Наредба № РД-08-20 от 14 януари 1999 г. за събиране на статистическа информация за гражданското въздухоплаване в Република България

Държавен вестник брой: 1

Година: 2006

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 09.01.2006

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се регламентират събирането, обработката, анализът и съхранението на статистическа информация за гражданското въздухоплаване в Република България и взаимоотношенията между Министерството на транспорта и физическите и юридическите лица по повод осъществяването на тази дейност.

Чл. 2.
(1) Тази наредба има за цел да изгради единна база от статистически данни, предназначена за нуждите на държавните органи за управление и за българските авиационни субекти, както и за международните въздухоплавателни организации.
(2) (Отм., ДВ, бр. 1 от 2006 г.).

Чл. 3. Събирането на статистическа информация за гражданското въздухоплаване в Република България се извършва във вид и периодичност, определени с тази наредба.

Чл. 4.
(1) Единната база от статистически данни за гражданското въздухоплаване в Република България се изгражда и поддържа от Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" към Министерството на транспорта.
(2) Статистическите данни, отнасящи се до отделни физически или юридически лица, се използват единствено за статистически цели.

Раздел II
Участници в статистическата дейност

Чл. 5. Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" към Министерството на транспорта организира и извършва статистическата дейност, като:
1. събира статистически данни от източниците на информация;
2. обработва, натрупва и съхранява статистически данни, създава единна база от статистически данни за гражданското въздухоплаване в Република България в съответствие с изискванията на международните стандарти;
3. предоставя статистическа информация на потребителите и публикува ежегодно "Сборник статистически данни за гражданското въздухоплаване в Република България";
4. обменя статистическа информация с оторизираните международни организации в областта на гражданското въздухоплаване.

Чл. 6.
(1) (Изм., ДВ, бр. 1 от 2006 г.) Източници на статистическа информация във връзка с осъществяването на гражданското въздухоплаване са авиационните оператори, лицата, които ръководят летища или обслужват въздушното движение.
(2) (Отм., ДВ, бр. 1 от 2006 г.).
(3) Лицата по ал. 1 са задължени да предоставят достоверна статистическа информация.
(4) Видът, периодичността, структурата и съдържанието на отчетните статистически форми са посочени в приложения, както следва:
1. видът и периодичността на отчетните статистически форми са посочени в приложение № 1;
2. основните статистически категории са посочени в приложение № 2;
3. отчетните статистически форми са посочени в приложение № 3.

Чл. 6а. (Нов, ДВ, бр. 1 от 2006 г.)
(1) Източниците на статистическа информация по чл. 6, ал. 1 създават организация за работа с отчетните и информационните документи, която осигурява получаването на индивидуалните статистически данни.
(2) Българските и чуждестранните авиационни оператори, извършващи полети до и от летищата на територията на Република България, предоставят на летищните администрации отчетните и информационните документи за всички превозени съгласно превозните документи пътници, товари и поща.

Чл. 7.
(1) Статистическата информация се използва за нуждите на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация".
(2) Потребители на статистическа информация са и:
1. органите на държавната администрация;
2. Националният статистически институт;
3. (нова, ДВ, бр. 1 от 2006 г.) Международната организация за гражданско въздухоплаване (ИКАО);
4. (нова, ДВ, бр. 1 от 2006 г.) Европейска статистическа служба към Европейската комисия (ЕВРОСТАТ);
5. (предишна т. 3, ДВ, бр. 1 от 2006 г.) авиационните субекти и други организации, свързани с въздухоплаването или неговото обслужване;
6. (предишна т. 4, ДВ, бр. 1 от 2006 г.) международни организации в областта на гражданското въздухоплаване; 7. (предишна т.5, ДВ, бр. 1 от 2006 г.) други.
(3) (Изм., ДВ, бр. 1 от 2006 г.) Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" може да публикува и да предоставя на потребителите по ал. 2, т. 5 и 7 само обобщена статистическа информация.

Чл. 7а. (Нов, ДВ, бр. 1 от 2006 г.)
(1) Работата със статистическата информация се организира и осъществява по начин, който гарантира поверителността на данните и защитата на класифицираната информация в съответствие с изискванията на глава шеста "Опазване на тайната" от Закона за статистиката, на Закона за защита на класифицираната информация и Правилника за прилагане на Закона за защита на класифицираната информация (обн., ДВ, бр. 115 от 2002 г.; изм. и доп., бр. 22 от 2003 г.; доп., бр. 6 от 2004 г.).
(2) Лицата, служители на авиационните субекти - източници на статистическа информация, които работят с индивидуални статистически данни и със статистическа информация, подписват клетвена декларация за опазване на тайната в съответствие с чл.27, ал. 1 от Закона за статистиката.
(3) Авиационните субекти предоставят статистическа информация за своята дейност по начин и вид, който гарантира поверителността на данните и защитата на класифицираната информация по отношение на данните за лицата, включени в информацията.

Раздел III
Oбработка на статистическата информация

Чл. 8.
(1) Обект на събиране, обработка, анализ и съхранение са статистически данни за натуралните показатели, извършената транспортна работа или обемът на въздухоплавателните услуги, изпълнени от всички авиационни субекти, осъществяващи такава дейност до, от и в Република България, както и икономически данни за българските авиационни субекти.
(2) Авиопревозвачите представят статистически данни за:
1. превозените пътници, товари и поща;
2. превозите по начални и крайни пунктове на полетите;
3. превозите по етапи на полетите;
4. парка от въздухоплавателни средства;
5. числеността на персонала;
6. финансовото състояние.
(3) Лицата, изпълняващи дейности от обхвата на авиацията с общо предназначение, представят данни за:
1. пролетените часове;
2. номенклатурата и обема на изпълнените авиационни услуги;
3. парка от въздухоплавателни средства;
4. числеността на персонала.
(4) Летищните администрации представят статистически данни за:
1. превозите през летищата;
2. движенията на въздухоплавателните средства;
3. обема на въздухоплавателните услуги, предоставяни в летищата;
4. финансови сведения за летищата.
(5) "Ръководство на въздушното движение" представя статистическа информация за:
1. маршрутните средства: статистически и финансови данни за обслужването на полетите;
2. движението по трасетата при използване на маршрутните средства.

Чл. 9.
(1) Данните за отчетните статистически форми (приложение № 3) се подготвят и попълват от авиационните субекти-източници на информация, съгласно предвидената периодичност в приложение № 1 към тази наредба.
(2) (Изм., ДВ, бр. 1 от 2006 г.) Отчетните статистически форми А, В, С, I, I-А1, I-В1 и I-С1 се изпращат в главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" в 15-дневен срок, форми D, L и AD-3 - в двумесечен срок, а форми EF, J и K - в четиримесечен срок след изтичане на предвидената в приложение № 1 периодичност за подаване на статистическите данни.
(3) Данните се представят на хартиен носител (стандартна бланка), както и на магнитен носител или по електронен път чрез информационната система на гражданската авиация (ако това е възможно за авиационния оператор).
(4) Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" към Министерството на транспорта определя изискванията към софтуера, както и формата, които осигуряват въвеждането на отчетната статистическа информация.

Чл. 10.
(1) Обработката на статистически данни се извършва съгласно алгоритмите, заложени в структурата на отчетните форми.
(2) Обработката се извършва периодично съгласно честотата на постъпване на отчетните форми-месечно, тримесечно и годишно, от Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" към Министерството на транспорта.
(3) Обработването на информацията по ал. 2 се извършва в едномесечен срок след получаване на съответните отчетни статистически форми.

Чл. 11.
(1) Информацията се натрупва и съхранява в единна база данни за гражданското въздухоплаване.
(2) Данните се съхраняват във формат, удобен за ползване от различни хардуерни платформи и програмни продукти.

Чл. 12.
(1) Обобщената информация се разпространява на български и английски език в обем и съдържание съобразно нуждите, за които е предназначена.
(2) Информация на международни организации в областта на гражданското въздухоплаване се предоставя съгласно изискванията на ИКАО.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "авиация с общо предназначение" обхваща полетите на всички въздухоплавателни средства на гражданската авиация без търговска транспортна цел, както и полетите, свързани с изпълнение на авиационни услуги;
2. "авиационни субекти" са авиационните оператори, летищните администрации, собствениците на летища, "Ръководство на въздушното движение" и други лица с предмет на дейност, свързан с обслужване на въздухоплаването;
3. "международни организации в областта на гражданското въздухоплаване" са Международна организация за гражданска авиация (ИКАО), Международна асоциация за въздушен транспорт (ИАТА), Международният съвет на летищата (АСИ), Европейската конференция за гражданска авиация (ЕКГА) и др.
4. (нова, ДВ, бр. 1 от 2006 г.) "eтап на полета" e оперирането на въздухоплавателно средство от излитането до кацането;
5. (нова, ДВ, бр. 1 от 2006 г.) "начален пункт на полета" е пунктът на тръгване, отбелязан върху полетния купон, представен на гишето за регистрация на билети и предаване на багаж на летището, или, при последователни полети, върху последния полетен купон на билета;
6. (нова, ДВ, бр. 1 от 2006 г.) "нередовни превози" са всички превози по въздуха на пътници, товари и/или поща срещу възнаграждение, които не могат да бъдат класифицирани като редовни превози;
7. (нова, ДВ, бр. 1 от 2006 г.) "общо самолетодвижения" са всички излитания и кацания за полети за извършване на търговски въздушен превоз, както и тези, изпълнявани от авиацията с общо предназначение, учебните полети, техническите кацания, полетите за облитане, с изключение на полетите с държавни въздухоплавателни средства.
8. (нова, ДВ, бр. 1 от 2006 г.) "превозени пътници" са всички пътници на борда на въздухоплавателното средство при кацане или излитане на/от отчетното летище.
9. (нова, ДВ, бр. 1 от 2006 г.) "превозени товари и поща" са натоварените и разтоварени товари и поща, чийто превоз се осъществява според съответния превозен документ, включително експресните пратки и дипломатическата поща.
10. (нова, ДВ, бр. 1 от 2006 г.) "разполагаеми пътникокресла" са всички пътнически кресла на разположение за продажба на въздухоплавателно средство, извършващо полет между две летища.
11. (нова, ДВ, бр. 1 от 2006 г.) "самолетодвижения" са всички излитания и кацания при полети за извършване на търговски въздушен превоз;
12. (нова, ДВ, бр. 1 от 2006 г.) "транзитни пътници" са пътници, които продължават пътуването си с полет със същия полетен номер, както номера на полета, с който са пристигнали на съответното летище.

Заключителни разпоредби

§ 2. Ръководителят на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" дава указания по прилагането на наредбата и попълването на отчетните статистически форми.

§ 3. Тази наредба се издава на основание чл.16 и § 6 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за гражданското въздухоплаване (обн., ДВ, бр. 94 от 1972 г.; изм., бр. 30 от 1990 г., бр. 16 от 1997 г. и бр. 85 от 1998 г.) и чл.67 от Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване (ДВ, бр. 55 от 1994 г.).

Приложение № 1
към
чл. 6, ал. 4, т. 1
(Изм., ДВ, бр. 1 от 2006 г.)

Вид и периодичност на отчетните статистически форми

Наименование на документа Източник Периодичност
(в месеци)
1. "Отчет на превози"
(форма А)
Авиационни оператори
- въздушни превозвачи, изпълняващи редовни превози
1
Авиационни оператори
- въздушни превозвачи, изпълняващи само нередовни превози
12
2. "Превози по начални и крайни пунктове на полета" (форма В) Авиационни оператори
- въздушни превозвачи, изпълняващи редовни превози
3
3. "Превози по етапи на полета" (форма С) Авиационни оператори
- въздушни превозвачи, изпълняващи редовни превози
12
4. "Парк въздухоплавателни средства и персонал на авиационните оператори" (форма D) Авиационни оператори 12
5. "Финансови данни за авиационните оператори" (форма ЕF) Авиационниоператори 12
6. "Обем на превозите през летищата" (форма I) Летищна администрация 1
7. "Информация за превозите по етап на полета" (форма 1-А1) Летищна администрация на летище, обслужващо повече от 150 000 пътници годишно 1
8. "Информация за превозите по начален и краен пункт на полета" (форма 1-В1) Летищна администрация на летище, обслужващо повече от 150 000 пътници годишно 1
9. "Информация за превозите през летищата" (форма 1-С1) Летищна администрация на летище, обслужващо повече от 15 000 пътници годишно 1
10. "Финансови данни по летища" (форма J) Летищна администрация 12
11. "Финансови данни по маршрутни средства" (форма К) РВД 12
12. "Данни за движение по трасетата при използване маршрутни средства" (форма L) РВД 12
13. "Въпросник за дейностите в авиацията с общо предназначение" (форма AD-3) Авиационни оператори, извършващи само специализирани авиационни работи и/или други видове въздухоплавателна дейност 12

Приложение № 2
към чл. 6, ал. 4, т. 2

Основни статистически категории

Основни категории

Компоненти

1. Авиационни оператори
1.1. Търговски авиопревозвачи по размери а. Общото излетно тегло на парка превишава 200 т
б. Общото излетно тегло на парка не превишава 200 т (малки превозвачи)
1.2. Търговски авиопревозвачи по вида на обслужване а. Редовни авиокомпании (превозвачи)
- международни авиокомпании
- вътрешни авиокомпании
1.3. Други авиационни оператори по вида на превози (авиация за общо предназначение) а. Търговски нетранспортни оператори
б. Нетърговски оператори

2. Полети на ВС
2.1. По вида на полета а. Търговски транспортни полети
б. Търговски нетранспортни полети
в. Нетърговски полети
2.2. По вида на етапа на полета

По търговски полети
а. Международни етапи
б. Вътрешни етапи
2.3. По редовност а. Редовни полети
б. Нередовни полети
2.4. По вида на превоза а. Пътнически и смесени (пътници и товари)
б. Чисто товарни /с поща полети
3. Въздухоплавателни средства (ВС)
3.1. По тип Наименование на производителя и означение на модела
3.2. По конструкция на крилото а. ВС с неподвижно крило
б. ВС с носещ винт
3.3. По силовата установка а. Турбореактивен двигател
б. Турбовинтов двигател
в. Бутален двигател
3.4. По броя на двигателите а. Многодвигателни
4-двигателни
3-двигателни
2-двигателни
б. Еднодвигателни
3.5. По използване за определени цели а. Пътнически
б. Товаро-пътнически
в. Чисто товарни
г. Други-неизползвани за търговски въздушен транспорт
3.6. По начин на използване а. Експлоатирани от собственика ВС
б. Лизинговани или чартирани ВС
- по финансов лизинг
- по експлоатационен или краткосрочен лизинг, чартиране
в. Взаимноразменени ВС
4. Авиационен персонал
4.1. Персонал по вида извършвана работа а. Командири и втори пилоти
б. Останал летателен състав
в. Стюарди и стюардеси
г. Специалисти по техническо обслужване и ремонт
д. Специалисти от службите за въздушно движение и търговските служби
е. Друг персонал
4.2. Категории пилоти по вида на свидетелството а. Курсант (самолет)
б. Любител (самолет)
в. Любител (вертолет)
г. Търговски (самолет)
д. Търговски (вертолет)
е. Старши търговски (самолет)
ж. Линеен транспортен
з. Неуправляем аеростат
и. Планер
5. Превози през летищата
5.1. По вида движение на ВС а. Международно излитане или кацане
б. Вътрешно излитане или кацане
5.2. По вида превози а. Пътници
- отпътували
- пристигнали
- транзитни
б. Товар
- разтоварен
- натоварен
в. Поща
- разтоварена
- натоварена
5.3. По вида на полета или заминаването а. Международен полет или заминаване
б. Вътрешен полет или заминаване
6. Авиация с общо предназначение
6.1. По вида на дейност а. Полети на ВС с двигатели
- учебни полети
- бизнес - или увеселителни полети
- авиационни специални работи (селскостопански, медицински и други подобни)
- -Други полети
б. Полети на планери и неуправляеми аеростати

Приложение № 3
към чл. 6, ал. 4, т. 3
(Изм., ДВ, бр. 1 от 2006 г.)

Отчетни статистически форми

1. Отчет за превози (Форма A)
2. Превози по начални и крайни пунктове на полета (Форма B)
3. Превози по етапи на полета (Форма C)
4. (Изм., ДВ, бр. 1 от 2006 г.) Парк въздухоплавателни средства и персонал на авиационните оператори (Форма D)
5. (Изм., ДВ, бр. 1 от 2006 г.) Финансови данни за авиационните оператори (Форма EF)
6. Обем на превозите през летища (Форма I)
7. (Нова, ДВ, бр. 1 от 2006 г.) Информация за превозите по етап на полета (форма I-А1)
8. (Нова, ДВ, бр. 1 от 2006 г.) Информация за превозите по начален и краен пункт на полета (форма I-В1)
9. (Нова, ДВ, бр. 1 от 2006 г.) Информация за превозите през летищата (форма I-С1)
10. (Предишна т. 7, ДВ, бр. 1 от 2006 г.) Финансови данни по летища (Форма J)
11. (Предишна т. 8, ДВ, бр. 1 от 2006 г.) Финансови данни по маршрутни средства (Форма K)
12. (Предишна т. 9, ДВ, бр. 1 от 2006 г.) Данни за движение по трасета при използване на маршрутни средства (Форма L)
13. (Предишна т. 10, ДВ, бр. 1 от 2006 г.) Въпросник за дейностите в авиацията с общо предназначение (Форма AD-3)

Форма А

Отчет за превози

Авиопревозвач:..............................
Месец/година:.................................

Код по ИКАО

Показатели

Изм. един.

Всички видове превози
(по етапи на полети)

В т.ч. само товарни превози
(по етапи на полети)

междуна-
родни

вът-
решни

междуна-
родни

вът-
решни

a

b

c

d

e

f

g

Редовни търговски полети
1010 1. Самолето-километри хил.
1020 2. Самолето-излитания бр.
1030 3. Пролетени часове (в цели часове) бр.
1040 4. Превозени пътници бр.
1050 5. Превозени товари тона
1060 6. Изпълнени пътнико-километри хил.
1070 7. Разполагаеми кресло-километри хил.
1080 8. Коефициент на пътническо затоварване %
9. Изпълнени тон-километри
1091 а) пътници, включително багаж хил.
1092 б) товари, включително срочни товари хил.
1093 в) поща хил.
1094 г) общо а + б + в хил.
1100 10. Разполагаеми тон-километри хил.
1110 11. Коефициент на търговско затоварване %
Нередовни (чартърни) търговски полети
2010 12. Самолето-километри хил.
2020 13. Самолето-излитания бр.
2030 14. Пролетени часове бр.
2040 15. Превозени пътници-всичко бр.
2041 а) само пътници по туристически превози бр.
2050 16. Превозени товари тона
2060 17. Изпълнени пътнико-километри хил.
2061 а) само по туристически превози хил.
2070 18. Разполагаеми кресло-километри хил.
19. Изпълнени тон-километри хил.
2091 а) пътници, включително багаж хил.
2092 б) товари и поща хил.
2094 в) общо а + б хил.
2100 20. Разполагаеми тон-километри хил.
Нетърговски полети
2230 10. Пролетени часове за спец. услуги бр.
2330 11. Пролетени часове за нетърговски полети бр.

Форма В

Превози по начални и крайни пунктове на полета

Авиопревозвач:.....................................
Година: .................................................
Тримесечие:..........................................
Месец/година:......................................
Двойка градове Търговски превози
от до пътници (бр.) товари (тона) поща (тона)
a b c d

Форма С

Превози по етапи на полета

Авиопревозвач:.....................................
Година: .................................................

Двойка летища

Тип въздухопл. средство

Брой на полетите

Разполагаем капацитет

Търговски превози

пътнико-
кресла (бр.)

капацитет за платен товар (тона)

пътници
(бр.)

товари
(тона)

поща
(тона)

a

b

c

d

e

f

g

h

Форма D

Парк въздухоплавателни средства и персонал на авиопревозвачите

Авиопревозвач:.....................................
Годината завършва на:.........................

Част 1. Парк въздухоплавателни средства

Състав на парка по типове въздухоплава-
телни средства

Характеристика на парка

Експлоатационни показатели

брой въздухоплавателни средства от всеки вид

характеристика на въздухоплавателното средство

брой самолето-
излитания

пролетени часове

общ брой разпо-
лагаеми са-
моле-
тодни

произ-
води-
тел и модел

код на изпол-
зване/
вариант

в нача-
лото на го-
дината

изменение през годината

в края на годината

брой пътнически кресла

средно макс. изл. тегло (тона)

търговски полети

всички видове (общо - I+j)

търговски полети

всички видове (общо- l+m)

придо-
бити

изва-
дени

редов-
ни

чар-
търни

редо-
вни

чар-
търни

а

b

c

d

e

f

g

h

I

j

k

l

m

n

o

Кодове на използване/вариант:
Р - Пътнически вариант
F - Товарен вариант
С - Конвертируем (подлежащ на преоборудване) в пътнически или товарен вариант
О - Използва се за други цели

Част 2. Персонал

Код по ИКАО

Категория персонал

Численост на персонала (бр.)

Сума на разходите по категории персонал за годината (хил.лв.)

в средата на годината

в края на годината

0

а

b

c

d

1 Командири и втори пилоти
2 Други членове на екипажа
3 Кабинен състав
5 Специалисти по техническо обслужване и ремонт:
а) лицензиран технически персонал
б) друг технически персонал
7 Специалисти по оформяне на билети и агенти по продажби
8 Друг персонал
9 Общо

Форма EF

Финансови данни за авиопревозвачите

Авиопревозвач:.....................................
Край на финансовата година:.............

Част 1. Отчет за приходите и разходите

Описание

Сума в
хил. лв.

Приходи
1. Редовни превози (общо)
1.1. Пътници
1.2. Платен (свръх) багаж
1.3. Товари, срочни товари и дипломатически багаж
1.4. Поща
2. Чартърни превози (общо)
2.1. Пътници и платен (свръх) багаж
2.2. Товари (включително срочни товари и дипломатически багаж) и поща
3. Извънредни приходи
3.1. Приходи от авиотранспортни дейности (бруто)
3.2. Други извънредни приходи (нето)
4. Приходи от експлоатационна дейност-общо

Разходи
5. Обслужване на полети (общо)
5.1. Работна заплата и разходи за летателния състав
5.2. Гориво и смазочни материали
5.3. Застраховки на въздухоплавателни средства и загуби от незастраховани събития
5.4. Арендни вноски за въздухоплавателни средства
5.5. Обучение на летателния състав (без амортизационни разходи)
5.6. Други летателни разходи
6. Техническо обслужване и ремонт
7. Амортизация (общо)
7.1. Амортизация на въздухоплавателните средства
7.2. Амортизация на наземното имущество и оборудване
7.3. Допълнителни амортизации
7.4. Амортизационни разходи за усъвършенстване и предексплоатационни разходи
7.5. Амортизационни разходи във връзка с обучение
8. Такси за обслужване и летищни разходи - общо
8.1. Такса за кацане и летищни такси
8.2. Такса за аеронавигационно обслужване
8.3. Летищни разходи
9. Разходи за обслужване на пътници
10. Оформяне на билети, продажби и реклами
11. Общи и административни разходи
12. Други експлоатационни разходи
13. Експлоатационни разходи - общо
14. Резултат от експлоатационната дейност

Неексплоатационни приходи и разходи
15. Изваждане на активи от употреба
16. Лихви
17. Приходи от финансирания
17.1. Преки субсидии
17.2. Други финансирания
18. Дъщерни дружества
19. Други неексплоатационни приходи и разходи
20. Неексплоатационни приходи и разходи - общо

Печалба или загуба
21. Печалба или загуба преди облагане
22. Данъци
23. Чиста печалба или загуба (след облагане)

Част 2. Баланс

Актив

Сума
в хил. лв.

Пасив

Сума
в хил. лв.

1. Оборотни средства
(без вкл. в т. 4, 5 и 6)
12. Краткосрочни задължения
(без тези по т. 13)
2. Средства за придобиване на дълготрайни материални активи 13. Неполучени вземания от търговска дейност
3. Други специални фондове 14. Отсрочени задължения
4. Летателно оборудване - отчетна стойност 15.
16.
Експлоатационни резерви
Резерви за самозастраховане
4.1. Амортизация (коректив) 17. Други резерви (да се опишат)
4.2. Летателно оборудване - балансова стойност (т. 4-т. 4.1) 18. Аванси от дъщерни дружества
5. Наземно оборудване - отчетна стойност 19.
20.
Други пасиви (невключени в други позиции)
Дългосрочни задължения
5.1. Амортизация-коректив 21. Основен капитал
5.2. Наземно оборудване - балансова стойност (т. 5-т. 5.1) 22.
23.
Допълнителен капитал
Финансов резултат
6. Земя
7. Финансови дълготрайни активи
8. Разходи за бъдещи периоди - общо
8.1. Разходи за придобиване на дълготрайни материални активи
8.2. Други разходи за бъдещи периоди
9. Нематериални дълготрайни активи
10. Други невключени активи
11. Активи-общо 24. Пасиви-общо

Част 3. Отчет за неразпределената печалба

Описание

Сума в
хил. лв.

1. Неразпределена печалба от миналата година
2. Корекция на неразпределената печалба-общо
2.1. Печалба, прехвърлена като резерва
2.2. Изплатени премии, дивиденти и др.
2.3. Други
2.4. ..................................
3. Чиста печалба или загуба (т. 23 от Отчет за приходи и разходи)
4. Отчисления за създаване на резерви
4.1.
4.2.
4.3.
5. Дивиденти
6. Финансов резултат (т. 23 от Баланс)

Форма I

Обем на превозите през летища

Календарна година:....................................
Наименование на летището:......................

Вид на превоза

Самолето-
дви-
жения
(общо),
бр.

Пътници (бр.)

Товар (тона)

Поща (тона)

изле-
тели

кац-
нали

общо
(c+d)

тран-
зитни

нато-
варен

разто-
варен

общо
(g+h)

нато-
варена

разто-
варена

общо
(j+k)

a

b

c

d

e

f

g

h

I

j

k

l

Месец:
А. Търговски превози:

1. Международни редовни
2. Международни чартърни
3. Международни превози - общо (т. 1 + т. 2)
4. Вътрешни редовни
5. Вътрешни чартърни
6. Вътрешни превози - общо (т. 4 + т. 5)
7. Търговски превози - общо (т. 3 + т. 6)
8. Чисто товарни/пощенски превози

Б. Други превози - общо

Форма I-А1
(Нова, ДВ, бр. 1 от 2006 г.)

Информация за превозите по етап на полета

Наименование

Вид на полето

Обозначение

Мeрна единица

Форма 2-зн. с букви "А1"
Отчетна година 2-зн. с цифри "гг" от последните две цифри на годината
Отчетен период 2-зн. с букви от 01 до 12 - от януари до декември
Отчетно летище 4-зн.с букви ИКАО док. 7910
Предшестващо/
следващо летище
4-зн. с букви ИКАО док. 7910
Пристигащи/
заминаващи
1-зн. с цифри 1 - за пристигащи
2 - за заминаващи
Редовни/нередовни превози 1-зн. с цифри 1 - за редовни
2 - за нередовни
Пътнически/само товарни или с поща превози 1-зн. с цифри 1 - за пътнически
2 - за товарни или с поща превози
Авиационен оператор 3-зн.с букви ИКАО док. 8585
Тип ВС 4-зн. с букви ИКАО док. 8643
Превозени пътници 12-зн. с цифри брой пътници
Превозени товари и поща 12-зн. с цифри тона
Търговски полети 12-зн. с цифри брой на полетите
Разполагаеми пътникокресла 12-зн. с цифри брой на пътникокресла

Форма I-B1
(Нова, ДВ, бр. 1 от 2006 г.)

Информация за превозите по начален и краен пункт на полета

Наименование

Вид на полето

Обозначение

Мeрна единица

Форма 2-зн. с букви "В1"
Отчетна година 2-зн.с цифри "гг" от последните две цифри на годината
Отчетен период 2-зн. с цифри от 01 до 12 - от януари до декември
Отчетно летище 4-зн. с букви ИКАО док. 7910
Начален/краен пункт на полета 4-зн. с букви ИКАО док. 7910
Пристигащи/заминаващи 1-зн. с цифри 1 - за пристигащи
2 - за заминаващи
Редовни/нередовни превози 1-зн. с цифри 1 - за редовни
2 - за нередовни
Пътнически/
само товарни или с поща превози
1-зн. с цифри 1 - за пътнически
2 - за товарни или с поща превози
Авиационен оператор 3-зн. с букви ИКАО док. 8585
Превозени пътници 12-зн. с цифри брой пътници
Превозени товари и поща 12-зн. с цифри тона

Форма I-С1
(Нова, ДВ, бр. 1 от 2006 г.)

Информация за превозите през летищата

Наименование

Вид на полето

Обозначение

Мeрна единица

Форма 2-зн. с букви "С1"
Отчетна година 2-зн. с цифри "гг" от последните две цифри на годината
Отчетен период 2-зн. с цифри от 01 до 12 - от януари до декември
Отчетно летище 4-зн. с букви ИКАО док. 7910
Авиационен оператор 3-зн. с букви ИКАО док. 8585
Превозени пътници 12-зн. с цифри брой пътници
Транзитни пътници 12-зн. с цифри брой пътници
Превозени товари и поща 12-зн. с цифри тона
Самолетодвижения 12-зн. с цифри брой самолето-
движения
Общо самолетодвижения 12-зн. с цифри брой са-
молето-
движения

Форма J

Финансови данни по летища

Летище:.......................................
Край на годината:.......................

Описание

Сума в
хил. лв.

Приходи
1. Приходи от превози
1.1. Обслужване на въздухоплавателни средства
1.2. Обслужване на пътници
1.3. Други приходи от превози
2. Приходи от наземно обслужване
3. Приходи от концесии-в т.ч. от горива и масла
4. Приходи от наеми
5. Други приходи
6. Всичко приходи (1+2+3+4+5)
7. Експлоатационни субсидии
8. Приходи-общо (6+7)

Разходи
9. Експлоатация и техническо обслужване
9.1. Разходи за персонала
9.2. Материално-техническо снабдяване
9.3. Външни услуги
10. Административно-стопански разходи
11. Данъци
12. Други разходи
12.1. Амортизация
12.2. Разходи за лихви
12.3. Други разходи - за лицензии, патенти и др.
13. Разходи-общо (9+10+11+12)

Капиталовложения
14. Общо през годината
14.1. В зоната за движение на въздухоплавателни средства
14.2. В сградите на летището
14.3. Оборудване и транспортни средства
14.4. Други средства
14.5. Земя
- Метод за водене на счетоводството: (да се посочи един от методите)
- начисления - да/не;- наличности - да/не;- други методи (да се опишат):
...............................................................................................................................
- Метод за оценка на активите: (да се посочи един от методите)
- първоначална стойност - да/не; - текуща стойност-да/не; - други методи (да се опишат):
...............................................................................................................................

Данни за летищните зони и/или служби

Зона или служба на летището

Включени ли са всички разходи в по-горната форма (т. 14) да/не

Разходи по експлоатация и техническо обслужване
(хил. лв.)

1. Зона за движение и светосигнално оборудване
2. Сгради за пътници и товари
3. Зона за хангари и техническо обслужване
4. Диспечерска служба - подход и писта
5. Метеорологично обслужване
6. Безопасност
7. Аварийно-спасителна и противопожарна служба

Форма K

Финансови данни по маршрутни средства

Годината завършва на:............................
Включени райони FIR/UIR:.......................

Част 1. Приходи

Статии Сума в
хил. лв.
1. Приходи от използване на маршрутни средства и обслужване на маршрути
2. Приходи от летищата за използване на маршрутни средства и обслужване на маршрути
3. Дотациии субсидии за маршрутни средства
4. Други приходи от аеронавигационно обслужване
5. Приходи - общо

Част 2. Разходи

Общи разходи за средства и обслужване на маршрути

Разходи за средства или служби (хил. лв.)

общо разходи за всички средства и служби

ОВД

свръзки

МО

търсене и спасяване

САИ

статии a b c d e f
1. Експлоатация и техническо обслужване
2. Административни разходи
3. Амортизация
4. Лихви по задължения
5. Други разходи
6. Разходи - общо
Разпределение на разходите по видове използване:
6.1. Използване на маршрути
6.2. Използване в летища
6.3. Неавиационни разходи

Част 3. Капиталовложения за годината - общо

Средства и служби

В хил. лв.

1. ОВД - Обслужване на въздушното движение
2. Свръзки
3. МО-Метеорологично обслужване
4. Служба за търсене и спасяване
5. САИ-Служба за аеронавигационна информация
6. Общо

Форма L

Данни за движение по трасета при използване на маршрутни средства

Годината завършва на:...........................

Райони за полетна информация FIR/UIR

Междунар. граждански полети, вкл. тези с общо предназначение (бр.)

Вътрешни граждански полети, вкл. тези с общо предназначение (бр.)

Други полети (бр.)

Общо полети (бр.)

Наименования:
...................................................
...................................................
...................................................
Общо

Форма AD-3

Въпросник за дейностите в авиацията с общо предназначение

Към дата:...........................................
Авиационен оператор:.....................

Раздел 1. Дейности в авиацията с общо предназначение

Дейности

Самолето-
излитания (бр.)

Пролетени часове (бр.)

1. Полети на моторни въздухоплавателни средства
- учебни полети
- делови полети
- увеселителни полети
- авиационни специализирани работи
а) селскостопански работи
б) други специализирани работи
- други полети
Всичко по т. 1
2. Полети на планери и свободни аеростати
- полети на планери
- полети на свободни аеростати

Раздел 2. Друга информация

Показател

Количество

1. Общ брой въздухоплавателни средства за полетите по раздел 1
2. Общ брой на персонала
2.1. Лицензиран летателен състав
2.2. Лицензиран инженерно-технически състав
2.3. Друг
3. Общ брой превозени пътници
4. Общо количество превозени товари в тонове
5. Обработени декари
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив