Наредба за определяне на правила за образуване и прилагане на цените на универсални пощенски услуги, предоставяни от "Български пощи" - ЕАД

МС

Държавен вестник брой: 60

Година: 1999

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 25.08.2004

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С наредбата се определят условията и редът за образуване, обявяване и прилагане на цените на универсални пощенски услуги.

Чл. 2.
(1) Универсални пощенски услуги са услугите по приемането, пренасянето и доставянето на вътрешни и международни адресирани пощенски пратки и вътрешни парични преводи:
1. писма с тегло до 2000 г;
2. малки пакети до 2000 г;
3. печатни произведения до 2000 г;
4. пощенски карти и картички;
5. секограми до 7000 г;
6. колети до 10 кг;
7. пощенски записи за превод на суми.
(2) Услугите по ал. 1 могат да бъдат:
1. обикновени;
2. "до поискване";
3. с "препоръка" (регистриране);
4. с "известие за доставяне" (обратна разписка);
5. с "обявена стойност".

Чл. 3.
(1) Всеки потребител (изпращач или получател) се ползва от правото на всички универсални пощенски услуги.
(2) Потребителят има право на обезщетение за:
1. загубена, ограбена или повредена пощенска пратка, за която има издаден документ (разписка) от пощенска служба;
2. неизплатена или неправилно изплатена сума по пощенски запис.

Чл. 4.
(1) "Български пощи" - ЕАД, задължително предоставя всички универсални пощенски услуги на територията на страната.
(2) Дружеството носи отговорност пред потребителите по чл. 3, ал. 2.

Чл. 5.
(1) Цените по чл. 1 се определят от "Български пощи" - ЕАД, в съответствие с правилата от раздели II и III и се внасят за съгласуване в Комитета по пощи и далекосъобщения (КПД) един месец преди публикуването им.
(2) В двуседмичен срок от постъпването на предложението по ал. 1 КПД проверява съответствието на внесеното предложение с правилата по раздели II и III и:
1. в случай че предложението съответства на правилата по раздели II и III, КПД съгласува предложението и уведомява писмено "Български пощи" - ЕАД;
2. в случай че предложението не съответства на правилата по раздели II и III, КПД връща предложението на "Български пощи" - ЕАД, със задължителни указания.

Чл. 6. Размерът на обезщетенията по чл. 3, ал. 2 се определя от "Български пощи" - ЕАД, в Общи условия за взаимоотношенията с потребителите, които се внасят за съгласуване в КПД по реда на чл. 5.

Чл. 7. Председателят на Комитета по пощи и далекосъобщения обявява цените по чл. 5 и обезщетенията по чл. 6 в един централен ежедневник преди датата на прилагането им.

Чл. 8. Цените могат да се изменят на период не по-малък от 6 месеца.

Чл. 9.
(1) Основание за изменение на цените може да бъде:
1. промяна в националното и/или в международното законодателство;
2. постигане на разходно ориентирани цени и равнище на рентабилност, осигуряващо развитие на услугите и мрежата за предлагането им и повишаване на качеството им.
(2) Посочените основания могат да се считат за обосновани, при условие че се запазва или стимулира равнището на потребление на услугите.

Раздел II
Принципи на образуване на цените

Чл. 10. Цените на услугите по чл. 2 се определят при спазване на следните принципи:
1. прилагане на единни цени на територията на страната;
2. равнопоставеност на потребителите;
3. достъпност на цените за масово потребление;
4. отчитане на разходите за предоставяне на услугите и развитие на системата за тяхното предлагане;
5. обвързване с качеството на услугите и нивото на обслужване на потребителите;
6. осигуряване на икономически обоснована печалба в съответствие с приетата инвестиционна политика;
7. създаване на условия за стимулиране на потреблението;
8. отчитане на равнището на цените на международните пазари с цел стимулиране на по-голям входящ и транзитен международен трафик;
9. прозрачност и публичност на цените.

Раздел III
Образуване на цените

Чл. 11.
(1) Цените на услугите за обикновени вътрешни пощенски пратки и парични преводи се образуват, както следва:
1. за писма до 20 г, пощенски карти и картички - цените зависят от вида на пратката и не зависят от мястото на доставяне;
2. за писма с тегло над 20 г, малки пакети и печатни произведения до 2000 г - цените зависят от вида и теглото на пратката и не зависят от мястото на доставяне;
3. за колети - цените зависят от теглото и от мястото на доставяне (зоната на доставка);
4. за пощенски записи за превод на суми - цените зависят от размера на сумата и не зависят от местоназначението в страната.
(2) Цените на услугите за обикновени международни пощенски пратки се образуват, както следва:
1. за писма, пощенски карти и картички, малки пакети и печатни произведения - цените зависят от начина на пренасяне, вида и теглото на пратката, от съответните международни зони (при пренасяне по въздушен път) и не зависят от местоназначението на пратката в съответната страна;
2. за колети - цените зависят от теглото, от начина на пренасяне и от местоназначението на пратката (страната). (3) Цените на услугата за приемането, пренасянето и доставянето на секограми се образуват съгласно актовете на Всемирния пощенски съюз.

Чл. 12.
(1) Цените на пощенската услуга "до поискване" се определят независимо от вида на пратката и зависят от нейното местоназначение - вътрешна или международна.
(2) Цените на пощенската услуга "препоръка" гарантират доставянето на пощенската пратка на получателя и заплащането на обезщетение на правоимащия при определени условия и се определят в зависимост от местоназначението на пратката - вътрешна или международна.
(3) Цените на пощенската услуга "известие за доставяне" се определят независимо от вида на пратката и зависят от нейното местоназначение - вътрешна или международна.
(4) Цените на пощенската услуга "обявена стойност" се определят в зависимост от сумата на обявената стойност, гарантират получаването на сума за обезщетение на правоимащия при определени условия и зависят от нейното местоназначение - вътрешна или международна. Обявената стойност трябва да съответства на съдържанието на пратката и да бъде до определен максимален размер.

Раздел IV
Прилагане на цените

Чл. 13. Универсалните пощенски услуги се предоставят по желание на потребителите.

Чл. 14.
(1) Универсалните пощенски услуги се предплащат в брой или по безкасов път.
(2) Пратките по чл. 2, ал. 1, т. 1 - 4 могат да бъдат таксувани със залепени или отпечатани върху тях пощенски марки по номинал, издадени по установения със закон ред.
(3) Пратките по чл. 2, ал. 1, т. 1 - 6 могат да бъдат таксувани посредством отпечатък от таксувачни машини под контрола на пощенските служби.

Чл. 15. Обявената стойност се определя от подателя и трябва да съответства на действителната стойност на съдържанието на пратката.

Чл. 16. "Български пощи" - ЕАД, може да договаря с потребители, които постоянно и системно изпращат голям брой пощенски пратки, плащането на услугите да се извършва безкасово на определени периоди.

Чл. 17. "Български пощи" - ЕАД, може да договаря с потребители, които постоянно и системно изпращат голям брой пощенски пратки, цени - различни от определените по реда на правилата, като предварително обявява готовността си публично да преговаря.

Заключителна разпоредба

Параграф единствен. За неуредени с тези правила въпроси по прилагането на цените се прилагат съответните разпоредби от Наредба N: 4 за пощенските съобщения, издадена от министъра на съобщенията (обн., ДВ, бр. 97 от 1979 г.; попр., бр. 98 от 1979 г.; изм. и доп., бр. 48 от 1991 г.).

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив