Наредба № I-1 от 16.09.2008 г. за специфичните изисквания, условията и реда за постъпване на държавна служба в Държавна агенция “Национална сигурност”

Държавна агенция “Национална сигурност”

Държавен вестник брой: 84

Година: 2008

Орган на издаване: Държавна агенция “Национална сигурност”

Дата на обнародване: 29.09.2008

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се уреждат специфичните изисквания, условията и редът за подбор, изучаване и утвърждаване на кандидатите за постъпване на държавна служба в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Чл. 2. Подборът, изучаването и утвърждаването на кандидатите за държавни служители в ДАНС имат за цел и се извършват при спазване на следните принципи:
1. разширяване и укрепване на административния капацитет на ДАНС;
2. отваряне на ДАНС към гражданското общество;
3. достигане на европейски норми и стандарти при управлението на човешките ресурси в ДАНС;
4. законосъобразност, безпристрастност, обективност и ефективност при назначаване на държавни служители в ДАНС.

Раздел II
Специфични изисквания към кандидатите за държавна служба в ДАНС

Чл. 3.
(1) За държавни служители в ДАНС се приемат кандидати само с българско гражданство, които отговарят на общите изисквания по чл. 53, ал. 1 ЗДАНС и на следните специфични изисквания:
1. да не са по-възрастни от 40 години;
2. да притежават:
а) степен на висшето образование по чл. 42, ал. 1, т. 1, буква "б" от Закона за висшето образование - за длъжностите от ранговете "агенти";
б) средно образование - за длъжностите от ранговете "сътрудници";
3. да са клинично здрави, да не страдат от психични заболявания и да отговарят по медицински показатели за съответното направление на дейност в ДАНС;
4. да са физически годни за съответното направление на дейност в ДАНС.
(2) Кандидатите удостоверяват обстоятелствата по ал. 1, т. 1 и 2 чрез представяне на документи.

Чл. 4.
(1) За постъпване на държавна служба в ДАНС на длъжности, за които не се изисква задължителна първоначална професионална подготовка, специфичните изисквания за възраст, физическа годност и професионална подготовка могат да не се прилагат.
(2) Специфичните изисквания за възраст и физическа годност могат да не се прилагат за кандидатите - бивши държавни служители на ДАНС, настоящи и бивши държавни служители на МВР, кадрови военнослужещи и държавни служители от МО, както и за кандидати, притежаващи специфични знания, умения и професионален опит от изключително важно значение за защита на националната сигурност.
(3) Лицата, кандидатстващи за държавна служба в ДАНС по предходните алинеи, могат да бъдат назначавани на длъжности, по-високи от "експерт - главен експерт" и "специалист", и да им се присъждат по-високи от ранговете "старши агент", "младши агент" или "сътрудник".
(4) Председателят на агенцията може да определи допълнителни по-високи изисквания към кандидатите за назначаване в ДАНС от определените в длъжностните характеристики за длъжностите в агенцията.

Раздел III
Подбор на кандидатите
 
Чл. 5. Подборът на кандидати за първоначално назначаване се предхожда от проучване потребностите от човешки ресурси на основните структурни звена на ДАНС, както и предявяване на нормативно определените изисквания за заемане на вакантните длъжности.

Чл. 6.
(1) Основните структурни звена на ДАНС анализират потребностите си от човешки ресурси на базата на оперативната обстановка и необходимостта от укрепването на административния капацитет и изпращат мотивирани предложения (приложение № 1 - поверително) до дирекция "Човешки ресурси" (ДЧР) относно необходимостта от назначаване на служители в тях, като предлагат длъжностите, които трябва да бъдат заети, и конкретни кандидати за тях.
(2) Предложенията по ал. 1 се изготвят ежегодно в срок до 31 март, както и при необходимост, след осъществени първоначални контакти с кандидатите от служители на основните структурни звена на ДАНС или дирекция "Човешки ресурси".

Чл. 7.
(1) Дирекция "Човешки ресурси" анализира предложенията и ги представя за утвърждаване от председателя на агенцията.
(2) По предложения, които не са изготвени съгласно изискванията на приложение № 1, не се започва процедура по изучаване на кандидата.
 
Чл. 8.
(1) Кандидатите за държавни служители представят в ДЧР документи съгласно изискванията на чл. 71, ал. 2 от Правилника за прилагане на Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", приет с ПМС № 23 от 2008 г. (ДВ, бр. 17 от 2008 г.) (ППЗДАНС).
(2) Дирекция "Човешки ресурси":
1. приема, проверява редовността на документите и след регистрация ги окомплектова и открива дело на кандидата за служител в ДАНС;
2. предоставя на кандидата образци на заявление, анкетна карта и документите по чл. 71, ал. 2, т. 7, 8, 9 и 10 ППЗДАНС;
3. въвежда данните за кандидата в автоматизираната информационна система за управление на човешките ресурси;
4. издава писмо-направление, с което се изпраща кандидатът на медицинско изследване за установяване на здравословното му състояние от компетентната експертно-лекарска комисия;
5. провежда служебно интервю с кандидатите и изготвя справка, която се утвърждава от директора на ДЧР.

Чл. 9.
(1) Кандидатите преминават на медицински преглед за установяване на здравословното им състояние.
(2) На прегледите по ал. 1 кандидатите представят удостоверение от психиатричния диспансер по постоянен адрес.
(3) Медицинското освидетелстване се извършва от експертно-лекарска комисия към медицинско заведение по ред, определен от председателя на агенцията. Заключението е със срок на валидност шест месеца.

Чл. 10.
(1) Кандидатите се явяват на тест за установяване нивото на физическата им годност съгласно специализирана методика за изследване на физическата годност на кандидатите за постъпване на държавна служба в ДАНС (приложение № 2 - поверително).
(2) Тестът по ал. 1 се провежда от комисия, определена от директора на ДЧР.
(3) Кандидатите се явяват на теста, като представят на комисията писмо-направление от ДЧР.
(4) На теста по ал. 1 кандидатите получават оценка "издържал" или "неиздържал".
(5) Комисията по ал. 2 изготвя протокол, в който отразява резултатите от теста и оценката на кандидата.

Раздел IV
Изучаване на кандидатите
 
Чл. 11.
(1) Изучаването на кандидатите се извършва от ДЧР чрез:
1. проверка в информационните фондове на ДАНС и МВР за кандидатите - техните съпруг (съпруга) или лицето, с което съжителстват на съпружески начала, деца над 14-годишна възраст, родители, братя и сестри;
2. проверка в следствените органи и прокуратурата за наличието (липсата) на повдигнати обвинения за извършено престъпление от общ характер;
3. събиране на писмени сведения за кандидатите: от завършено учебно заведение, последна месторабота, препоръки от други работодатели и три лица, които го познават повече от три години, както и писмени сведения за близки на кандидата (баща, майка, братя и сестри, съпруг (съпруга), лице с което кандидатът съжителства фактически на съпружески начала);
4. изучаване на кандидатите по местоживеене и месторабота - среда на общуване, начин на живот, наклонности, интереси и др.; данните се оформят в справка до директора на ДЧР; при получаване на противоречиви сведения за кандидата изучаването се разширява до пълното им изясняване.
(2) Дирекция "Сигурност на ДАНС" извършва оперативно изучаване на кандидатите в рамките на специалното проучване по надеждност.
(3) Взаимодействието между ДЧР и дирекция "Сигурност на ДАНС" за извършване на дейностите по ал. 1 и 2 се урежда със заповед на председателя на агенцията.
(4) Процедурата по изучаването на кандидатите се извършва след попълване на декларация по чл. 71, ал. 2, т. 7 ППЗДАНС.

Чл. 12. Изучаването и работата с кандидата се прекратява, ако същият оттегли писмено кандидатурата си или по преценка на органа по назначаването при получаване на негативни данни от извършеното до момента изучаване.

Раздел V
Установяване на психологичната годност на кандидатите
 
Чл. 13.
(1) Установяването на психологичната годност на кандидатите включва:
1. определяне нивото на интелектуалните способности и познания чрез тест съгласно специализирана методика за изследване интелектуалните способности и познания на кандидатите за постъпване на държавна служба в ДАНС (приложение № 3 - поверително);
2. психологично изследване, състоящо се от тест и интервю, съгласно специализирана методика за провеждане на психологическо изследване с кандидати за постъпване на държавна служба в ДАНС (приложение № 4 - поверително).
(2) Тестовете по ал. 1 се провеждат от експерт-психолози на ДЧР.

Раздел VI
Провеждане на служебен контакт с кандидатите
 
Чл. 14. Служебният контакт с кандидатите за държавни служители се извършва съгласно указания, утвърдени със заповед на председателя на агенцията.

Раздел VII
Утвърждаване на кандидатите
 
Чл. 15.
(1) Утвърждаването на кандидатите се извършва от комисия за утвърждаване на кандидатите за държавни служители в ДАНС.
(2) Комисията е постояннодействаща и се назначава със заповед на председателя на агенцията.
(3) Съставът на комисията по ал. 2 задължително включва: заместник-председателите на ДАНС, главните директори на главни дирекции и директорите на дирекции "Човешки ресурси", "Сигурност на ДАНС" и "Инспекторат".
(4) В работата на комисията задължително участват и директорите на дирекции, чиито кандидати подлежат на утвърждаване.
(5) Комисията разглежда представените кандидатури, провежда интервю с кандидатите и взема решение, за което се изготвя протокол, който се утвърждава от председателя на агенцията.

Раздел VIII
Постъпване на държавна служба

Чл. 16.
(1) За назначаване на държавна служба за всеки един от утвърдените кандидати се изготвя предложение до председателя на ДАНС.
(2) Предложението по ал. 1 се изготвя от ДЧР и подписва от съответния главен директор на главна дирекция, директор на дирекция от общата администрация, директор на самостоятелна дирекция от специализираната администрация, директор на териториална дирекция или директора на дирекция "Сигурност на ДАНС".
(3) Кандидатите се назначават на длъжностите, за които са утвърдени, и им се присъжда ранг и степен.
(4) Кандидатите, назначени на длъжности, за които се изисква задължителна първоначална професионална подготовка, се изпращат на курс за първоначална професионална подготовка в Центъра за професионална подготовка към ДЧР при ДАНС или други учебни заведения със заповед на председателя на агенцията.

Допълнителни разпоредби

§ 1. Списъкът на длъжностите по чл. 67, ал. 2 ЗДАНС, за които първоначалната професионална подготовка е задължителна, се изготвя от дирекция "Човешки ресурси" по предложение на ръководителите на основните структурни звена на ДАНС.

§ 2. След постъпването на държавна служба документите за кандидата от делото по чл. 8, ал. 2, т. 1 се прехвърлят за съхраняване в служебното досие на служителя.

§ 3. По смисъла на тази наредба основни структурни звена на ДАНС са дирекциите по чл. 12, ал. 2 и чл. 13, ал. 3, 4 и 5 от Закона за ДАНС.

Заключителни разпоредби

§ 4. До 31.III.2009 г. кандидатите за държавни служители в ДАНС, държавни служители на МВР и кадрови военнослужещи от МО, могат да се назначават в агенцията без извършване на процедурите по раздели III, IV, V, VI и VII.

§ 5. Наредбата се издава на основание чл. 53, ал. 2 ЗДАНС и чл. 73 ППЗДАНС.

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив