7. предоставят ежегодно до 30 април на кметовете на общини списъци с информация за:
а) участъците с концентрация на ПТП по общинските пътища съгласно приложение № 1;
б) участъците с концентрация на ПТП на улиците в населените места и селищните образувания съгласно приложение № 2;
8. предоставят ежегодно до 30 април на собственика на пътя информация съгласно приложение № 1.
(2) При необходимост от спешно обезопасяване на участъци с концентрация на ПТП службите за контрол на МВР изготвят мотивирани предложения до ИАП, до кметовете на съответните общини или до собственика на пътя за предприемане на незабавни мероприятия извън сроковете по ал. 1.

Чл. 6. Дирекцията на Национална служба "Полиция" (ДНСП), Столичната дирекция на вътрешните работи и регионалните дирекции на вътрешните работи създават и поддържат регистър на участъците с концентрация на ПТП.

Глава трета
ОБЕЗОПАСЯВАНЕ НА УЧАСТЪЦИТЕ С КОНЦЕНТРАЦИЯ НА ПТП

Чл. 7.
(1) Комисия, назначена със заповед на ръководителя на администрацията, управляваща пътя, и на директора на ДНСП или на упълномощени от тях лица, в едномесечен срок от представянето на списъците по чл. 5 извършва оглед на участъците с концентрация на ПТП. В състава на комисията задължително се включват представители на ИАП, на съответните общински администрации и на службите за контрол на МВР.
(2) Когато огледът по ал. 1 се извършва на участъци от частни пътища, отворени за обществено ползване, комисията се назначава със заповед на кмета на съответната община и на директора на ДНСП или на упълномощени от тях лица. В състава на комисията задължително се включва собственикът на пътя или изрично упълномощен от него представител.
(3) За извършения оглед комисията съставя протокол, в който се отразяват констатациите от огледа, анализират се причините за ПТП и се посочват мероприятията за обезопасяване на съответните участъци с концентрация на ПТП. При необходимост комисията изисква да се извърши допълнително обследване на определени участъци.
(4) Администрацията, управляваща пътя, или собственикът на пътя разработва краткосрочни и дългосрочни мероприятия за обезопасяване на участъците с концентрация на ПТП в съответствие с одобрения протокол.
(5) В едномесечен срок от утвърждаване на мероприятията по ал. 4 започва изпълнението на краткосрочните мероприятия.
(6) В случаите по чл. 5, ал. 2, когато съществува висока степен на опасност за здравето и живота на хората, въз основа на решение на комисията по ал. 1, утвърдено от административните органи по ал. 1 и 2, администрацията, управляваща пътя, или собственикът на пътя предприема незабавни мероприятия за спешно обезопасяване на участъците с концентрация на ПТП извън посочените срокове.

Чл. 8.
(1) Мероприятията за подобряване на безопасността на движението в участъците с концентрация на ПТП са, както следва:
1. организационно-технически мероприятия за подобряване на безопасността на движението;
2. мероприятия за подобряване на техническите елементи и характеристики на пътния участък;
3. реконструкция на пътния участък.
(2) При осъществяване на организационно-техническите мероприятия администрацията, управляваща пътя, съгласувано със службите за контрол на МВР може да прилага средства за сигнализация и регулиране на движението, формата, размерите, съдържанието и действието на които са различни от посочените в Правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата и нормативните актове по неговото прилагане.

Чл. 9.
(1) Администрацията или лицата, управляващи пътя, изготвят информация за изпълнените през предходната година мероприятия за обезопасяване на участъците с концентрация на ПТП.
(2) За периода след изпълнението на мероприятията за обезопасяване на участъците с концентрация на ПТП службите за контрол на МВР в срок до 3 години изготвят информация за изменението на аварийността в тях.
(3) Информацията по предходните алинеи се предоставя на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата към Министерския съвет и на заинтересуваните администрации и собственици на пътища.

Глава четвърта
ПЛАНИРАНЕ, ФИНАНСИРАНЕ И ОТЧИТАНЕ НА ДЕЙНОСТТА ПО ОБЕЗОПАСЯВАНЕ НА УЧАСТЪЦИТЕ С КОНЦЕНТРАЦИЯ НА ПТП

§ 10.
(1) Дейността по обезопасяване на участъците с концентрация на ПТП се планира от администрацията или от собственика на пътя в рамките на следните целеви програми:
1. оперативна програма, включваща незабавни мероприятия за обезопасяване; програмата е едногодишна, текущо създавана през годината, и включва обекти за спешно обезопасяване на участъци с концентрация на ПТП; обектите от програмата, чиято продължителност на реализация надхвърля текущата година, през следващата година стават част от средносрочната програма;
2. средносрочна програма, която се изготвя за срок 5 години, като ежегодно се актуализира и допълва при спазване на общите срокове и на реда за формиране на бюджетите на ИАП и на общините; собственикът на частен път изготвя и актуализира програмата си ежегодно до 31 януари.
(2) Програмите по ал. 1 служат за планиране и отчитане на дейността по обезопасяване на участъците с концентрация на ПТП. Те съдържат:
1. списък на обектите;
2. начална и крайна година за изпълнение;
3. общата стойност на планираните работи по обезопасяването;
4. стойността в левове на усвоените през предходната година средства (данни се въвеждат само за преходните обекти от предходни години);
5. стойността в левове на годишната задача, която се изпълнява през текущата година;
6. стойността в левове на усвоените през отчетната година средства към периода на изготвяне на отчета.
(3) Програмите и отчетите към тях се предоставят в едномесечен срок от изготвянето им на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата към Министерския съвет.
(4) Програмите по предходните алинеи се съставят по обособени раздели в съответствие с вида на предвижданите разходи за реализация на работите по обезопасяването, в това число текущи разходи, разходи за основен ремонт, за придобиване на дълготрайни материални активи и за придобиване на земя. За частните пътища програмите се изготвят в обобщен вид, без да се обособяват раздели по видове разходи.

Чл. 11. Дейността по обезопасяване на участъците с концентрация на ПТП се финансира, както следва:
1. за пътните участъци от републиканските пътища - в рамките на утвърдените годишни размери на разходите, посочени в бюджета на ИАП, съгласно чл. 63 от Правилника за прилагане на Закона за пътищата (ППЗП) (обн., ДВ, бр. 98 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 42 от 2001 г.; изм., бр. 62 от 2001 г.);
2. за общинските пътища - в рамките на утвърдените годишни размери на разходите, посочени в Националната годишна програма за финансиране на общинската пътна мрежа, съгласно чл. 75 ППЗП;
3. за улиците в населените места и селищните образувания - в рамките на ежегодно заделяните средства от бюджетите на общините, предвидени за обезопасяване на участъците с концентрация на ПТП;
4. за частните пътища - в рамките на годишния разчет на необходимите средства на собственика на пътя;
5. с други средства.

Чл. 12.
(1) Дейността по обезопасяване на участъците с концентрация на ПТП се отчита от:
1. ИАП и общинските администрации - за извършената работа и реално разходваните средства по изпълнението на всеки от обектите в програмите, при спазване на общия ред и на сроковете за отчитане изпълнението на годишните бюджетни планове - към всяко тримесечие с натрупване и общо годишно;
2. собствениците на частни пътища - два пъти годишно (до 31 юли текущата година и до 31 януари на годината, следваща отчетния период).
(2) За отчитане на дейността по ал. 1 се съставят списъци на обектите от оперативната и средносрочната програма в частта им за съответната година, като се посочва и размерът на разходваните средства. ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ§ 1. Тази наредба се издава на основание чл. 14, ал. 2 от Закона за движението по пътищата (обн., ДВ, бр. 20 от 1999 г.; изм., бр. 1 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 43 и 76 от 2002 г.; доп., бр. 16 и 22 от 2003 г.).

§ 2. В срок шест месеца от влизането в сила на наредбата министърът на регионалното развитие и благоустройството съвместно с министъра на вътрешните работи утвърждават методика за определяне на участъците с концентрация на ПТП.

§ 3. До изработване на методиката по чл. 3 се прилагат Методиката за откриване на пътни участъци с концентрация на ПТП от 1979 г. и Методиката за обследване на пътните участъци с концентрация на ПТП от 1985 г., утвърдени от заместник-министъра на транспорта и заместник-министъра на вътрешните работи.

§ 4. Контролът по изпълнение на наредбата се възлага на министъра на регионалното развитие и благоустройството и на министъра на вътрешните работи.

Приложение № 1
към
чл. 5, ал. 1, т. 6 и т. 7, буква "а

"Информация за участъците с концентрация на ПТП по републиканските пътища

1. Идентификация на участъка с концентрация на ПТП
1.1. Идентификационен номер на участъка
1.2. Клас на пътя
1.3. Номер на пътя
1.4. Начало - километрично положение (километри + метри) 1.5. Край - километрично положение (километри + метри)
1.6. Общ брой на ПТП
1.7. Убити
1.8. Ранени
1.9. Относителен показател на аварийност Ur
2. Информация за ПТП в участъка с концентрация на ПТП
2.1. Идентификационен номер на произшествието
2.2. Дата
2.3. Време (часово)
2.4. Километрично положение
2.5. Посока на пътуване
2.6. Вид на произшествието
2.7. Последици от ПТП
2.8. Възраст и състояние на участъка с концентрация на ПТП
2.9. Вид на пътното превозно средство (ППС)
2.10. Състояние на ППС
2.11. Състояние на времето (атмосферно)
2.12. Състояние на пътната настилка
2.13. Осветеност на мястото на ПТП
2.14. Видимост на пътя и на неговите принадлежности
2.15. Съществуващи ограничения и забрани на правилата за движение, въведени със средства съгласно Закона за движението по пътищата

Приложение № 2
към
чл. 5, ал. 1, т. 7, буква "б

"Информация за участъците с концентрация на ПТП в населените места

1. Идентификация на участъка с концентрация на ПТП
1.1. Наименование на участъка от улицата или кръстовището
1.2. Кръстовище с наименованията на пресичащите се улици
1.3. Вид на кръстовището:
1.3.1. светлинно регулирано;
1.3.2. регулирано с пътни знаци;
1.3.3. нерегулирано;
1.3.4. с обособена лента за ляв завой;
1.3.5. без обособена лента за ляв завой;
1.3.6. осветено;
1.3.7. неосветено;
1.3.8. с пътна маркировка;
1.3.9. с улично осветление;
1.3.10. без улично осветление.
1.4. Пешеходни пътеки
1.5. Общ брой на ПТП
1.6. Убити
1.7. Ранени
1.8. Материални щети
2. Информация за ПТП в участък с концентрация на ПТП
2.1. Идентификационен номер на произшествието
2.2. Дата
2.3. Време (часово)
2.4. Наименование на улици или на кръстовище
2.5. Предимство на движение по улиците или в кръстовището
2.6. Вид на производството
2.7. Последици от ПТП
2.8. Възраст и състояние на участъците с ПТП
2.9. Вид на ПТП
2.10. Състояние на ПТП
2.11. Състояние на атмосферните условия
2.12. Състояние на пътната настилка
2.13. Осветеност на мястото на ПТП
2.14. Видимост на улицата, кръстовището и техните принадлежности
2.15. Интензивност на движението
2.16. Съществуваща организация на движението съгласно Закона за движението по пътищата

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив