Наредба за реда и начина за издаване и преразглеждане на разрешителни за емисии на парникови газове и осъществяване на мониторинг от операторите на инсталации, участващи в схемата за търговия с квоти за емисии на парникови газове

МС

Държавен вестник брой: 65

Година: 2006

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 23.08.2006

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1.
(1) С наредбата се регламентират редът и начинът за издаване на разрешителни за емисии на парникови газове на операторите на инсталации за категориите промишлени дейности по чл.131в, ал. 1 и 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), включително:
1. съдържанието и формата на заявлението за издаване на разрешително за емисии на парникови газове;
2. съдържанието и формата на разрешителното за емисии на парникови газове;
3. съдържанието и формата на плана за мониторинг като част от разрешителното.
(2) Наредбата регламентира условията за преразглеждане и изменение на издадените разрешителни за емисии на парникови газове.
(3) Наредбата регламентира изискванията за осъществяване на мониторинг от операторите на инсталации за категориите промишлени дейности по ал. 1.

Чл. 2.
(1) Компетентен орган по издаване на разрешителното за емисии на парникови газове е министърът на околната среда и водите в съответствие с чл.131г ЗООС.
(2) Компетентен орган по разглеждане на заявлението за издаване на разрешително за емисии на парникови газове и изготвяне на проект на разрешително е директорът на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).

Чл. 3. Разрешително за емисии на парникови газове се издава при спазване на следната последователност:
1. подаване на заявление за издаване на разрешително за емисии на парникови газове;
2. разглеждане на постъпилото заявление и проверка на съдържащите се в него данни, допълване на заявлението при необходимост; за оператори, на които е издадено комплексно разрешително по чл.117, ал. 1 ЗООС - сравняване на данните от постъпилото заявление за разрешително за емисии на парникови газове с тези от комплексното разрешително;
3. издаване на разрешително за емисии на парникови газове.

Чл. 4. Компетентният орган по чл. 2, ал. 1 издава разрешително за емисии на парникови газове, след като установи, че:
1. подаденото заявление отговаря на изискванията или то е допълнено в 14-дневен срок съгласно указанията на компетентния орган;
2. операторът е в състояние да изпълни изискванията за мониторинг и докладване.

Глава втора
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ПОДАВАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШИТЕЛНО ЗА ЕМИСИИ НА ПАРНИКОВИ ГАЗОВЕ

Чл. 5.
(1) Операторите на нови и действащи инсталации по чл.131в, ал. 1 и 2 ЗООС подават в ИАОС заявление за издаване на разрешително за емисии на парникови газове.
(2) Заявленията по ал. 1 се подават от операторите на действащи инсталации в съответствие със сроковете по приложение № 1.
(3) Заявленията се подават на електронен и хартиен носител със съдържанието и формата, определени в приложение № 2, заедно със съответните документи и декларация за достоверност на данните, които се изискват съгласно същото приложение.
(4) За изграждането и/или експлоатацията на няколко инсталации по чл.131в, ал. 1 и 2 ЗООС, осъществяващи една или повече дейности на една и съща производствена площадка, операторът им подава общо заявление, включващо информацията, която се изисква по приложение № 2.
(5) Заявлението съдържа план за мониторинг, в който са указани методиката и честотата на наблюдение. Планът се изработва в съответствие с изискванията на глава шеста - "Осъществяване на мониторинг от операторите на инсталации, участващи в схемата за търговия с квоти за емисии на парникови газове".
(6) Към заявлението се прилага документ за платена такса.

Чл. 6.
(1) При наличие на държавна, служебна или друга защитена от закона тайна операторът я представя на компетентния орган по чл. 2, ал. 2 при условията и по реда на Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ).
(2) Компетентният орган по разглеждане на заявлението взема необходимите мерки за запазване на тайната съгласно изискванията на ЗЗКИ.

Глава трета
РАЗГЛЕЖДАНЕ И ПРОВЕРКА НА ЗАЯВЛЕНИЕТО ЗА ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШИТЕЛНО ЗА ЕМИСИИ НА ПАРНИКОВИ ГАЗОВЕ

Чл. 7.
(1) В срок до 30 дни от датата на приемане на заявлението за разглеждане ИАОС проверява доколко съдържанието и формата му отговарят на изискванията на приложение № 2, както и дали е подадено в срока по приложение № 1.
(2) В срок 14 дни след проверката по ал. 1 длъжностни лица от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), ИАОС и/или от съответната регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) могат да извършат проверка на място за съответствие с изложените в заявлението данни и информация. За извършената проверка се съставя протокол, който се прилага към заявлението.
(3) Когато в резултат на проверката по ал. 1 и 2 се установи, че заявлението е непълно и не отговаря на изискванията на приложение № 2 или се установят несъответствия, включително с информацията, подадена със заявлението за издаване на комплексно разрешително, компетентният орган по разглеждане на заявлението изисква допълнено заявление, като в срок 7 дни след края на проверката по ал. 1 и 2 изпраща указания за допълнително необходимата информация. Допълненото заявление се подава отново в ИАОС в срок 14 дни след изпращане на указанията.
(4) В срок 7 дни от датата на подаване на заявление, което отговаря на изискванията на наредбата, или от отстраняването на несъответствията в случаите по ал. 3 компетентният орган по разглеждане на заявлението уведомява писмено оператора на инсталацията, че заявлението отговаря на изискванията или че е допълнено съгласно указанията на компетентния орган.
(5) Компетентният орган по разглеждане на заявлението предлага на органа по чл. 2, ал. 1 да не издаде разрешително за емисии на парникови газове, когато:
1. срокът по ал. 3 не бъде спазен или представеното допълнение или корекция не отговарят на дадените указания;
2. според съдържанието на подаденото заявление операторът не може да осигури необходимия мониторинг и докладване.
(6) Министърът на околната среда и водите в случаите по ал. 5 отказва да издаде разрешителното и в 7-дневен срок писмено уведомява оператора за това.

Глава четвърта
ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШИТЕЛНО ЗА ЕМИСИИ НА ПАРНИКОВИ ГАЗОВЕ

Чл. 8.
(1) Компетентният орган по разглеждане на заявлението изготвя проект на разрешително за емисии на парникови газове в срок 60 дни от датата на подаване на заявление, отговарящо на изискванията на наредбата.
(2) Изготвеният проект на разрешително се съгласува с дирекциите в МОСВ и в съответната РИОСВ в срок 30 дни от датата на изготвяне на проект на разрешително за емисии на парникови газове.
(3) Компетентният орган по разглеждане на заявлението в срок 7 дни след съгласуването на проекта по ал. 2 писмено уведомява оператора за изготвения проект, като му изпраща екземпляр от него.
(4) В срок 14 дни от получаването на съобщението, че е изготвен проектът на разрешително за емисии на парникови газове, операторът има право да направи забележки и възражения и/или да поиска разяснения по него.
(5) Когато в срока по ал. 4 постъпят забележки и възражения и/или са поискани разяснения от оператора по предложения проект на разрешително за емисии на парникови газове, те се разглеждат от ИАОС, като при необходимост могат да бъдат насрочени и проведени консултации с оператора за тяхното обсъждане и оценка.
(6) В случай че са спазени изискванията на ЗООС и на наредбата в срок от 7 дни компетентният орган по разглеждане на заявлението предлага на компетентния орган по чл. 2, ал. 1 да издаде разрешителното за емисии на парникови газове.

Чл. 9. Министърът на околната среда и водите издава разрешителното за емисии на парникови газове в 3 екземпляра на хартиен носител и един екземпляр се записва на електронен носител.

Чл. 10.
(1) Разрешителното за емисии на парникови газове по чл.131в, ал. 1 и 2 се издава от компетентния орган по чл. 2, ал. 1 със съдържанието и формата съгласно приложение № 3.
(2) Разрешителното за емисии на парникови газове е безсрочно и е в сила от датата на издаването му.

Чл. 11.
(1) В срок 14 дни от издаване на разрешителното за емисии на парникови газове на оператора се предава един оригинал на хартиен носител. От оригиналните екземпляри на разрешителното за емисии на парникови газове могат да бъдат издавани преписи.
(2) В срока по ал. 1 екземпляр от разрешителното за емисии на парникови газове на хартиен и електронен носител се предава в ИАОС и в съответната РИОСВ за контрол по изпълнението на условията на издаденото разрешително за емисии на парникови газове.
(3) Екземпляр от разрешителното на електронен носител се предава на администратора на националния регистър по чл.131к ЗООС.

Глава пета
ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ И ИЗМЕНЕНИЕ НА РАЗРЕШИТЕЛНОТО ЗА ЕМИСИИ НА ПАРНИКОВИ ГАЗОВЕ

Чл. 12. Оператор, притежаващ разрешително за емисии на парникови газове, е длъжен да уведоми писмено ИАОС за:
1. всяка планирана промяна в работата на инсталацията, включително промяна във:
а) естеството или функционирането на инсталацията;
б) капацитета на инсталацията;
в) използваните суровини и спомагателните материали;
г) използваните горива;
д) източниците на емисии на парникови газове;
2. промяна в методиката за мониторинг;
3. промяна на собствеността на инсталацията;
4. прекратяване дейността на инсталацията;
5. участие в проект "съвместно изпълнение" по чл. 6 или проект "чисто развитие" по чл.12 от Протокола от Киото към Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата.

Чл. 13.
(1) Министърът на околната среда и водите започва преразглеждане на разрешителното в срок 10 дни от получаването на информацията по чл. 12, в случай че за промяната не е необходимо предварително издаване на други решения, разрешения или разрешителни по ЗООС.
(2) Изпълнителната агенция по околна среда проверява предоставената информация по чл. 12 съвместно със съответната РИОСВ, като извършва и проверка на място, и в срок 7 дни от започване на преразглеждането преценява дали промените по чл. 12 засягат информацията, включена в издаденото разрешително.
(3) След извършената проверка по ал. 1 ИАОС предлага на министъра на околната среда и водите да издаде решение за:
1. потвърждение, или
2. изменение на издаденото разрешително.
(4) Министърът на околната среда и водите приключва преразглеждането, като издава решение за потвърждение или изменение на издаденото разрешително и писмено информира оператора на инсталацията.
(5) В случай на решение за изменение на издаденото разрешително операторът подава в ИАОС заявление с формата и съдържанието по приложение № 2.
(6) В срок до 30 дни от датата на подаване на заявлението по ал. 5 ИАОС проверява доколко съдържанието и формата му отговарят на изискванията на приложение № 2.
(7) В срок 14 дни след проверката по ал. 5 длъжностни лица от МОСВ, ИАОС и от съответната РИОСВ извършват проверка на място за съответствие с изложените в заявлението данни и информация. За извършената проверка се съставя протокол, който се прилага към заявлението.
(8) Когато в резултат на проверката по ал. 5 и 6 се установи, че заявлението е непълно и не отговаря на изискванията на приложение № 2 или се установят несъответствия, включително с информацията, подадена със заявлението за издаване на комплексно разрешително, компетентният орган по разглеждане на заявлението изисква допълнено заявление, като изпраща указания за допълнително необходимата информация. Допълненото заявление се подава отново на компетентния орган по чл. 2, ал. 2 в срок 14 дни след изпращане на указанията.
(9) В срок 7 дни от датата на подаване на заявление, което отговаря на изискванията на наредбата, или от отстраняване на непълнотите в случаите по ал. 7 компетентният орган по разглеждане на заявлението уведомява писмено оператора на инсталацията за този факт.
(10) В случай че срокът по ал. 7 не бъде спазен или представеното допълнение или корекция не отговаря на дадените указания, компетентният орган по чл. 2, ал. 1 прекратява с решение процедурата по издаване на разрешително за емисии на парникови газове и уведомява писмено оператора на инсталацията.

Чл. 14.
(1) При решение по чл. 13, ал. 3, буква "б" за изменение на първоначалното разрешително в срок 30 дни от датата на подаване на заявление, отговарящо на изискванията на наредбата, компетентният орган по разглеждане на заявлението изготвя проект на измененото разрешително.
(2) Изготвеният проект на разрешително по ал. 1 се съгласува с компетентните дирекции на МОСВ в срок 14 дни от датата на изготвянето му.
(3) Компетентният орган в срок 7 дни след съгласуването на проекта по ал. 1 писмено уведомява оператора за изготвения проект, като му изпраща екземпляр от него.
(4) В срок 14 дни от получаване на съобщението, че е изготвен проект на измененото разрешително, операторът има право да направи забележки и възражения и/или да поиска разяснения по него.
(5) Когато в срока по ал. 4 постъпят забележки и възражения и/или са поискани разяснения от оператора по предложения проект за измененото разрешително за емисии на парникови газове, те се разглеждат от ИАОС, като могат да бъдат насрочени и проведени консултации с оператора за тяхното обсъждане и оценка.
(6) В случай че са спазени изискванията на ЗООС и на наредбата, в срок 7 дни от датата на изтичането на срока за възражения компетентният орган по разглеждане на заявлението предлага на компетентния орган по чл. 2, ал. 1 да издаде измененото разрешително за емисии на парникови газове.

Чл. 15. Измененото разрешително се издава под номера на първоначалното разрешително.

Чл. 16.
(1) В срок 14 дни от издаване на измененото разрешително на оператора се предава един оригинал на хартиен носител. От оригиналните екземпляри на измененото разрешително могат да бъдат издавани преписи.
(2) В срока по ал. 1 екземпляр от измененото разрешително на хартиен и електронен носител се предава в ИАОС и в съответната РИОСВ за контрол по изпълнението на условията на издаденото разрешително за емисии на парникови газове.
(3) Екземпляр от измененото разрешително на електронен носител се предава на администратора на националния регистър по чл.131к ЗООС.

Глава шеста
ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА МОНИТОРИНГ ОТ ОПЕРАТОРИТЕ НА ИНСТАЛАЦИИ, УЧАСТВАЩИ В СХЕМАТА ЗА ТЪРГОВИЯ С КВОТИ ЗА ЕМИСИИ НА ПАРНИКОВИ ГАЗОВЕ

Чл. 17.
(1) Операторите на инсталации за дейностите по чл.131в, ал. 1 и 2 ЗООС извършват мониторинг на емисиите на парниковите газове в съответствие с разпоредбите на тази глава.
(2) Мониторингът обхваща всички емисии на парникови газове от всички източници, от инсталациите, осъществяващи някоя от дейностите, предвидени в чл.131в, ал. 1 и 2 ЗООС.
(3) В мониторинга се включват емисиите при нормални и извъннормални условия на експлоатация, включително пускане и спиране на инсталацията.

Чл. 18.
(1) Изискванията за мониторинг се определят от плана за мониторинг по приложение № 4.
(2) Планът за мониторинг, приложен към заявлението за разрешително, се съгласува в съответствие с чл. 8, ал. 2 или чл. 14, ал. 2 и е неразделна част от разрешителното за емисии на парникови газове.

Чл. 19.
(1) В плана за мониторинг операторът посочва мониторинговата методология, чрез която ще се определят променливите величини (данните за дейността, емисионните фактори и коефициентите (факторите) на окисление или превръщане), необходими за изчисляване на емисиите на парникови газове.
(2) Методологията може да се основава на изчисление или измерване.
(3) Изчислението на емисиите на въглероден диоксид се извършва чрез следната формула:

СО2 емисии = данни за дейността * емисионен фактор * коефициент на окисление.

(4) Методологията, основана на изчисление, включва и избирането на съответния за дадена дейност алгоритъм за определяне на променливите величини (данните за дейността, емисионните фактори, коефициент на окисление и коефициент на превръщане) в съответствие с методиката по § 6.
(5) При изчисляване на променливите величини за съответните видове дейности се използва комбинация от най-високите алгоритми, освен ако това е технически неосъществимо или би довело до неразумно високи разходи.
(6) Операторът може да предложи да измерва емисиите, ако е способен да демонстрира, че измерването дава по-висока точност, отколкото съответното изчисление, прилагайки комбинация от най-високите алгоритми, и че сравнението между измерването и изчислението е основано на идентичен списък от източници и емисии.
(7) Ако използва методология, основана на измерване, операторът следва да осигури спазването на изискванията на чл.44 от Закона за измерванията, като използваните средства за измерване следва да бъдат калибрирани, настроени и проверявани от акредитирана лаборатория.
(8) За всеки период на докладване операторът е длъжен да подкрепи измерените емисии чрез изчисление съгласно методиката по § 6.
(9) Операторът с одобрението на компетентния орган по чл. 2, ал. 2 комбинира измерването и изчислението за различни източници, принадлежащи към една инсталация, ако това не води до пропуски или до двойно отчитане на емисии.

Чл. 20. Мониторинговата методология, която ще се прилага от оператора, се одобрява въз основа на описание, оформено във вид на план за мониторинг в съответствие с приложение № 4.

Чл. 21. Операторът е длъжен да промени мониторинговата методология, когато:
1. достъпните данни са се променили и позволяват по-висока точност в определянето на емисиите;
2. нов източник на емисии предстои да бъде включен в експлоатация;
3. са установени грешки в данните в резултат на мониторинговата методология;
4. компетентният орган по чл. 2, ал. 1 или верификаторът са изискали промяна.

Чл. 22. Операторът на инсталацията следва да документира и архивира мониторинговите данни по начин, позволяващ тяхното докладване и верифициране, и да ги съхранява в продължение поне на 10 години.

Чл. 23. Данните от мониторинга се представят на компетентния орган по чл. 2, ал. 2 в годишния доклад, изготвен и верифициран в съответствие с изискванията на наредбата по чл.131л, т. 2 ЗООС.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на наредбата:
1. "Разрешително за емисии на парникови газове" е индивидуален административен акт, предоставящ разрешение за експлоатация и емисии на парниковите газове по § 1, т. 59 ЗООС от инсталация, посочена в чл.131в, ал. 1 и 2 ЗООС, при определените в закона условия и позволяващ участието й в схемата за търговия с квоти за емисии на парникови газове, предвидена в чл.131а, ал. 1 ЗООС. Едно разрешително се отнася за една или повече инсталации на производствената площадка, експлоатирани от един и същ оператор.
2. "Мониторингова методология" означава методологията, използвана за определянето на емисии, включително избора между измерването или изчислението и избора на алгоритми.
3. "Алгоритъм" означава специфична методология за определяне на променливите величини (данни за дейността, емисионни фактори, коефициентите на окисление или превръщане). Няколко алгоритъма образуват йерархия от методологии, от която следва да се направи селекция.
4. "Верификатор" означава компетентен, независим, акредитиран орган с отговорност за извършването на независима проверка и потвърждение на надеждността, достоверността и точността на системата за мониторинг и на докладваните данни и информация, свързани с емисии на парникови газове.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Наредбата се приема на основание чл.131л, т. 1 от Закона за опазване на околната среда.

§ 3. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

§ 4. Оператори на действащи инсталации, както и на нови инсталации по чл.131в, ал. 1 и 2 ЗООС, които не са включени в първия Национален план за разпределение на квоти за търговия с емисии на парникови газове, подават своите заявления за издаване на разрешително за емисии на парникови газове извън сроковете по графика с оглед получаване на квоти от предвидените за целта резерви в Националния план за разпределение на квоти за търговия с емисии на парникови газове от датата на издаване на разрешителното до края на периода на действие на плана. В случай на изчерпване на резервите тези инсталации закупуват квоти на пазарен принцип.

§ 5. За периода до 2012 г. издадените разрешителни, както и изискванията за осъществяване на мониторинг се отнасят само до емисии на въглероден диоксид.

§ 6. Министърът на околната среда и водите утвърждава със заповед методика за осъществяване на мониторинг на емисиите на парникови газове от операторите на инсталации, участващи в схемата за търговия с квоти за емисии на парникови газове.

Приложение № 1
към чл. 5, ал. 2 и чл. 7, ал. 1 (pdf)

Приложение № 2
към чл. 5, ал. 3 и 4, чл. 7, ал. 1 и 3 и
чл. 13, ал. 5, 6 и 8 (pdf)

Приложение № 3
към чл. 10, ал. 1 (pdf)

Приложение № 4
към чл. 18, ал. 1 и чл. 20 (pdf)

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив