Наредба № 56 от 14 февруари 2003 г. за изискванията, условията и реда за обучение на кандидатите за придобиване или признаване на правоспособност за длъжностите от железопътния транспорт и реда за провеждане на...

МТС

Държавен вестник брой: 59

Година: 2003

Орган на издаване: МТС

Дата на обнародване: 01.12.2005

Наредба № 56 от 14 февруари 2003 г. за изискванията, условията и реда за обучение на кандидатите за придобиване или признаване на правоспособност за длъжностите от железопътния транспорт и реда за провеждане на изпитите на лицата от персонала, отговорен за безопасността на превозите

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се уреждат изискванията, условията и редът за обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за длъжностите от железопътния транспорт и редът за провеждане на изпитите на лицата, отговарящи за безопасността на превозите в системата на:
1. (изм., ДВ, бр. 94 от 2005 г.) управителя на железопътна инфраструктура;
2. (отм., ДВ, бр. 94 от 2005 г.);
3. лицензирани железопътни превозвачи;
4. търговски дружества или предприятия, извършващи дейности по строителство и поддържане на железопътната инфраструктура;
5. ведомства, дружества или предприятия, извършващи вътрешен железопътен транспорт по смисъла на чл.2, т. 3 от Закона за железопътния транспорт (ЗЖТ).

Чл. 2.
(1) (Изм., ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Лицата, кандидатстващи за длъжност от железопътния транспорт, която е свързана с безопасността на превозите, трябва да притежават свидетелство за правоспособност за съответната длъжност.
(2) При назначаване на лицата по ал. 1 работодателят им издава свидетелство за заемане на длъжност, в което се вписват:
1. наименованието на компанията, железопътният превозвач, предприятието, търговското дружество или ведомството;
2. трите имена на работника или служителя и ЕГН;
3. длъжността и данни от документа за правоспособност за длъжността;
4. месторабота;
5. данни от документ за друга правоспособност;
6. (нова, ДВ, бр. 94 от 2005 г.) придобитата квалификация, необходима за заемане на съответната длъжност.

Чл. 3. За заемане на длъжност от железопътния транспорт, която не е свързана с безопасността на превозите, не се изисква свидетелство за правоспособност за длъжността, освен в случаите когато придобиването на правоспособност за длъжността е предвидено в нормативен акт. Обучението и придобиването на правоспособност за тези длъжности се извършва по реда, определен в съответния нормативен акт.

Чл. 4.
(1) Длъжностите от железопътния транспорт по чл. 2, ал. 1 се определят със списък от работодателя съгласувано с Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" (ИА "ЖА"). Списъкът се актуализира ежегодно.
(2) Длъжностите от железопътния транспорт по чл. 3 се определят от работодателя.

Чл. 5.
(1) Лицата, които заемат длъжност по чл. 2, ал. 1, полагат изпит за проверка знанията им по:
1. правилата за движение на влаковете, маневрената работа и сигналите, подавани в железопътния транспорт;
2. безопасност и техническа експлоатация на железопътната инфраструктура;
3. сигнализациите, централизациите, блокировките и съобщителните връзки в железопътния транспорт;
4. експлоатация на железопътните прелези.
(2) Изпитите по ал. 1 се провеждат на всеки четири години:
(3) Изпити в срока по ал. 2 полагат и ръководителите от НК "ЖИ", "БДЖ" - ЕАД, лицензираните превозвачи, дружествата, предприятията или ведомствата по чл. 1, които притежават правоспособност за длъжност, свързана с безопасността на превозите.

Чл. 6.
(1) (Изм., ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Лицата по чл. 2, ал. 1 полагат изпит по чл. 5, ал. 1 в едномесечен срок след назначаване на работа, както и в следните случаи:
1. не са започнали работа на съответната длъжност в срок до шест месеца след придобиване на правоспособност за длъжността;
2. не са започнали работа на съответната длъжност в срок до шест месеца след успешно полагане на изпит по чл. 5, ал. 1;
3. след започване на работа на съответната длъжност са прекъснали изпълнението й и не са работили на тази длъжност повече от шест месеца.
(2) Лицата, които преминават на работа на ръководна длъжност с контролни функции по безопасността на превозите или на длъжност в специализираните звена за контрол по безопасността на превозите, задължително се явяват на изпита по чл. 5, ал. 1 в едномесечен срок.

Чл. 7.
(1) При системни нарушения на правилата за безопасност на превозите и на изискванията за техническа експлоатация в железопътния транспорт главният директор на главна дирекция "Железопътна инспекция" (ГД "ЖИ") в ИА "ЖА" предлага на изпълнителния директор на ИА "ЖА" провеждане на извънреден изпит за лицата, заемащи длъжност по чл. 2, ал. 1.
(2) Провеждането на изпитите по ал. 1 не отменя провеждането на изпитите в срока по чл. 5, ал. 2.

Глава втора
ИЗИСКВАНИЯ, УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ОБУЧЕНИЕ НА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА ДЛЪЖНОСТИТЕ ОТ ЖЕЛЕЗОПЪТНИЯ ТРАНСПОРТ

Раздел I
Обучение

Чл. 8.
(1) Обучението на кандидатите за придобиване на правоспособност за длъжностите от железопътния транспорт се извършва от: 1. професионални училища, професионални гимназии и професионални колежи;
2. специализирани висши училища, университети и колежи, получили акредитация за обучение по отделни специалности за системата на железопътния транспорт;
3. центрове за професионално обучение (ЦПО).
(2) Обучение за придобиване на правоспособност за длъжностите от железопътния транспорт могат да осъществяват и министерства, организации на работодатели или отделни работодатели.

Чл. 9.
(1) Обучението за придобиване на правоспособност за длъжностите от железопътния транспорт се извършва във:
1. пълния курс на учебните заведения по чл. 8, ал. 1, т. 1 и 2 съгласно държавните образователни изисквания;
2. курсове за правоспособност, организирани от институциите по чл. 8.
(2) Обучаващата институция разработва учебните планове и учебните програми, с които се определят съдържанието и продължителността на обучението за придобиване на правоспособност.
(3) Лица с професионално образование по жп специалност или професия могат да се обучават за придобиване на правоспособност в курсове със съкратен срок на подготовка по учебни планове и програми и с учебно съдържание в съответствие с придобитата специалност или професия.

Раздел II
Организация на учебния процес по теория и практика

Чл. 10.
(1) Учебният процес за придобиване на правоспособност се организира от обучаващите институции по чл. 8 съобразно учебните планове и програми и включва теоретично и практическо обучение.
(2) Формите на обучение, организационните форми, учебното време и броят на обучаемите се определят от обучаващата институция. Те могат да се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

Чл. 11.
(1) Практическото обучение се организира като учебна практика и производствена практика.
(2) (Доп., ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Броят на учебните часове за практическо обучение е не по-малък от броя на учебните часове за теоретично обучение по задължителна професионална подготовка и се удостоверява с документ по ред, утвърден от обучаващата институция.

Чл. 12. Учебната практика се провежда във:
1. учебно-производствени бази на училищата или ЦПО;
2. учебно-производствени бази на сродни училища или ЦПО в страната и чужбина;
3. предприятия на юридически и физически лица или учебно-производствени бази към предприятията.

Чл. 13. Производствената практика се организира в съответствие с учебния план в условията на производствена среда под ръководството и контрола на отговорник, определен със заповед на ръководителя на предприятието или дружеството, в което се провежда практиката.

Чл. 14.
(1) Взаимоотношенията между обучаващата институция и предприятието или дружеството, сродното училище или ЦПО, където се провежда практическо обучение, се определят с договор.
(2) По време на производствената практика обучаваните се назначават като стажанти, като трудовите им правоотношения с ръководителя на предприятието или дружеството са в съответствие с Кодекса на труда, а за обучаващи се студенти - и ПМС № 103 от 1991 г. (ДВ, бр. 46 от 1991 г.).
(3) Кандидатите, които имат сключени договори за работа с държавни органи или учреждения, дружества или предприятия и други организации след завършване на обучението, могат със съгласие на обучаващата институция да провеждат производствената си практика в тях.

Раздел III
Изпити, изпитни комисии и свидетелства за правоспособност

Чл. 15. (Предишен текст на ал. 1, изм., ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Кандидатите за придобиване на правоспособност за длъжностите от железопътния транспорт полагат изпити по теория и практика.
(2) (Отм., ДВ, бр. 94 от 2005 г.).
(3) (Отм., ДВ, бр. 94 от 2005 г.).

Чл. 16.
(1) (Изм., ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Изпитът по теория обхваща нормативната уредба по безопасност на превозите в железопътния транспорт. Изпитът е писмен - разработка по тема или тест с продължителност не по-малко от три часа.
(2) (Изм., ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Изпитът по теория се провежда непосредствено преди изпита по практика. Допуска се изпитът да се проведе в деня, предхождащ изпита по практика.
(3) За членове на изпитната комисия се назначават лица, притежаващи висше образование с минимална образователно-квалификационна степен "специалист по ..." от съответната професионална област.

Чл. 17.
(1) До изпит по практика се допускат само кандидатите, които успешно са положили изпит по теория. Изпитът по практика се провежда в реална производствена среда.
(2) (Изм., ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Изпитите за придобиване на правоспособност се провеждат от комисия, назначена със заповед на ръководителя на обучаващата институция и съгласувана с изпълнителния директор на ИА "ЖА".
(3) За председател на комисията се назначава служител на ИА "ЖА", притежаващ висше образование с образователно-квалификационна степен "магистър" и правоспособност за длъжността, за която се провежда изпитът.
(4) За членове на изпитната комисия се назначават лица, притежаващи висше образование с минимална образователно-квалификационна степен "специалист по ..." и правоспособност за длъжността, за която се провежда изпитът.
(5) (Нова, ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Изпитът за признаване на правоспособност по чл. 33 се провежда от комисия, назначена със заповед на изпълнителния директор на ИА "ЖА".
(6) (Нова, ДВ, бр. 94 от 2005 г.) За резултатите от изпитите по ал. 5 се съставят протоколи.
(7) (Нова, ДВ, бр. 94 от 2005 г.) На успешно издържалите изпитите се издава документ, удостоверяващ признаването на правоспособността, от изпълнителния директор на ИА "ЖА".

Чл. 18.
(1) (Изм., ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Правоспособност за длъжностите по чл. 2, ал. 1 получават лицата, успешно издържали изпитите по теория и практика.
(2) (Изм., ДВ, бр. 94 от 2005 г.) За резултатите от проведените изпити по теория и практика се съставят отделни протоколи, след което те се обобщават в общ протокол от изпитите. Протоколите се съхраняват от обучаващата институция и ИА "ЖА".
(3) (Нова, ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Протоколите се подготвят от обучаващата институция, като в тях се попълват имената на лицата, които предстои да се явят на изпит, и се представят на председателя на комисията преди започване на изпита.

Чл. 19.
(1) Завършеното обучение с придобита правоспособност се удостоверява със свидетелство за правоспособност.
(2) За длъжностите по чл. 2, ал. 1 свидетелство за правоспособност се издава от изпълнителния директор на ИА "ЖА" на лица, които са:
1. навършили 18 години;
2. преминали курс за обучение за придобиване на съответната правоспособност;
3. положили успешно изпит за придобиване на правоспособност;
4. (нова, ДВ, бр. 94 от 2005 г.) с необходимата професионална квалификация;
5. (нова, ДВ, бр. 94 от 2005 г.) преминали задължително производствено обучение.
(3) (Нова, ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Информацията по ал. 2, т. 1, 2, 4 и 5 се предоставя в ИА "ЖА" заедно с предоставянето за съгласуване на заповедта за провеждане на изпита за придобиване на правоспособност.
(4) (Нова, ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Дубликат на изгубено или унищожено свидетелство за правоспособност се издава след подаване на писмена молба до ИА "ЖА". В издаденото удостоверение задължително се посочва, че е дубликат.
(5) (Нова, ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Молбата по ал. 4 съдържа актуална снимка и ЕГН на молителя.

Глава трета
РЕД ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗПИТИТЕ

Чл. 20. Изпълнителният директор на ИА "ЖА" със заповед насрочва провеждането на изпитите по чл. 5, 6 и 7. Графикът за изпита по чл. 5 се съгласува с НК "ЖИ", "БДЖ" - ЕАД, превозвачите, дружествата, предприятията или ведомствата по чл. 1.

Чл. 21.
(1) Изпитите се провеждат от изпитни комисии в състав председател и най-малко двама членове.
(2) Председател на изпитна комисия може да бъде изпълнителният директор на ИА "ЖА", главният директор на ГД "ЖИ" или служител на ГД "ЖИ".
(3) Ръководителите по чл. 5, ал. 2, които притежават правоспособност за длъжност, свързана с безопасността на превозите, се явяват на изпит пред комисия с председател изпълнителния директор на ИА "ЖА" или главния директор на ГД "ЖИ" и членове - служители на ИА "ЖА".
(4) Лицата, заемащи длъжност по чл. 2, ал.1, се явяват на изпит пред комисия с председател служител на ГД "ЖИ" и членове - служители на ИА "ЖА", или специалисти по безопасността на превозите от НК "ЖИ" и "БДЖ" - ЕАД. Изпитната комисия се назначава със заповед на изпълнителния директор на ИА "ЖА".
(5) Изпълнителният директор на ИА "ЖА" изготвя списък на служителите от агенцията, които имат правоспособност за длъжност, свързана с безопасността на превозите с железопътен транспорт, и могат да бъдат включвани в състава на изпитни комисии. Тези служители се явяват на изпит по нормативните актове по безопасността на превозите пред комисия с председател изпълнителния директор на ИА "ЖА".

Чл. 22. Ръководителите на НК "ЖИ", "БДЖ" - ЕАД, лицензираните превозвачи, предприятията, дружествата и ведомствата по чл. 1 представят в ГД "ЖИ" поименен списък на длъжностните лица, които е необходимо да се явят на изпит пред съответните изпитни комисии.

Чл. 23. Провеждането на изпитите се извършва чрез писмен, устен изпит или тест. Конспектите и изпитните билети по тях или тестовете за провеждане на изпитите се подготвят от ИА "ЖА".

Чл. 24.
(1) Председателят на изпитната комисия, преди започване на изпита, проверява:
1. самоличността на лицето;
2. (изм., ДВ, бр. 94 от 2005 г.) свидетелството по чл. 2, ал. 2 за заемане на длъжност;
3. удостоверението по чл. 26 от последния положен изпит.
(2) Не се допускат до изпит лица, които не представят за проверка документите по ал. 1.

Чл. 25.
(1) За всеки проведен изпит комисията съставя протокол с пореден номер и дата, който съдържа трите имена на лицата, явили се на изпита, длъжността, за която е положен изпитът, местоработата на изпитваното лице и резултата от изпита. Протоколът се подписва от всички членове на комисията.
(2) Председателят на изпитната комисия в 7-дневен срок след провеждане на изпита изпраща на работодателите на положилите изпит работници и служители копие от изпитния протокол.
(3) Протоколите от проведените изпити се съхраняват в ИА "ЖА" в продължение на 5 години.

Чл. 26.
(1) Изпълнителният директор на ИА "ЖА" или упълномощено от него лице издава удостоверение на лицата, успешно издържали изпит.
(2) Удостоверението се издава по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИА "ЖА", и съдържа трите имена, ЕГН, длъжност и месторабота на лицето, положило изпит, номер на изпитния протокол и датата на полагане на изпита.
(3) Дубликат на изгубено или унищожено удостоверение се издава след подаване на писмена молба в ИА "ЖА" в срок до десет дни от постъпването на молбата. В издаденото удостоверение задължително се посочва, че е дубликат.

Чл. 27. Лице, което не се е явило на изпит в определените срокове по реда на тази наредба за длъжността, която заема, няма право да работи на тази длъжност до успешно полагане на изпит.

Чл. 28.
(1) При неиздържан изпит от лице, заемащо длъжност по чл. 2, ал. 1, то може да продължи да работи на длъжността в срок до един месец, през който следва да се яви повторно на изпит.
(2) Лице, което не е издържало изпита и не се яви повторно на изпит в срок до един месец, няма право да продължи да работи на длъжността до успешно полагане на изпит.
(3) Лице, което при повторно явяване на изпит не издържи изпита, няма право да работи на длъжността, за която не е издържало изпита. Лицето има право да се яви отново на изпит за длъжността след подаване на писмена молба до ИА "ЖА". Изпитът се провежда в срок до един месец след постъпване на молбата.

Глава четвърта
ПРИЗНАВАНЕ НА СВИДЕТЕЛСТВА ЗА ПРАВОСПОСОБНОСТ, ИЗДАДЕНИ ОТ ДЪРЖАВИ - ЧЛЕНКИ НА ЕС, ИЛИ В НОРВЕГИЯ, ИСЛАНДИЯ, ЛИХТЕНЩАЙН И ШВЕЙЦАРИЯ
(Нова глава, ДВ, бр. 94 от 2005 г. - в сила от 01.01.2007 г.)

Чл. 29.
(1) Лицата, притежаващи свидетелство за правоспособност за длъжностите по чл. 2, ал. 1, придобита в държава - членка на ЕС, или в Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария, кандидатстват за признаване на правоспособност пред ИА "ЖА".
(2) Признаването на правоспособност за длъжностите по чл. 2, ал. 1 дава право на притежателя на тази правоспособност да заема длъжност по чл. 2, ал. 1 в Република България.
(3) В случай че правоспособността не покрива всички професионални дейности, включени в съответната длъжност по чл. 2, ал. 1, и различията не могат да бъдат преодолени чрез мерките по чл. 33, правоспособността се признава частично и дава право за упражняване само на дейностите, за които кандидатстващият за признаване е правоспособен.
Чл. 30.
(1) Правоспособност за длъжностите по чл. 2, ал. 1 се удостоверява с един от следните документи:
1. диплома за завършено средно или висше образование;
2. свидетелство за професионална квалификация;
3. свидетелство за правоспособност, издавано за професии, упражняването на които изисква правоспособност.
(2) Към документите по ал. 1 ИА "ЖА" може да изиска от кандидатстващия за признаване на правоспособност да приложи допълнителни доказателства за съдържанието и хода на образованието и обучението, издадени от компетентен орган от съответната държава по чл. 29, ал. 1.
(3) Всички документи във връзка с признаването на правоспособност, придобита в държава по чл. 29, ал. 1, се подават в оригинал или нотариално заверено копие с превод на български език.
Чл. 31. Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" не може да откаже на български гражданин или на гражданин на държава по чл. 29, ал. 1, получил съответна правоспособност в държава по чл. 29, ал. 1, поради липса на достатъчна квалификация да заема съответна длъжност по чл. 2, ал. 1 при същите условия като българските граждани, когато кандидатстващият за признаване на правоспособността:
1. притежава диплома или друг документ, които се изискват в някоя от държавите по чл. 29, ал. 1, за достъп или за упражняване на същата длъжност на нейна територия и които са получени в тези държави;
2. е упражнявал през последните десет години на пълно работно време тази длъжност в продължение най-малко на две години или в продължение на период, равен на две години пълно работно време, в държава по чл. 29, ал. 1, в която длъжността не е регулирана, и притежава документ за квалификация, издаден от съответния компетентен орган.
Чл. 32.
(1) Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" може да изиска от кандидатстващия за признаване на правоспособност да докаже, че притежава професионален стаж, когато продължителността на обучението, на което се позовава по силата на чл. 31, т. 1 и 2, е по-малка с една година от изискваната продължителност на обучението за съответната длъжност по чл. 2, ал. 1.
(2) Продължителността на изисквания професионален стаж по ал. 1 не може да надхвърля:
1. два пъти размера на недостигащия период на обучение, когато недостигащият период се отнася за цикъла на обучение след средното образование и/или за професионален стаж под контрола на ръководител на стажа и е завършил с изпит;
2. периода на недостигащия професионален стаж, когато този стаж се отнася за професионална практика, осъществявана с помощта на квалифициран специалист.
(3) Във всички случаи изискваният професионален стаж не може да надхвърля четири години.
Чл. 33.
(1) Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" може да изиска от кандидатстващия за признаване на правоспособност да премине стаж за приспособяване или да положи изпит за правоспособност.
(2) Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" предоставя на кандидатстващия за признаване на правоспособност да избира между преминаване на стаж за приспособяване или полагане на изпит за правоспособност.
(3) Стажът за приспособяване или изпитът за правоспособност се изискват, когато образованието на кандидатстващия за признаване на правоспособност обхваща теоретични и/или практически области, които съществено се различават от тези, удостоверени с документите, изисквани по чл. 19, ал. 1.
(4) Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" преценява дали знанията и уменията, придобити от кандидата за признаване на правоспособност в процеса на неговия трудов стаж, не покриват частично или напълно различията по ал. 3.
(5) Стажът за приспособяване не може да бъде с продължителност, по-дълга от две години, и подлежи на оценка.
(6) Изпитът за признаване на правоспособност се провежда при условията и реда на глава втора, раздел III.
(7) Провеждането на стажа за приспособяване се осъществява въз основа на сключен договор между кандидатстващия за признаване на правоспособност и някоя от институциите по чл. 8.
(8) Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" извършва оценка на стажа по ал. 7 и на положително оценените кандидати издава документ, удостоверяващ признаването на правоспособност.
Чл. 34.
(1) Когато за упражняването на съответна длъжност по чл. 2, ал. 1 има специфични изисквания, определени в нормативен акт, ИА "ЖА" изисква от кандидатстващия за признаване на правоспособност да представи документи от компетентните органи на държава по чл. 29, ал. 1, от които е видно, че тези изисквания са изпълнени. Когато държава по чл. 29, ал. 1 не издава такива документи, те могат да бъдат заменени с клетвена, нотариално заверена или друга подобна декларация.
(2) Когато за упражняването на съответна длъжност по чл. 2, ал. 1 се изисква документ за физическото или психическото здраве, ИА "ЖА" приема като достатъчно доказателство представянето на документ, който се изисква в някоя от държавите по чл. 29, ал. 1.
(3) Документите по ал. 1 и 2 трябва да бъдат издадени преди не повече от три месеца от датата на подаване на молбата за признаване.
Чл. 35.
(1) Изпълнителният директор на ИА "ЖА" се произнася с мотивирано решение до четири месеца от датата на подаването на молбата и на всички необходими документи от кандидата за признаване на правоспособност.
(2) Изпълнителният директор на ИА "ЖА" издава свидетелството за признаване на правоспособност (
приложение № 2) за длъжностите по чл. 2, ал. 1.
(3) Отказът за признаване на правоспособност за заемане на съответна длъжност по чл. 2, ал. 1 подлежи на обжалване по реда на
Закона за административното производство.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. (Изм., ДВ, бр. 94 от 2005 г.) По смисъла на тази наредба:
1. "Системни нарушения" са налице, когато в едногодишен срок са извършени три или повече нарушения на Закона за железопътния транспорт или на актовете по прилагането му.
2. "Свидетелство за правоспособност" е всеки документ, издаден от ИА "ЖА" или компетентен орган на държава по чл. 29, ал. 1, от който е видно, че титулярят притежава задължителен обем от професионални компетенции, което дава право за заемане на длъжност по чл. 2, ал. 1.
3. "Свидетелство за професионална квалификация" е всеки документ, издаден от компетентен орган в Република България или в държава по чл. 29, ал. 1, от който е видно, че титулярят притежава съвкупност от професионални компетенции и необходимите за тяхното формиране знания и умения.
4. "Професионален стаж на кандидат за признаване на правоспособност" е времето, през което кандидатът е упражнявал законно съответна длъжност в държава по чл. 29, ал. 1.
5. "Стаж за приспособяване" е упражняване на съответна длъжност по чл. 2, ал. 1 под контрола на квалифициран специалист.
6. "Изпит за правоспособност" е проверка на професионалните познания на кандидат за придобиване на правоспособност или признаване на правоспособност с цел да се оцени способността му да заема съответна длъжност по чл. 2, ал. 1.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Документите за правоспособност за длъжностите по чл. 2, ал. 1, издадени преди влизане в сила на тази наредба, остават валидни и дават право на лицата, които ги притежават, да заемат длъжността, за която имат правоспособност.

§ 3. Наредбата се издава на основание чл.39, ал. 1 ЗЖТ.

§ 4. Наредбата е съгласувана с министъра на образованието и науката.

Приложение 1
към
чл. 19, ал. 2
(Изм., ДВ, бр. 94 от 2005 г.)

СВИДЕТЕЛСТВО ЗА ПРАВОСПОСОБНОСТ

лице


гръб

Приложение 2
към
чл. 35, ал. 2

СВИДЕТЕЛСТВО ЗА ПРИЗНАВАНЕ
НА ПРАВОСПОСОБНОСТ

герб
на РБ
Министерство на транспорта
Изпълнителна агенция
"Железопътна администрация"
снимка

цветна

Свидетелство
за признаване на правоспособност
№ ..............

на ..............................................
....................................................
(име, презиме, фамилия по
документ за самоличност)

лични данни ...............................
призната правоспособност за:
.....................................................

Издадено на .................................... 20 ..... г.
гръб
Обучаваща институция ......................./ Държава ...............
Проведено обучение от .......................... до .......................
Документ за правоспособност ..............................................
Забележки: ............................................................................
Издава се на основание чл. 7, т. 4 във връзка с чл. 39, ал. 1 от Закона за железопътния транспорт
Печат: Изпълнителен директор: .....................
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив