Наредба № 8 от 23 май 2001 г. за условията и реда за избор на български превозвач за осъществяване на превоз на моторни превозни средства и пътници с кораби в българо-румънския участък на р. Дунав

Държавен вестник брой: 26

Година: 2006

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 31.03.2006

Раздел I
Общи положения

Чл. 1.
(1) С тази наредба се уреждат условията и редът за избор на български превозвачи, осъществяващи превоз на моторни превозни средства и пътници в българо-румънския участък на р. Дунав.
(2) Тази наредба се прилага при избора на превозвач от българска страна в съответствие със Споразумението между Министерството на транспорта на Република България и Министерство на транспорта на Румъния за превоз на моторни превозни средства и пътници с кораби между граничните пунктове в българо-румънския участък на р. Дунав.

Чл. 2. (Изм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.) Превозите на моторни превозни средства и пътници се осъществяват от български физически или юридически лица, регистрирани по Търговския закон, със собствени или наети кораби, плаващи под българско знаме, които са придобили правото да извършват превоз на пътници и товари между гранични пунктове, разположени в българо-румънския участък на р. Дунав, по реда, предвиден в тази наредба.

Чл. 3. (Изм. и доп., ДВ, бр. 82 от 2003 г.) Превозите между граничните пунктове, разположени на територията на българо-румънския участък на р. Дунав, се осъществяват по корабни линии, обявени за открити от Смесената експертна българо-румънска комисия, създадена по силата на чл. 8 от споразумението по чл. 1, ал. 2.

Чл. 4. (Изм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.) Изборът на превозвач по нова или по съществуваща корабна линия се извършва след провеждане на конкурс.

Раздел II
Условия за провеждане на избора

Чл. 5. (Изм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.) Конкурсът за избор на български превозвач по чл. 1, ал. 1 се организира и провежда от Изпълнителна агенция "Морска администрация".

Чл. 6. (Изм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.) До конкурс може да бъде допуснат всеки кандидат, регистриран по Търговския закон, с предмет на дейност превоз на моторни превозни средства и пътници, който отговаря на изискванията за професионална компетентност, финансова стабилност и добра репутация.

Чл. 7. (Изм. и доп., ДВ, бр. 82 от 2003 г.) Превозвачът, избран по реда на тази наредба, придобива правото да осъществява превозите на моторни превозни средства и пътници за срок 3 години.

Чл. 8. (Отм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.).

Чл. 9. (Изм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.)
(1) Конкурсът за избор на български превозвач по новооткрита корабна линия се обявява от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" в срок до един месец след получаване на писмено уведомление от българската част на Смесената експертна българо-румънска комисия за откриване на корабна линия.
(2) Нов конкурс за определяне на български превозвач по съществуваща корабна линия се провежда:
1. не по-късно от един месец преди изтичането на срока по чл. 7;
2. в случай на прекратяване на правата по чл. 13, т. 1 и 2.
(3) В случая по ал. 2, т. 2 новият конкурс се провежда не по-късно от два месеца след влизане в сила на решението по чл. 13, т. 1 или получаване на заявлението по чл. 13, т. 2.

Чл. 10. Придобитите по реда на тази наредба права за извършване на превози на моторни превозни средства и пътници по корабна линия не подлежат на преотстъпване.

Чл. 11. (Изм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.) Решението на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" за избор на превозвач на моторни превозни средства и пътници, както и отнемането на правото да осъществява превозите преди изтичане на срока по чл. 7 подлежат на обжалване по реда на Закона за административното производство.

Чл. 12. (Отм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.).

Чл. 13. Правата, произтичащи от избора на превозвач на моторни превозни средства и пътници, се прекратяват:
1. (изм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.) по решение на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация", когато:
а) (отм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.);
б) се констатира, че изборът е направен въз основа на неистински документи или документи с невярно съдържание въз основа на влязло в сила съдебно решение;
в) лицето престане да отговаря на изискванията на тази наредба;
г) (доп., ДВ, бр. 82 от 2003 г.) ако определеният чрез конкурс превозвач не започне дейността в 3-месечен срок след приключване на конкурсната процедура с влязло в сила решение на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" за избор на превозвач;
д) (изм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.) с прекратяване на дейността на едноличния търговец или на търговското дружество - превозвач;
е) ако в определения срок по § 3 от преходните и заключителните разпоредби превозвачът не приведе дейността си в съответствие с изискванията на наредбата;
2. (изм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.) по заявление на превозвача;
3. (нова, ДВ, бр. 82 от 2003 г.) в случай на денонсиране на Споразумението между Министерството на транспорта на Република България и Министерството на транспорта на Румъния за превоз на моторни превозни средства и пътници между граничните пунктове на българо-румънския участък на р. Дунав (утвърдено с Решение № 158 на МС от 1999 г., ДВ, бр. 28 от 2000 г.).

Чл. 14. (Отм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.).

Раздел III
Ред за провеждане на избора

Чл. 15.
(1) (Изм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.) В случаите и в сроковете по чл. 9 изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" открива конкурса за провеждане на избор на български превозвач по корабна линия между граничните пунктове на българо-румънския участък на р. Дунав със заповед.
(2) (Изм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.) В заповедта по ал. 1 задължително се съдържа информация за:
1. корабната линия, за която се провежда конкурс за избор на български превозвач;
2. критерии за оценяване на кандидатите и относителната им тежест за формиране на комплексната оценка;
3. място на получаване, срок, цена и начин на плащане на документацията за участие в конкурса;
4. място и срок за подаване на заявленията.
(3) (Изм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.) След вземане на решението за обявяване на конкурса изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" отправя покана за участие в конкурса чрез публикация в два национални и един местен ежедневник в съответния регион. Поканата съдържа информацията по ал. 2, т. 1, 3 и 4.

Чл. 16. (Изм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.)
(1) Лицата, които желаят да участват в конкурса за превозвач по корабната линия, подават писмено заявление за участие до Изпълнителна агенция "Морска администрация".
(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат:
1. нотариално заверено копие от съдебното решение за регистрация на кандидата като търговец;
2. удостоверение за актуално състояние на търговеца;
3. удостоверение, че лицето не е обявено в несъстоятелност и за него не е открито производство по несъстоятелност;
4. (изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) копия на документите за регистрация в регистъра на Националната агенция за приходите и регистрация по БУЛСТАТ;
5. (изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) удостоверение за липса на задължения към Националната агенция за приходите;
6. (отм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.);
7. свидетелство за съдимост на ръководителите на транспортната дейност;
8. препоръки от постоянни партньори или браншови организации, в които превозвачът членува;
9. вътрешни правила за функциониране на превозната дейност;
10. доказателства за професионалната компетентност на ръководителите на транспортната дейност и за квалификацията на персонала, отговорен за безопасността на превозите;
11. доказателства за финансовите възможности на кандидата - копие от заверен годишен счетоводен отчет (ако има такъв) за последните две години; документи, потвърждаващи финансовата му стабилност - банкови референции от обслужващи банки и други документи;
12. пълномощно с нотариална заверка на подписа, когато кандидатът участва в конкурса чрез пълномощник;
13. нотариално заверени копия от документите за придобиване или наемане на плавателния съд, с който ще се извършват превозите;
14. описание и схема на технологията за товарене и разтоварване;
15. копие от корабното удостоверение на плавателния съд;
16. удостоверение от регистъра на корабите за наличието или липсата на вещни тежести върху плавателния съд, с който ще бъдат осъществявани превозите;
17. лист за проверка;
18. фактура за закупени конкурсни документи;
19. адрес за писмена кореспонденция по конкурса и телефон за връзка.
(3) Документите по ал. 2, т. 2, 3, 5, 6 и 16 трябва да са издадени не по-рано от един месец преди датата на подаване на заявлението.

Чл. 17.
(1) (Изм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.) След изтичане на определения срок за подаване на заявленията, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" назначава 7-членна комисия за оценяване на предложенията в състав - председател, секретар и членове. В комисията се включват най-малко един правоспособен юрист и квалифицирани специалисти с практически опит.
(2) Не се допуска в състава на комисията да бъдат назначавани "свързани лица" и лица, имащи материален интерес от избора на конкретен кандидат.
(3) (Предишна ал. 4, ДВ, бр. 82 от 2003 г.) В комисията могат да се назначават и външни експерти.
(4) (Предишна ал. 3, ДВ, бр. 82 от 2003 г.) Със заповедта за назначаване се определя и възнаграждението на членовете на комисията.
(5) (Изм. и доп., ДВ, бр. 82 от 2003 г.) Членовете на комисията подписват декларация за удостоверяване на наличието на обстоятелствата по ал. 2 и за неразпространение на търговската и служебната тайна, свързана с участниците в конкурса.
(6) (Нова, ДВ, бр. 82 от 2003 г.) Комисията заседава само ако присъстват всички нейни членове.
(7) (Нова, ДВ, бр. 82 от 2003 г.) Заседанията на комисията са закрити.

Чл. 17а. (Нов, ДВ, бр. 82 от 2003 г.) Конкурс се провежда и когато има само един кандидат, в случай че той отговаря на изискванията на тази наредба.

Чл. 18. (Изм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.) Комисията отстранява от участие в конкурса кандидатите, които не отговарят на изискванията на чл. 6 и чиито документи не отговарят на всички изисквания на чл. 16, ал. 2 и 3.

Чл. 19.
(1) За всяко заседание на комисията се изготвят протоколи, в които се посочват направените констатации.
(2) (Изм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.) Оценяването на предложенията се извършва с явно гласуване, а решенията на комисията се вземат с мнозинство ¾ от всичките й членове.

Чл. 20.
(1) (Изм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.) Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" утвърждава конкурсна документация, съдържаща критерии и показатели за оценяване на кандидатите.
(2) (Изм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.) Комплексната оценка на кандидатите се изготвя въз основа на обявените за тази цел критерии и служи за окончателното класиране на участниците в конкурса.
(3) Подреждането на кандидатите се извършва по низходящ ред от получените комплексни оценки.
(4) (Нова, ДВ, бр. 82 от 2003 г.) За спечелил конкурса се обявява кандидатът, който е получил най-висока комплексна оценка.
(5) (Предишна ал. 4, изм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.) При равни комплексни оценки по показателите в ал. 1 и 2 на по-предно място се класира кандидата с по-нов плавателен съд.

Чл. 20а. (Нов, ДВ, бр. 82 от 2003 г.)
(1) За проверка на техническите характеристики на плавателните съдове, с които ще се извършват превозите, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" назначава 3-членна комисия, съставена от квалифицирани служители на съответната териториална дирекция "Морска администрация".
(2) Член на комисията по ал. 1 не може да участва в комисията по чл. 17.
(3) Комисията по ал. 1 изготвя лист за проверка в два оригинални екземпляра, от които единият остава за корабособственика (наемателя на кораба), а другият се съхранява в архива на съответната териториална дирекция "Морска администрация".
(4) Информацията от листа за проверка се използва при определянето на комплексната оценка на кандидата за превозвач.
(5) Формата и съдържанието на листа за проверка се определят съгласно приложението.

Чл. 21. (Отм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.).

Чл. 22.
(1) (Изм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.) Въз основа на окончателния протокол на комисията за резултатите от проведения конкурс изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" издава заповед, с която обявява класирането и определя българския превозвач за съответната корабна линия.
(2) (Отм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.).
(3) (Изм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.) Заповедта по ал. 1 подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство.

Чл. 23. (Нов, ДВ, бр. 82 от 2003 г.) Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" уведомява министъра на транспорта и съобщенията и българската част на Смесената експертна българо-румънска комисия за резултатите от проведения конкурс.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. (Изм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.) "Корабна линия" е превозът на моторни превозни средства и пътници, който се извършва по разписание и е с постоянен маршрут между два официално открити гранични пункта на Република България и Румъния в съвместния им участък от р. Дунав.
2. (Отм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.).
3. (Отм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.).
4. "Свързани лица" са лицата по § 1 от допълнителните разпоредби на Търговския закон.
5. (Нова, ДВ, бр. 82 от 2003 г.) "Професионално компетентен" е кандидатът, който отговаря на следните условия:
а) има разработени вътрешни правила за функциониране на превозната дейност;
б) ръководителите на транспортната му дейност имат необходимите познания и опит в областта на речния транспорт, изискванията за безопасност на корабоплаването, митническия и граничния режим, придобити след обучение или усвоени в транспортната практика, и имат най-малко средно образование;
в) разполага с квалифициран персонал (екипаж), отговорен за безопасността на превозите на моторни превозни средства и пътници.
6. (Нова, ДВ, бр. 82 от 2003 г.) "Добра репутация" е търговската репутация, доказана с препоръки от постоянни партньори или браншови организации, в които превозвачът членува, а ръководителите на транспортната дейност не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер или не са лишени с влязла в сила присъда от правото да упражняват съответната дейност.
7. (Нова, ДВ, бр. 82 от 2003 г.) "Финансова стабилност" означава, че кандидатът за превозвач по корабна линия разполага с достатъчно ресурси, с които да гарантира нормалното стартиране и функциониране на транспортната дейност.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 2. Лицата, които към датата на влизане в сила на тази наредба осъществяват превоз на моторни превозни средства и пътници между съответните гранични пунктове на българо-румънския участък на р. Дунав, запазват правата си до провеждане на конкурс за избор на превозвач, но не по-късно от 2 години от датата на влизане на наредбата в сила при условие, че отговарят на изискванията на наредбата.

§ 3. В срок до 3 месеца от влизането на наредбата в сила Изпълнителната агенция "Морска администрация" извършва проверка на съответствието на лицата по § 2 с изискванията на тази наредба и определя срок за отстраняване на несъответствията.

§ 4. (Изм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.) Тази наредба се издава на основание чл. 21а от Кодекса на търговското корабоплаване .

§ 5. (Изм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.) Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" дава указания по прилагането на наредбата.

Приложение
към
чл. 20а, ал. 5
(Ново, ДВ, бр. 82 от 2003 г.)

ЛИСТ ЗА ПРОВЕРКА
на критериите за оценка на м/к ........................
за превоз по линията ................................

Проверявани елементи Установена фактология
да не
Радионавигационно оборудване: ***** *****
1 » един радар
2 » втори радар
Тип на кораба: ***** *****
3 » тласкан състав
4 » бордово свързана група
5 » единичен самоходен
Брой двигатели/винтове: ***** *****
6 » един/един
7 » два/два
8 » три/три
Пропулсивна мощност на КСУ: ***** *****
9 » до 500 kW
10 » между 500 и 1000 kW
11 » над 1000 kW
Степен на автоматизация на управлението на гл. двигател: ***** *****
12 » наличие на дистанционно управление от мостика
13 » липса на дистанционно управление
Подрулващо устройство (активен рул): ***** *****
14 » липсват
15 » подрулващо устройство
16 » подрулващо устройство и активен рул
Товарен капацитет: ***** *****
17 » до 10 влекача с 40 футови трейлери
18 » до 15 влекача с 40 футови трейлери
19 » над 15 влекача с 40 футови трейлери
Разрешен брой пътници: ***** *****
20 » до 50 включително
21 » от 50 до 100 включително
22 » над 100
Безопасност и битови условия за превозваните пътници: ***** *****
23 » наличие на санитарен възел за пътниците
24 » пътниците са на открита палуба
» места за сядане в закрити помещения за: ***** *****
25 - до 50 % от пътниците
26 - между 50 и 100 % от пътниците
27 - за 100 % от пътниците
Година на постройка на кораба: *****
28 » до 10 години
29 » от 10 до 20 години включително
30 » над 20 години
Комисия от дирекция "Морска администрация":
Председател:
Членове:
1.
2.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив