Наредба № 9 от 11 февруари 2003 г. за медицинското обслужване на корабите

МТС и МЗ

Държавен вестник брой: 26

Година: 2006

Орган на издаване: МТС и МЗ

Дата на обнародване: 31.03.2006

Раздел I
Общи положения

Чл. 1.
(1) С тази наредба се уреждат условията и редът за осъществяване на медицинското обслужване на корабите, плаващи под българско знаме.
(2) Наредбата не се прилага спрямо военни и гранично-полицейски кораби, кораби за спорт и развлечение, използвани с нетърговска цел, и за пристанищни влекачи.

Чл. 2. Медицинското обслужване обхваща осигуряването на необходимите лекарства - лекарствени продукти и медицински изделия на борда на кораба, необходимостта от лекар в състава на екипажа, според категорията на кораба, броя на лицата на борда, района и далечината на плаване, както и оказване на медицинска помощ от брега.

Чл. 3. За целите на тази наредба корабите се разделят на следните категории:
1. категория А - морски кораби, включително риболовни кораби, без ограничение в далечината на плаването;
2. категория Б - морски кораби, включително риболовни кораби, които плават на разстояние не повече от 150 морски мили до най-близкото пристанище с подходящо медицинско оборудване, с изключение на плаващите в акваторията на пристанищата или в близост до тях;
3. категория В - речни кораби и кораби, плаващи технически средства и лодки, плаващи в акваторията на пристанищата или в близост до тях.

Раздел II
Лекарства - лекарствени продукти и медицински изделия

Чл. 4.
(1) Всеки кораб трябва да разполага на борда си с лекарства - лекарствени продукти и медицински изделия, и оборудване в зависимост от категорията му.
(2) Количеството и видовете на лекарствата - лекарствените продукти и медицинските изделия, и оборудването трябва да бъдат съобразени с продължителността и района на плаване, видовете предвидени корабни работи по време на плаването, вида на товара и броя на лицата на борда.
(3) Минималното количество и видовете лекарства - лекарствени продукти и медицински изделия, и оборудване на борда на кораба са посочени за съответната категория кораби в приложения № 1 и 2. Количеството лекарства и оборудване на борда на кораба не трябва да надвишава двойния размер на минималното количество, посочено в приложения № 1 и 2.
(4) Всеки кораб трябва да има на борда списък на наличните количества и видове лекарства - лекарствени продукти и медицински изделия, и оборудване, съдържащ и името на кораба, знамето, под което плава, и пристанището на регистрация. Списъкът се подписва от капитана на кораба и подлежи на проверка.
(5) Лекарствените продукти по приложения № 1 и 4 се закупуват съобразно анатомо-терапевтичния код и/или международните непатентни наименования.
(6) Лекарствените продукти са в оригинални опаковки с придружаващо описание на български и/или английски език и с остатъчен срок на годност при закупуване не по-малък от 75% от обявения.

Чл. 5.
(1) Всеки спасителен плот и спасителна лодка на кораб, независимо от неговата категория, трябва да разполага с херметично затворена аптечка за първа помощ, съдържаща лекарствата - лекарствените продукти и медицинските изделия, и оборудването, изисквани за кораби от категория В в приложения № 1 и 2.
(2) Съдържанието на аптечката трябва да бъде посочено в списъка по чл. 4, ал. 4 и подлежи на проверка по реда на чл. 18.

Чл. 6. На всеки кораб с големина над 500 бруто тона, с екипаж 15 или повече лица, извършващ плаване с продължителност над 3 денонощия, се осигурява подходящо обзаведено помещение за оказване на медицинска помощ и съхранение на лекарствата - лекарствените продукти и медицинските изделия, и оборудването.

Чл. 7.
(1) На всеки кораб, на борда на който се намират повече от 75 лица, включително екипажа, извършващ международно плаване с продължителност над 3 денонощия, се осигурява лекар, успешно завършил одобрен курс за начална морска подготовка по одобрена от Изпълнителна агенция "Морска админстрация" (ИА "МА") програма съгласно наредбата по чл. 87, ал. 1 от Кодекса на търговското корабоплаване.
(2) Изискването по ал. 1 се отнася и за речни кораби независимо от продължителността на плаването.

Чл. 8. Лекарствата - лекарствените продукти и медицинските изделия, и оборудването на борда на кораба са съпроводени с указания за употребата им.

Раздел III
Лекарства, необходими при инциденти на борда на кораби, превозващи опасни товари

Чл. 9. На борда на всеки кораб, превозващ опасни товари, посочени в приложение № 3, се осигуряват лекарства - лекарствени продукти и медицински изделия, в зависимост от неговата категория съгласно приложение № 4.

Чл. 10.
(1) На борда на всеки ферибот, за който липсва предварителна информация относно вида на опасните товари, които ще се превозват, се осигуряват лекарства по вид и количество в зависимост от категорията му съгласно приложение № 4.
(2) Когато продължителността на плаването е по-малка от два часа, на борда на ферибота се осигуряват половината от количествата на лекарствата съгласно приложение № 4, необходими за оказване на спешна помощ.

Чл. 11. Видът и количеството на лекарствата, намиращи се на борда на кораба, се посочват в списъка по чл. 4, ал. 4.

Раздел IV
Осигуряване на медицинско обслужване

Чл. 12.
(1) Медицинското обслужване на борда на кораба се осигурява от корабопритежателя, като разходите, направени за членовете на екипажа, са за негова сметка.
(2) Капитанът на кораба носи отговорност за изпълнението на изискванията за медицинското обслужване и за наличието на лекарствата - лекарствените продукти и медицинските изделия, и оборудването на борда на кораба.
(3) Капитанът може да определи член от екипажа на кораба, който да бъде отговорен за изпълнението на изискванията за медицинското обслужване и за наличието на лекарствата - лекарствените продукти и медицинските изделия, и оборудването на борда на кораба, като това не изключва отговорността на капитана по ал. 2.
(4) Лицата по ал. 2 и 3 преминават специално обучение за осигуряване на медицинско обслужване на борда на кораб и полагат изпит. Успешно положилите изпит лица са длъжни в края на всеки период от 5 години да преминат опреснителен курс.

Чл. 13. Всеки член на екипажа трябва да е завършил успешно подготвителен курс по медицинска подготовка съгласно изискванията на Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците, 1978.

Чл. 14.
(1) Лекарствата - лекарствените продукти и медицинските изделия, се съхраняват и поддържат съгласно изискванията за това, като се подменят или унищожават в съответствие със срока им за годност.
(2) Лекарствата, съдържащи наркотична или упойваща съставка, се съхраняват в шкаф със секретно заключване.

Чл. 15. При спешни случаи, изискващи употреба на липсващи на борда лекарства - лекарствени продукти и медицински изделия, и оборудване и по възможност след получаване на медицинска консултация, капитанът осигурява тяхното най-бързо доставяне.

Раздел V
Медицински консултации чрез радиовръзка и медицинска помощ от брега

Чл. 16.
(1) За осигуряване на квалифицирано медицинско обслужване в случай на необходимост от спешна медицинска помощ лицата по чл. 12, ал. 2 и 3 могат да искат медицинска консултация чрез радиовръзка от специализирана структура за медицинска радиоконсултация.
(2) (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Специализираните структури за медицинска радиоконсултация се организират от многопрофилните транспортни болници към Министерството на транспорта, оборудвани с подходящи средства за комуникация, имащи връзка с бреговите радиостанции и Морския спасително-координационен център.
(3) Лекарският екип от специализираните структури се обучава за работа в специални условия, близки до тези на борда на кораб.
(4) Информацията от медицинските консултации, предоставена чрез радиовръзка, е за служебно ползване, записва се на магнитен носител и се съхранява в структурите по ал. 2 за период три години.

Чл. 17.
(1) Спешна медицинска помощ на кораби, търпящи бедствие в обявения отговорен район за търсене и спасяване на Република България, се оказва след получаване на информация от бедстващия кораб в Морския спасително-координационен център.
(2) При необходимост в операцията по търсене и спасяване участват хеликоптери от силите на Министерството на отбраната.
(3) (Нова, ДВ, бр. 26 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Изпълнителна агенция "Морска администрация" изпраща актуализирана информация за отговорния район за търсене и спасяване на Република България, в това число и с хеликоптери, до държавите членки и Комисията на ЕС, както и до капитаните на кораби, плаващи под българско знаме.
(4) (Нова, ДВ, бр. 26 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Информацията по ал. 3 се изпраща до корабите по най-подходящия начин, включително и чрез Морския спасително-координационен център или бреговите радиостанции.

Раздел VI
Контрол

Чл. 18.
(1) Изпълнителна агенция "Морска администрация" извършва ежегодна проверка на борда на всеки кораб, която включва:
1. проверка за съответствието на лекарствата - лекарствените продукти и медицинските изделия, и оборудването с изискванията на тази наредба;
2. проверка за съответствието на списъка по чл. 4, ал. 4 с приложения № 1 и 2;
3. проверка за съответствието на списъка по чл. 4, ал. 4 с приложение № 4, когато корабът превозва опасни товари;
4. проверка за правилното съхранение на лекарствата - лекарствените продукти и медицинските изделия, и оборудването;
5. проверка за спазване на изискването по чл. 4, ал. 6.
(2) Аптечките за първа медицинска помощ, намиращи се в спасителните плотове, се проверяват ежегодно в рамките на проверките на спасителните плотове. По изключение тези проверки могат да се отложат най-много до пет месеца след изтичане на периода.
(3) Когато корабът отговаря на изискванията по ал. 1 и 2, ИА "МА" издава свидетелство за корабната аптека съгласно наредбата по чл.86 от Кодекса на търговското корабоплаване.

Допълнителни разпоредби
(Загл. изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.)

§ 1. По смисъла на тази наредба "опасни товари" са субстанции и вещества, посочени в приложение № 3, независимо в каква форма се намират на борда, включително и като отпадъци или останки от товара.

§ 1а. (Нов, ДВ, бр. 26 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз)
(1) Министърът на транспорта съвместно с министъра на здравеопазването определят представител на Република България в комитета по чл. 8 от Директива 92/29 EEC относно минималните здравни изисквания и изисквания за безопасност за повишаване на медицинското обслужване на борда на корабите, който взима участие в работата му.
(2) Представителят на Република България в комитета изразява становища по обсъжданите въпроси в съответствие с правилата за работа на комитета.

§ 1б. (Нов, ДВ, бр. 26 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Изпълнителният директор на ИА "МА" изпраща на Европейската комисия информация за нормативните актове, включително и за техните изменения и допълнения, въвеждащи изискванията на Директива 92/29 ЕЕС за минималните здравни изисквания и изисквания за безопасност за повишаване на медицинското обслужване на борда на корабите.

§ 1в. (Нов, ДВ, бр. 26 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Министърът на транспорта съвместно с министъра на здравеопазването информират Европейската комисия на всеки 5 години относно прилагането на наредбата, въвеждаща изискванията на Директива 92/29 EEC за минималните здравни изисквания и изисквания за безопасност за повишаване на медицинското обслужване на борда на корабите.

Заключителна разпоредба

§ 2. Наредбата се издава на основание чл.100а, ал. 2 от Кодекса на търговското корабоплаване.

Приложение № 1
към
чл. 4, ал. 3

Лекарствени продукти

ATC код

Групи лекарствени продукти

Международно непатентно наименование

Лекарствена форма и разфасовка

Количество за съдове група А

Количество за съдове група Б

Количество за съдове група В

1 2 3 4 5 6 7
1. Сърдечно-съдова система
1.1. Сърдечно-съдови аналептици
R03CA01 Симпатикомиметици Epinephrine amp. 0,1 % 1 ml 10 5 2
1.2. Средства за лечение на исхемична болест на сърцето
C07AB03 Бета блокери селективни Atenolole tabl. 50 mg 60 30 -
C01DA02 Органични нитрати Glyceryl trinitrate tabl. 0,5 mg 100 50 50
C01DA08 Органични нитрати Isosorbide dinitrate tabl. 20 mg 60 40 10
1.3.Диуретици
C03CA01 Мощни диуретици Furosemide tabl. 40 mg 50 12 -
C03CA01 Мощни диуретици Furosemide amp. 20 mg/2 ml 10 5 -
1.4. Средства за лечение на кръвоизливи, включително утеротоници, ако на борда има жени
G02AB01 Утероактивни средства Methylergometrinе fl. sol. 25 mg/10 ml 20 10 2
G02AB01 Утероактивни средства Methylergometrinе amp. 0,2 mg/1 ml 10 5 -
1.5. Средства за лечение на артериална хипертония
C02AC01 Антихипертензивни средства Clonidinе hydrochloride amp. 0,15 mg/1ml 10 5 -
C02AC01 Антихипертензивни средства Clonidinе hydrochloride tabl. 0,15 mg 50 50 -
C02EA02 Антихипертензивни средства Enalapril tabl. 10 mg 60 40 -
C07AB03 Селективни калциеви антагонисти със съдово действие Nifedipine dr.10 mg 50 20 -
1.6. Сърдечни гликозиди
C01AA05 Дигиталисови гликозиди Digoxine tabl. 0,25 mg 60 40 -
2. Храносмилателна система
2.1. Средства за лечение на стомашни и дуоденални смущения
A02BA02 Н2 рецепторни антагонисти Ranitidine hydrochloride tabl.150 mg 100 50 -
А02АA04 Антиацидни средства Magnesium hydrоxide or.susp. fl. 170 ml 30 10 -
A02AB01 Aluminium hydroxide
2.2. Антиеметици
A03FA01 Средства, засилващи перисталтиката Metoclopramidе tabl. 10 mg 200 100 40
A03FA01 Средства, засилващи перисталтиката Metoclopramidе amp.10 mg/2 ml 10 5 -
2.3. Лубриканти-лаксативи
A06AB02 Лаксативи Bisacodyle supp. 10 mg 24 12 -
2.4. Антидиарични средства
A07DA03 Антидиарични Loperamide caps. 2 mg 120 60 6
2.5. Чревни антисептици
A07AB03 Чревни противовъзпалителни Sulfaguanidine tabl. 500 mg 100 50 -
A07BA01 Чревни адсорбенти Medicinal charcoal fl. powd. 10 g 100 50 -
2.6. Антихемороидални средства
C05AD01 Антихемороидни средства за локално приложение Tribenoside Lidocaine supp. 60 20 -
2.7. Антидиабетични лекарствени средства
A10AA01 Инсулини с бързо действие Insuline fl. 10 ml 100 UI 10 5 -
3. Аналгетици и спазмолитици
3.1. Аналгетици, антипиретици и противоъзпалителни
N02BB02 Пиразолони Metamizole tabl. 500 mg 300 150 -
N02BE01 Аналгетици Paracetamole tabl. 500 mg 200 100 10
N02BA01 Аналгетици Acetylsalicylic acid tabl. 500 mg 200 100 -
3.2. Мощни аналгетици
N02AA01 Опиоидни аналгетици Morphine аmp. 10 mg/ 1 ml 10 5 -
3.3. Cпазмолитици
A03BB01 Полусинтетични алкалоиди на Atropa Belladonna Butylscopolamine amp. 20 mg/2 ml 20 10 -
A03AD02 Синтетични спазмолитици и антихолинергични средства Drotaverine tabl. 40 mg 100 40 -
4. Нервна система
4.1. Анксиолитици
N05BA01 Анксиолитици Diazepam tabl. 5 mg 100 50 -
N05BA01 Анксиолитици Diazepam amp. 10mg/2 ml 30 15 -
4.2. Невролептици
N05AD01 Антипсихотични средства Haloperidol amp. 5 mg/ 1 ml 5 2 -
4.3. Средства против морска болест
A04AA01 Антиеметични средства Ondansetrone amp. 2mg/2 ml 40 20 -
A04AA01 Антиеметични средства Ondansetrone tabl. 4 mg 100 50 10
4.4. Антиепилептици
N03AA02 Антиепилептични средства Phenobarbital amp.10mg/2ml 10 5 -
N03AA02 Антиепилептични средства Phenobarbital tabl. 100mg 50 20 -
5. Антиалергични и антианафилактични средства
5.1. Н1 антихистаминови средства
R06AA04 Антихистаминови средства за системно приложение Clemastinе tabl. 1 mg 60 20 -
5.2. Инжекционни глюкокортикоиди
H02AB04 Глюкокортикоиди Methylprednizolone amp. 80 mg + solv. 40 20 -
6. Дихателна система
6.1. Бронхолитици
R03CC02 Селективни бета 2 адреномиметици Salbutamol tabl. 4 mg 20 10 -
R03DA04 Други антиастматични средства за системно приложение Aminophylline tabl. 100 mg 30 - -
6.2. Антитусивни средства
R05CD06 Муколитици Ambroxol tabl. 30 mg 60 20 -
6.3. Лекарства при простудни заболявания и синузити
R01AA07 Назални средства Xylomethazolin sol. 10 mg/10 ml 30 15 -
R05X00 Комбинирани средства за лечение на простудни заболявания Ascorbic acid- 200 mg
Paracetamol-500 mg
Pheniramine maleate-25 mg
sc. gran. x 8 10 5 -
7. Противоинфекциозни
7.1. Антибиотици
J01CA04 Пеницилини с широк спектър на действие Amoxicillin caps. 500 mg 300 100 -
J01MA02 Хинолонови антибактериални средства Ciprofloxacin tabl. 250 mg 100 50 -
J01FA03 Макролиди Mydecamicin tabl. 400 mg 96 48 -
J01AA02 Тетрациклини Doxycyclini caps. 100 mg 15 - -
J01DA06 Цефалоспорини Ceftriaxone fl. 1 g + solv. i.m. 50 30 -
7.2. Антибактериални сулфонамиди
J01EE01 Комбинации от сулфонамиди и триметоприм Sulfamethoxazole Trimethroprim tabl. 480 mg 100 40 -
7.3. Уроантисептици
G04AG06 Урологични антисептици и антиинфекциозни средства Nitroxoline tabl. 50 mg 800 400 -
7.4. Антипаразитни
P02CA01 Антихелминтни средства Mebendazol tabl. 100 mg 30 12 -
P01BD01 Хининови алкалоиди Pyrimethaminе tabl. 25 mg 24 12 -
J01XD01 Имидазолови производни Metronidazolе tabl. 400 mg 40 20 -
7.5. Чревни антиинфекциозни средства
J01BA01 Амфениколи Chloramphenicole caps. 250 mg 100 50 -
7.6. Антитетанусни ваксини и имуноглобулини
J07AM01 Тетанични ваксини Tetanus toxoide amp. 0,5 ml 5 3 -
J06AA02 Имунни серуми Tetanus antiserum amp. 10 000 I.U. 50 30 -
8. Разтвори за рехидратация, въглехидратни вливания и плазмазаместители
B05CB01 Солеви разтвори Natrii chloride sol.inf. 500 ml, 0,9 % 5 2 -
B05CX01 Други иригационни разтвори Glucose monohydrate sol.inf.500 ml, 5 % 5 2 -
B05AA01 Плазмени заместители и фракции на плазмените протеини Albumine fl. 50 ml, 25 % 2 1 -
B05AA05 Плазмени заместители и фракции на плазмените протеини Dextrane sol.inf. 500 ml, 10 % 5 2 -
9. Лекарствени средства за външна употреба
9.1. Дерматологични средства
D08AC02 Антисептични разтвори Chlorhexidine sol. 500 ml, 20 % 3 1 1
D08AG02 Йодсъдържащи средства Polyvidone cum iode fl. liq.100 ml 10 5 1
D06AA04 Антибиотици за локално приложение унгв. Tetracycline ung. 20 g, 3 % 10 5 -
D06AX02 Други антибиотици за локално приложение Chloramphenicole ung. 20 g, 2 % 10 5 -
M02AA00 Противовъзпалителни и аналгетични унгвенти Indometacine ung. 40 g, 10 % 10 5 -
D01AC02 Антимикотични кожни кремове Myconazole crеme 30 g, 2 % 10 5 -
D03AA01 Средства за лечение на изгаряния Retinoli palmite; Codliver oil; Balsame peruviane; Ergocalciferole ung. 18 g 20 10 2
9.2. Офталмологични средства
S01AA12 Антибиотични капки Tobramycin coll. 5 ml, 0,3 % 5 2 -
S01CA01 Антибиотични и противовъзпалителни капки Tobramycin- 3 mg/g Dexamethasone-1 mg/g coll. 5 ml 5 2 -
S01HA04 Обезболяващи капки Proxymetacaine coll. 15 ml, 3 % 3 1 -
S01EA03 Хипотонични миотични капки Apraclonidine coll. 5 ml, 0,5 % 3 1 -
9.3. Отологични средства
S03AA30 Антибиотични разтвори Neomycin sulfas; Bacitracine solv. 10 ml 3 1 -
S02DA00 Обезболяващи и противовъзпалителни разтвори Tetracaine 2,5 %; Phenazone; Nitrofural solv. 5 ml 3 1 -
9.4. Лекарствeни средства орални и гърлени инфекции
A01AB03 Антибиотици или антисептици за промивки Chlorhexidine sol. or. 115 ml, 0,1 % 3 1 -
9.5. Локални анестетици
N01BA02 Локални анестетици с подкожно приложение Lidocaine amp. 10 ml, 0,5 % 5 3 -
N01BB52 Стоматологични обезболяващи и антисептични средства Lidocaine
Epinephrine
аmp. 2 ml, 2 % 5 3 -
10. Други
V03AN00 Медицински газове за инхалация Oxygen fl. 40 l /150 bar. 2 1 -
V07AB01 Разтворители Aqua redestilate amp. 10 ml 100 50 -

Забележка. При невъзможност за осигуряване на лекарства с посочените международни непатентни наименования се набавят такива със същия АТС код.

Приложение № 2
към чл. 4, ал. 3

Медицински изделия и оборудване

Списък на медицинските изделия и оборудване

Количество за съдове група А

Количество за съдове група Б

Количество за съдове група В

1. Оборудване за ресусцитация
1.1. Балон за обдишване 1500 ml 2 1 -
1.2. Маски за обдишване комплект, размери 2, 4 и 5 2 1 -
1.3. Въздуховоди тип Гьодел комплект, размери 0, 1, 2, 3, 4 и 5 2 1 -
1.4. Механична аспирационна помпа и комплект 10 бр. катетри за аспирация 2 1 -
1.5. Интубационни тръби за еднократна употреба, компл., размери 3, 4, 5, 6, 7, 8 и 9 2 1 -
1.6. Ларингоскоп за възрастни, комплект с три размера лъжици 2 1 -
1.7. Въздуховод с клапан за обдишване "уста в уста" 2 1 1
1.8. Устройство за подаване на кислород:
1.8.1. Съдове под налягане за съхранение на кислород 150 bar, 40 l 4 2 -
1.8.2. Редуцир вентил, комплект с манометри 4 2 -
1.8.3. Въздуховод ниско налягане 4 2 -
1.8.4. Регулатор на дебита 4-12 l/min, комплект с овлажнител 4 2 -
1.8.5. Кислородни маски за еднократна употреба, 30 % насищане 10 6 -
2. Медицински изделия за превръзки и хирургичен шев
2.1. Комплект иглодържател и 20 бр. стерилни атравматични игли с конец, размер 0 6 3 -
2.2. Еластични бинтове комплект, размери в cm 5 x 500, 8 x 500
и 10 x 1000
10 6 1
2.3. Марлени бинтове комплект, размери в cm 5 x 500, 10 x 1000
и 16 x 1000
20 10 -
2.4. Стерилни марлени компреси комплект, размери в cm 5 x 5,
7,5 x 7,5, 10 x 12,5
20 10 2
2.5. Хигроскопичен памук, оп.100 g 20 10 -
2.6. Антимикробни марлени компреси за изгаряния, размер 10 x 12,5 cm 30 10 -
2.7. Триъгълна марлена кърпа 1500 x 1500 cm 10 6 -
2.8. Стерилни латексови ръкавици за еднократна употреба, размер L 100 100 100
2.9. Самозалепващи превръзки, размери в cm 2,5 x 500 и 5 x 500 20 10 5
2.10. Самозалепваща медицинска лента, размери в cm 2,5 x 500 и 5 x 500 20 10 -
2.11. Стерилни бинтове комплект, размери в cm 5 x 500, 10 x 1000
и 16 x 1000
10 5 1
2.12. Стерилни атравматични игли с конец, размери 0 и 00 20 10 -
3. Медицински инструменти
3.1. Стерилно острие за еднократна употреба за хирургичен скалпел 20 10 -
3.2. Дръжка за острие за хирургичен скалпел от неръждаема стомана 4 2 -
3.3. Хирургична ножица 2 1 -
3.4. Хирургична самозаконтряща се клампа 6 3 -
3.5. Атравматична хемостатична клампа 6 3 -
3.6. Иглодържател 2 1 -
3.7. Хирургична пинсета 6 4 -
4. Оборудване за диагностика и проследяване
4.1. Шпатула за еднократна употреба 40 20 -
4.2. Комбинирана тест лента за ацетон, белтък, кръв и глюкоза в урината 200 100 -
4.3. Температурни листове за проследяване 50 20 -
4.4. Листове за медицинска евакуация и триаж 100 40 -
4.5. Медицински стетоскоп (лекарска слушалка) 4 2 -
4.6. Апарат за измерване на артериално налягане 4 2 -
4.7. Живачен медицински термометър, стандартен 6 3 -
4.8. Живачен медицински термометър, хипотермичен 2 2 -
5. Оборудване за инжекции, инфузии, пункции и катетeризация
5.1. Уретрални катетри, стерилни
5.1.1. Нелатонови катетри комплект, размери 20 Fr, 18 Fr и 14 Fr 6 3 -
5.1.2. Фолиеви катетри комплект, размери 26 Fr, 22 Fr и 18 Fr 4 2 -
5.2. Полиетиленови ръкавици за еднократна употреба, размер L 200 100 -
5.3. Ректален иригатор за еднократна употреба, комплект с тръба и апликатор 2 1 -
5.4. Стерилна инфузионна система за еднократна употреба с филтър 60 30 -
5.5. Уринаторна торба за еднократна употреба 30 10 -
5.6. Стерилни спринцовки и игли за еднократна употреба
5.6.1. Спринцовки Луер В, комплект, размери 2 сс, 10 сс и 20 сс 100 50 -
5.6.2. Игли, Луер В, комплект, размери 20G, 22G, 26G и 28G 100 50 -
5.7. Интравенозни катетри за еднократна употреба, комплект, размери 22G, 18G и 14G 20 10 -
5.8. Латексова кръвоспираща лента (Есмарх), размер 5 x 100 cm 4 2 -
5.9. Стомашна сонда за еднократна употреба 10 5 -
6. Общо оборудване
6.1. Подлога 2 1 -
6.2. Уринатор 2 1 -
6.3. Гумена грейка за топла вода 6 6 -
6.4. Гумен контейнер за лед 2 1 -
6.5. Медицинска кушетка с метална конструкция, подвижна облегалка до 70° 2 1 -
6.6. Стойка за закачане на съдове с инфузионни разтвори 2 1 -
6.7. Метален шкаф за съхранение на лекарства 1 1 -
6.8. Метален шкаф за съхранение на медицински изделия и оборудване 1 1 -
6.9. Метален шкаф за съхранение на наркотични лекарства 1 1 -
6.10. Полиетиленов трупен чувал 10 5 -
7. Медицинско оборудване за шиниране
7.1. Гъвкава шина за предмишница-китка (Кремерова шина) 6 4 -
7.2. Пневматични шини в два размера за възрастни
7.2.1. Мишница-предмишница-китка 6 4 -
7.2.2. Бедро-подбедрица-ходило 8 4 -
7.3. Твърди (пластмасови) универсални шини
7.3.1. Мишница-предмишница-китка 4 2 -
7.3.2. Бедро-подбедрица-ходило 4 2 -
7.4. Имобилизационни яки комплект, размери 3, 4, 5 и 6. 4 2 -
7.5. Гръбначна шина 183 x 40 cm, комплект с колани за фиксиране на тяло и глава 2 1 -
8. Сгъваема носилка 195 x 50 cm 2 1 -
9. Средства за дезинфекция, дезинсекция и профилактика
9.1. Calcii hypochloride, tabl. за дезинфекция на вода 100 100 -
9.2. Propoxur, Transfluthrin, fl. aer. 500 ml 10 5 -
9.3. Propoxur, Transfluthrin, fl. powd. 100 g 10 5 -
9.4. Презерватив 50 20 -

Приложение № 3
към чл. 9

Опасни товари

Опасни товари са субстанции и вещества, изброени в този списък, независимо от това под каква форма са доставени на борда, включително под формата на отпадъци или останки от товара.
1. Експлозивни субстанции и предмети
2. Газове: под налягане, втечнени или разтворени под налягане
3. Запалителни течности
4. Запалителни твърди субстанции
5. Субстанции, подлежащи на спонтанно запалване
6. Субстанции, които при контакт с вода отделят запалителни газове
7. Възпламеняеми субстанции
8. Органични прекиси
9. Токсични субстанции
10. Инфекциозни субстанции
11. Радиоактивни вещества
12. Корозивни субстанции
13. Други субстанции и вещества, които опитът е доказал, че са или могат да бъдат опасни

Приложение № 4
към чл. 9

Лекарства, необходими при инциденти на борда на кораби, превозващи опасни товари

ATC код

Групи лекарствени продукти

Международно непатентно наименование

Лекарствена форма и разфасовка

Количество за съдове група А

Количество за съдове група Б

Количество за съдове група В

1. Общи
B05CB04 Солеви разтвори Sodium hydrogen carbonate amp. 20 ml 8,4 % 100 50 10
B05BB01 Разтвори, повлияващи електролитния баланс Electrolite sol. inf. 500 ml 20 10 3
B05BC01 Разтвори, предизвикващи осмотична диуреза Mannitol sol. inf.
500 ml 10 %
10 5 2
B05CX01 Други иригационни разтвори Glucose monohydrate sol.inf. 500 ml 10 % 10 5 2
V03AB14 Антидоти Protamine sulfate amp. 5 ml 1 % 10 5 2
V03AB25 Антидоти Flumazenil sol. inj. 0,1 mg/5 ml 10 5 2
B02BA01 Антихеморагични средства Phytomenadione amp. 1 ml/10 mg 10 5 2
2. Сърдечно-съдова система
C01BB01 Антиаритмични средства клас IB Lidocaine amp. 10 ml 2 % 10 5 2
C01CA01 Адринергични и допаминергични средства Etilefrine amp. 10 mg/1 ml 10 5 2
3. Храносмилателна система
А12АА03 Минерални добавки Calcium gluconate amp. 10 ml 10 % 30 20 10
A03BA01 Спазмолитични и антихолинергични средства Atropine amp. 1 ml/1 mg 30 20 10
4. Нервна система
N07AA01 Антихолинестеразни средства Neostigmine amp. 1 ml/ 0,5 mg 30 20 5
5. Дихателна система
R03BB01 Антихолинергично средство Ipratropium bromide fl. aer. 15 ml 5 2 1
R07AB00 Дихателен аналептик Bemegride amp. 50 mg/10 ml 10 5 2
6. Противоинфекциозни
J01DH51 Карбапенеми Inpenem, Cilastatin fl. 1 g 30 10 2
J01XA01 Гликопептидни антибактериални средства Vancomicyn fl. 1 g 30 10 2
7. Лекарствени средства за външна употреба
D00 Антисептични разтвори Ethanol sol. 100 ml 70 % 10 5 1
D08AG03 Йодсъдържащи средства Iodine sol.20 ml 5 % 10 5 1
D08AA01 Антисептици и дезинфектанти Ethacridine lactate sol. 100 ml 0,1 % 10 5 1
8. Други
V03AN00 Медицински газове за инхалация Oxygen fl. 40 l /150 bar 4 2 1
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив