Наредба за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа

МС

Държавен вестник брой: 52

Година: 2006

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 01.03.2007

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл.1. (Изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.) С наредбата се уреждат условията и редът за извършване на посредническа дейност по наемане на работа в Република България, в други държави и на моряци, регистрацията за извършване на посредническа дейност, нейното отказване и прекратяване, задължителните изисквания за съдържанието на посредническите договори.

Чл.2.
(1) Посредническата дейност по наемане на работа включва предоставяне в съвкупност или поотделно на посреднически услуги по:
1. информиране и консултиране на търсещите работа лица и на работодателите;
2. психологическо подпомагане на търсещите работа лица;
3. насочване към професионално и/или мотивационно обучение;
4. насочване и подпомагане за започване на работа, включително в друго населено място в страната или в други държави.
(2) Посредническата дейност се изразява в оказване съдействие на търсещите работа лица и на работодателите, предлагащи работни места, с цел сключване на договор за наемане на работа.

Чл. 3. (Изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Посредническа дейност могат да осъществяват лица, които имат право да извършват посреднически услуги по заетостта съгласно българското законодателство, законодателството на друга държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейско икономическо пространство, в чийто предмет на дейност, дружествен договор или устав е предвидено извършване на посредническа дейност по наемане на търсещите работа лица в Република България и/или в чужбина и/или на моряци, наричани по-нататък "посредник".

Чл.4.
(1) (Изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.) Посредникът предоставя:
1. посреднически услуги по чл. 2, ал. 1 безплатно - без събиране пряко или косвено, изцяло или частично на такси или други плащания от търсещото работа или наетото на работа лице, в т. ч. от моряка;
2. посреднически услуги по чл. 2, ал. 1 срещу заплащане от работодателя, включително от корабопритежателя, което не може да бъде за сметка на възнаграждението на устроеното на работа лице.

Чл.5. Посредническа дейност по наемане на работа се извършва въз основа на регистрация в Агенцията по заетостта и след издаване на удостоверение за регистрация от министъра на труда и социалната политика или от упълномощено от него длъжностно лице.

Чл.6. (Доп., ДВ, бр. 52 от 2006 г.) Правото на извършване на посредническа дейност не може да се прехвърля или преотстъпва на други физически и/или юридически лица, в т. ч. да се упълномощават други физически или юридически лица чрез договори за търговско представителство по смисъла на Търговския закон.

Глава втора
РЕД ЗА РЕГИСТРАЦИЯ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПОСРЕДНИЧЕСКА ДЕЙНОСТ ПО НАЕМАНЕ НА РАБОТА. ОТКАЗВАНЕ И ПРЕКРАТЯВАНЕ НА РЕГИСТРАЦИЯТА

Раздел I
Документи за регистрация

Чл.7. Лицата по чл.3 се регистрират след представяне в Агенцията по заетостта на писмено заявление по образец съгласно приложение No 1.

Чл.8. (Изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.)
(1) Към заявлението по чл. 7 лицата, регистрирани по българското законодателство, прилагат:
1. (в сила от 1 октомври 2006 г.) актуално удостоверение за вписване в Търговския регистър;
2. (в сила от 1 октомври 2006 г.) заверено от Агенцията по вписванията копие на дружествен договор или устав;
3. удостоверение от съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите за наличието или липсата на задължения към датата на подаване на заявлението;
4. свидетелство за съдимост на физическото лице или на лицето, което представлява юридическото лице;
5. проект на посреднически договор между посредника и търсещото работа лице;
6. копие от удостоверението за вписване в регистъра на администраторите на лични данни съгласно Закона за защита на личните данни.
(2) Към заявлението по чл. 7 лицата, регистрирани по българското законодателство, прилагат и нотариално заверени копия на документите:
1. за завършено средно или висше образование на физическото лице или на представляващия юридическото лице по чл. 3 и на наетите лица, които ще извършват посредническа дейност по наемане на работа;
2. удостоверяващи наличието на трудов стаж не по-малко от 3 години в областта на морския транспорт на физическото лице или на представляващия юридическото лице по чл. 3 и на наетите лица, които ще извършват посредническа дейност по наемане на работа на моряци.
(3) (В сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) При прилагането на ал. 1 и 2 лицата, регистрирани по законодателството на друга държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейско икономическо пространство, представят документи съобразно законодателството на държавата по регистрация.

Раздел II
Регистрация. Отказване и прекратяване на регистрацията

Чл.9.
(1) Министърът на труда и социалната политика или упълномощено от него длъжностно лице се произнася по заявлението и по приложените към него документи в срок 30 дни от датата на получаването им.
(2) Ако заявлението и/или приложенията към него не отговарят на изискванията на чл.7 и 8, заявителят се уведомява писмено да отстрани констатираните непълноти и/или неточности в срок 14 дни от датата на получаване на уведомлението.
(3) В случаите по ал.2 документите се считат за подадени от датата на представяне на поправените документи.
(4) В случаите, когато се налагат допълнителни проучвания и/или съгласувания с други институции, срокът за регистрация може да бъде удължен, но с не повече от 30 дни, за което заявителят се уведомява писмено.

Чл.10.
(1) Министърът на труда и социалната политика или упълномощено от него длъжностно лице издава удостоверение за регистрация за извършване на посредническа дейност по наемане на работа.
(2) (Изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.) Удостоверението по ал. 1 се издава за срок 5 години по образец съгласно приложение № 2 и се вписва в регистър.
(3) Удостоверението по ал.1 се издава след заплащане на такса, определена с тарифа на Министерския съвет, и представяне на документ за извършен превод по банков път.
(4) При изгубване или повреждане на удостоверението по ал.1 се издава дубликат след подаване на молба от лицето по чл.3.

Чл.11.
(1) Агенцията по заетостта води регистри за:
1. издадените удостоверения за регистрация за извършване на посредническа дейност по наемане на работа;
2. (изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.) сключените посреднически договори с чужд работодател, включително корабопритежател.
(2) В регистъра по ал.1, т.1 се вписват:
1. регистрационният номер;
2. наименованието на лицето по чл.3;
3. адресът на управление;
4. адресът на офиса;
5. името на представляващия лицето по чл.3;
6. териториалният обхват и видът на извършваните посреднически услуги;
7. срокът на регистрацията.
(3) В регистъра по ал.1, т.2 се вписват:
1. регистрационният номер;
2. датата на регистрация;
3. номерът на регистрирания посреднически договор;
4. (изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.) наименованието на работодателя, включително корабопритежателя;
5. териториалният обхват и професиите;
6. срокът на действие на договора.
(4) Измененията и допълненията по ал.2, т.2-6 и по ал.3, т.4-6 се вписват в регистрите.
(5) (Нова, ДВ, бр. 52 от 2006 г.) Вписванията по ал. 1 се заличават след изтичане срока на удостоверението за регистрация за извършване на посредническа дейност по наемане на работа, както и при прекратяване на регистрацията по чл. 15, ал. 1.

Чл.12.
(1) (Изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.) Регистрация за извършване на посредническа дейност се отказва, когато не са спазени изискванията на чл.29 от Закона за насърчаване на заетостта и чл. 7, 8, чл. 9, ал. 2, чл. 10, ал. 3 и чл. 23, ал. 2.
(2) Заявителят писмено се уведомява за мотивите за направения отказ в срока по чл.9, ал.1.
(3) (Изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г. - в сила от 01.03.2007 г.) Отказът за регистрация може да се обжалва по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Чл.13. Регистрацията се прекратява със заповед на министъра на труда и социалната политика или на упълномощено от него длъжностно лице:
1. по искане на посредника;
2. в случаите по чл.15, ал.1.

Чл.14.
(1) Посредникът може да прекрати посредническата си дейност по своя инициатива след писмено уведомяване на Агенцията по заетостта.
(2) Прекратяването по ал.1 се извършва чрез заличаване от регистъра по чл.11, ал.1, т.1 и връщане на удостоверението за регистрация в Агенцията по заетостта в срок 14 дни от уведомяването.
(3) Посредникът уведомява писмено работодателите и търсещите работа лица, с които има сключени договори, за прекратяването на дейността си.

Чл.15.
(1) (Изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.) Регистрацията за извършване на посредническа дейност по наемане на работа се прекратява, когато:
1. посредникът договаря, изисква или получава такси или други плащания от търсещото работа или наетото на работа лице, в т.ч. от моряка, в нарушение на изискванията на чл. 4, т. 1;
2. посредникът договаря заплащане за предоставяне на посреднически услуги от работодателя, включително от корабопритежателя, което е за сметка на възнаграждението на устроеното на работа лице, в нарушение на изискванията на чл. 4, т. 2;
3. посредникът нарушава изискванията на чл. 6, 30, чл. 31, ал. 1 и чл. 33, 35, 36 и 38;
4. има влязло в сила наказателно постановление за налагане на административно наказание по чл.81, ал. 1 ЗНЗ, издадено преди регистрацията за извършване на посредническа дейност.
(2) (Изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.) Посредникът връща удостоверението за регистрация за извършване на посредническа дейност в Агенцията по заетостта в срок 14 дни от уведомяването за прекратяване.

Чл.16. В рамките на срока на регистрацията посредникът може да кандидатства за изменение или допълнение на вида на предоставяните посреднически услуги, като подаде заявление в Агенцията по заетостта.

Чл.17.
(1) (Предишен текст на чл. 17, изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.) За издаване на ново удостоверение за регистрация посредникът кандидатства отново, като подава заявление до 3 месеца преди изтичането срока на удостоверението.
(2) (Нова, ДВ, бр. 52 от 2006 г.) Към заявлението по ал. 1 се прилагат само тези от посочените в чл. 8 документи, чийто срок на валидност е изтекъл и/или са настъпили изменения в тях.

Чл.18.
В дирекциите "Бюро по труда" и в официалната страница на Агенцията по заетостта в Интернет ежемесечно се обявява актуализиран списък на:
1. регистрираните посредници за извършване на посредническа дейност;
2. посредниците, регистрирали посреднически договори по чл.30 и 35;
3. посредниците, чиято регистрация за извършване на посредническа дейност е прекратена.

Глава трета
ИЗВЪРШВАНЕ НА ПОСРЕДНИЧЕСКА ДЕЙНОСТ

Раздел I
Общи правила

Чл.19.
(1) Посредникът може да ползва информация от Агенцията по заетостта за търсенето и предлагането на пазара на труда.
(2) Посредникът може да предоставя информация на Агенцията по заетостта за лицата, търсещи работа, и за работните места, предлагани от работодателите.
(3) (Изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.) Предоставянето и използването на информацията относно данни за работодателите, свободните работни места и търсещите работа лица се извършват съгласно Закона за защита на личните данни и Закона за достъп до обществена информация.

Чл.20.
(1) За извършване на посредническа дейност по наемане на работа се изисква завършено средно или висше образование.
(2) (Изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.) За извършване на посредническа дейност по наемане на работа на моряци се изисква и трудов стаж не по-малко от 3 години в областта на морския транспорт.

Чл.21.
(1) (Изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.) Посредниците осигуряват необходимата материално-техническа база за извършване на посредническа дейност по наемане на работа.
(2) Материално-техническата база включва подходящо помещение за предоставяне на услугите, офис обзавеждане, компютърна и копирна техника, телефон и факс.

Чл.22.
(1) Удостоверението за регистрация за извършване на посредническа дейност се поставя на видно място в офиса на посредника.
(2) (Доп., ДВ, бр. 52 от 2006 г.) При реклама и/или публикуване на обяви за работа посредникът обявява номера, под който е регистриран за извършване на посредническа дейност, срока на регистрацията и номера на регистрирания посреднически договор за наемане на работа. Посредникът рекламира и/или публикува обяви за работни места само по заявка на работодател.

Чл.23.
(1) За извършване на посредническа дейност по наемане на работа посредникът сключва посреднически договор със:
1. търсещите работа лица;
2. (изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.) работодатели, включително корабопритежатели.
(2) Посредническият договор между посредника и търсещото работа лице съдържа:
1. данни за посредника и за търсещото работа лице;
2. права и задължения на лицата по т.1;
3. срок на договора;
4. (изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.) финансовите условия за предоставяне на посредническата услуга съгласно изискванията на чл. 4;
5. условия за предсрочно прекратяване на договора;
6. отговорност на лицата по т.1 при неизпълнение;
7. (нова, ДВ, бр. 52 от 2006 г.) други условия.

Чл.24. (Изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.)
(1) Посредникът води регистри на:
1. търсещите работа лица;
2. устроените на работа лица.
(2) Регистрите по ал. 1 се водят във всеки офис на посредника.
(3) Посредникът представя регистрите по ал. 1 при поискване на контролните органи.

Чл.25.
(1) Посредникът предоставя на търсещите работа лица информация за свободните работни места и за съответните длъжности, която съдържа:
1. изискванията към кандидата за работа - професионална и физическа пригодност;
2. условията на труд;
3. предлаганото възнаграждение;
4. условията за социално и здравно осигуряване, застраховане;
5. необходимите познания по езика на приемащата държава;
6. други специфични изисквания.
(2) Посредникът предоставя услуги за подбор на работна сила по искане на работодателя.

Чл.26. (Изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.)
(1) При изменение и/или допълнение на документите, послужили като основание за регистрация, посредникът уведомява Агенцията по заетостта в срок 10 дни от настъпване на изменението и/или допълнението.
(2) В случаите, когато изменените и/или допълнени документи не отговарят на изискванията на наредбата, посредникът се уведомява писмено да отстрани констатираните непълноти и/или неточности в срок 14 дни от датата на получаване на уведомлението.
(3) В срока по ал. 1 посредникът уведомява Агенцията по заетостта и Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" при промяна на адреса на офиса за извършване на посредническа дейност, както и за откриването на офиси в населени места извън мястото на регистрацията му.

Чл. 26а. (Нов, ДВ, бр. 52 от 2006 г.) В края на всяко тримесечие посредникът представя в Агенцията по заетостта информация за регистрираните и устроените на работа лица по форми и показатели, утвърдени от изпълнителния директор на Агенцията по заетостта.

Раздел II
Посредническа дейност по наемане на работа в Република България

Чл.27. Посредникът предоставя посреднически услуги на търсещите работа лица по заявки на работодатели за сключване на договори, съгласно разпоредбите на Кодекса на труда и другите нормативни актове в областта на трудовото законодателство, както и при условията и по реда, регламентирани в международен договор за обмен на работна сила, по който Република България е страна.

Чл.28. (Отм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.).

Раздел III
Посредническа дейност по наемане на работа в чужбина

Чл.29.
(1) Посредникът осигурява работа на българските граждани в чужбина съобразно действащото законодателство на приемащата държава и/или при условията и по реда, регламентирани в международен договор за обмен на работна сила, по който Република България е страна.
(2) Посредникът не може да уговаря за българските граждани условия на труд и възнаграждения под минималните за приемащата държава съобразно националното й законодателство.

Чл.30.
(1) Посредникът регистрира в Агенцията по заетостта всеки посреднически договор, сключен с чужд работодател.
(2) (Изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.) Договорът се представя в оригинал и превод на български език. Агенцията по заетостта съхранява копие от оригинала на договора, заверено от посредника.
(3) (Изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.) Договорът по ал. 1 съдържа:
1. данни за официалната регистрация и идентификация на работодателя;
2. данни за физическото лице или за лицето, което представлява юридическото лице и подписва посредническия договор от името на работодателя;
3. данни за длъжностите, на които ще бъдат наемани лицата, срока на наемането; работното време; почивките; отпуските; трудовото възнаграждение; битовите условия; здравното осигуряване; обезщетението при трудова злополука, временна и трайна неработоспособност, смърт; предсрочното прекратяване на трудовия договор; транспортните разходи на устроените на работа лица до работното място при пристигането, ползването на годишен отпуск и при окончателното им завръщане в България, включително при предсрочно прекратяване на трудовия договор; разрешенията за работа;
4. задължението на работодателя да сключи за своя сметка здравна застраховка за болест, злополука и смърт на наетите на работа лица преди тяхното заминаване от Република България, действаща на територията на съответната чужда държава, за срока на сключения индивидуален договор за наемане, както и за времето за пътуване;
5. финансовите условия за предоставяне на посредническата услуга съгласно изискванията на чл. 4.
(4) (Изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.) Към сключения посреднически договор се прилага копие на актуален документ за регистрация на чуждестранния работодател, съдържащ правния му статут, седалище и адрес на управление, предмет на дейност, лицата, които го управляват и представляват, и копие на разрешението за наемане на работа на чужденци, когато такъв документ се изисква от действащото законодателство на приемащата държава, преведени и легализирани.

Чл.31.
(1) Посредникът насочва търсещите работа лица съгласно условията на регистрирания по чл.30, ал.1 посреднически договор.
(2) Посредникът предоставя на търсещите работа лица:
1. извлечение от действащото законодателство на чуждата държава, регламентиращо наемането на работа на чужди граждани в нея, преведено на български език;
2. информация за работодателя;
3. информация за културата, бита и обичаите на чуждата държава.
(3) Предоставянето на информация по ал.2 се удостоверява с подписа на търсещото работа лице.

Чл.32. (Изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.)
(1) Посредникът предоставя на търсещото работа лице преди заминаването му от Република България подписан индивидуален договор за наемане на работа от работодателя или от упълномощено от него лице да подписва индивидуални договори за наемане на работа, както и превод на договора на български език.
(2) Индивидуалният договор за наемане на работа съдържа данни за датата и мястото на сключване на договора, срока на договора, както и данните по чл. 30, ал. 3, т. 3 и 4.

Чл.33.
(1) За изпълнението на всеки регистриран посреднически договор посредникът представя в Агенцията по заетостта:
1. списък на лицата, изпратени на работа по договора;
2. копия на разрешенията за работа в чужбина на изпратените на работа лица;
3. (изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.) копия на документите на лицата за сключена лична здравна застраховка по чл. 30, ал. 3, т. 3.
(2) Документите по ал.1 се представят в края на всяко тримесечие.

Раздел IV
Посредническа дейност по наемане на работа на моряци

Чл.34. (Доп., ДВ, бр. 52 от 2006 г.) Посредническата дейност по наемане на работа на моряци се осъществява в съответствие с изискванията на конвенциите на Международната организация на труда и Международната морска организация, ратифицирани и влезли в сила за Република България.

Чл.35. (Изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.)
(1) Посредникът регистрира в Агенцията по заетостта всеки посреднически договор, сключен с корабопритежател.
(2) Договорът се представя в оригинал и в превод на български език. Агенцията по заетостта съхранява копие от оригинала на договора, заверено от посредника.
(3) Договорът по ал. 1 съдържа:
1. данни за официалната регистрация и идентификация на корабопритежателя;
2. данни за физическото лице или за лицето, което представлява юридическото лице и подписва посредническия договор от името на корабопритежателя;
3. списък на корабите, съдържащ номерата, под които те са регистрирани в Международната морска организация (ИМО номер), на които ще бъдат наемани моряци;
4. длъжностите, на които ще бъдат наемани лицата, и условията на труд; изпитателен срок; трудовото възнаграждение; работното време, почивките и отпуските; работа във военни зони; битовите условия; храната; обезщетенията при: трудова злополука, временна и трайна неработоспособност, смърт, предсрочно прекратяване на трудовия договор по инициатива на корабопритежателя или моряка, както и при изоставяне на кораба от корабопритежателя, безработица в случай на погиване на кораба при корабокрушение; медицински прегледи и медицинско обслужване; транспортните разходи; задължението на корабопритежателя да организира и заплати разходите по репатрирането на моряка;
5. задължението на работодателя да сключи за своя сметка индивидуална и/или групова (P&I) здравна застраховка за болест, злополука и смърт на наетите на работа лица преди тяхното заминаване от Република България за срока на сключения индивидуален договор за наемане, както и за времето за пътуване;
6. финансовите условия за предоставяне на посредническата услуга съгласно изискванията на чл. 4.

Чл. 36. Посредникът насочва търсещите работа лица съгласно условията на регистрирания по чл. 35, ал. 1 посреднически договор.

Чл. 37. (Изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.)
(1) Посредникът предоставя на търсещото работа лице преди заминаването му от Република България подписан индивидуален договор за наемане на работа от корабопритежателя или от упълномощено от него лице да подписва индивидуални договори за наемане на работа, както и превод на договора на български език.
(2) Индивидуалният договор за наемане на работа съдържа дата и място на сключване на договора, срок на договора, име и номер на кораба, под които той е регистриран в Международната морска организация (ИМО номер), както и данните по чл. 35, ал. 3, т. 4 и 5.

Чл. 38. (Изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.) За изпълнението на всеки регистриран договор посредникът представя в Агенцията по заетостта списък на изпратените на работа моряци в края на всяко тримесечие.

Глава четвърта
РЕГИСТРАЦИЯ НА ПОСРЕДНИЧЕСКИ ДОГОВОРИ

Чл.39.
(1) Посредническите договори по чл.30, ал.1 и чл.35, ал.1 се регистрират в Агенцията по заетостта в срок 30 дни от датата на представянето им.
(2) Приемат се за регистрация посреднически договори, чиято начална дата на действие е не по-рано от 30 дни от датата на внасянето им в Агенцията по заетостта.
(3) (Изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.) Посредническите договори се регистрират за срок на действие не по-дълъг от срока на действие на издаденото удостоверение за регистрация за извършване на посредническа дейност по наемане на работа.
(4) Агенцията по заетостта уведомява писмено посредника за извършеното вписване в регистъра.
(5) Регистрираните посреднически договори се вписват в приложение към удостоверението за регистрация за извършване на посредническа дейност по образец съгласно приложение No 3.
(6) Посредническите договори пораждат действие за трети лица от датата на вписването им в регистъра.

Чл.40.
Агенцията по заетостта връща представените за регистрация посреднически договори в случаите, когато:
1. (доп., ДВ, бр. 52 от 2006 г.) договорите не отговарят на изискванията на чл. 29, ал. 2, чл. 30, 35 и чл. 39, ал. 2 и 3;
2. (доп., ДВ, бр. 52 от 2006 г.) в действащото законодателство на приемащата държава не се предвижда извършването на посредническа дейност от чуждестранни физически и/или юридически лица.

Глава пета
ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ И КОНТРОЛ

Чл.41. (Изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.)
(1) При извършване на посредническата дейност посредникът води и съхранява във всеки открит офис следните документи:
1. регистър на търсещите работа лица, регистрирани в съответния офис;
2. регистър на устроените на работа лица, регистрирани в съответния офис;
3. договорите за посредничество с търсещите работа лица, регистрирани в съответния офис;
4. копия на посредническите договори с работодатели, включително корабопритежатели;
5. заявки на работодатели по чл. 27;
6. документи по чл. 31, ал. 2 и 3;
7. копия на документите по чл. 32 и 37.
(2) За извършената посредническа дейност посредникът съхранява за срок 5 години следната документация:
1. регистрите по чл. 24;
2. договори с търсещите работа лица;
3. документите по чл. 30, 33, 35 и 38;
4. копия на документите по чл. 32 и 37.
(3) При поискване от Министерството на труда и социалната политика или от Агенцията по заетостта посредникът предоставя информация за извършената посредническа дейност и за устроените на работа лица.

Чл.42.
(1) При поискване Агенцията по заетостта предоставя на Министерството на външните работи, на Министерството на вътрешните работи и на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" актуализиран списък на посредниците, регистрирали посреднически договори.
(2) (Изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.) Агенцията по заетостта може да получава чрез Министерството на външните работи информация за легитимността на чуждите работодатели, включително корабопритежатели, сключили посреднически договор с български посредник.
(3) Контролът върху посредническата дейност по наемане на работа на моряци може да се осъществява при взаимодействие между Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" и Изпълнителна агенция "Морска администрация".

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. (Изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.) По смисъла на наредбата:
1. "Моряк" е всяко лице, което отговаря на условията за наемане на дадена длъжност на борда на кораб, с изключение на военните кораби и корабите, използвани от държавата за нетърговски цели.
2. "ИМО номер" е корабен идентификационен номер, регламентиран в Правило 3 на глава ХI "Специални мерки за повишаване на морската безопасност" от Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море на Международната морска организация от 1974 г. (ДВ, бр. 12 от 2005 г.).

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Наредбата се приема на основание чл.28, ал.8 от Закона за насърчаване на заетостта.

§ 3. Наредбата не се прилага в случаите, когато български граждани се изпращат в чужбина по силата на междуфирмени договори и запазват трудовите си правоотношения с български работодатели.

§ 4. Министърът на труда и социалната политика издава инструкции по прилагането на наредбата.

Приложение № 1
към чл. 7
(Изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.)

Вх. № ДО
АГЕНЦИЯ ПО ЗАЕТОСТТА
СОФИЯ

ЗАЯВЛЕНИЕ
ЗА РЕГИСТРАЦИЯ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПОСРЕДНИЧЕСКА ДЕЙНОСТ ПО НАЕМАНЕ НА РАБОТА

1. От
(физическо лице, юридическо лице, ЕТ - съгласно търговската регистрация)
2. Представляван от:
(име, презиме, фамилия на собственик, управител, изпълнителен директор)
3. Търговска регистрация: ЕИК № ............................................
4. Седалище и адрес на управление:
(съгласно съгласно търговската регистрация)
Гр./с ..............................................................
Община ........................................................
Област ..........................................................
Ул. (кв.) ж.к. ....................................... №/ ...
Бл. .................... Ет. ............. Ап. ..................
5. Адрес и телефон за контакти Гр./с ..............................................................
Община ........................................................
Област ..........................................................
Ул. (кв.) ж.к. ....................................... №/ ...
Бл. .................... Ет. ............. Ап. ..................
Факс: ........................................................................
Е-mail: ........................................................................
6. БУЛСТАТ:
(за лицата, регистрирани по българското законодателство)
7. Име, презиме, фамилия - на съдружниците, и дяловото им участие
(ако има такива)
............................................................. дялово участие
.............................................................%
............................................................. дялово участие
.............................................................%
............................................................. дялово участие
.............................................................%
............................................................. дялово участие
.............................................................%
8. Име, презиме, фамилия - на наетите лица, които ще извършват посредническа дейност по наемане на работа 1.
2.
3.
4.
5.
9. Териториален обхват на посредническата дейност, която заявителят желае да извършва *  за Република България
 за чужбина
 за моряци
10. Посреднически услуги, които посредникът желае да предоставя**  информиране и консултиране на търсещите работа лица и на работодателите
 психологическо подпомагане на търсещите работа лица
 насочване към професионално и/или мотивационно обучение
 насочване и подпомагане за започване на работа, включително в друго населено място в страната или в други държави
11. Адрес на офиса/офисите за извършване на посредническа дейност по наемане на работа Гр./с ..............................................................
Община ........................................................
Област ..........................................................
Ул. (кв.) ж.к. ....................................... №/ ...
Бл. .................... Ет. ............. Ап. ..................
Тел./факс .....................................................
12. Описание на материално-техническата
база за извършване на посредническа
дейност
1. .....................................................................
2. .....................................................................
3. .....................................................................
4. .....................................................................
5. .....................................................................
6. .....................................................................
13. Приложени документи***  оригинал на актуално удостоверение за вписване в Търговския регистър, с вписан предмет на дейност извършване на посредническа дейност по наемане на работа
 заверено от Агенцията по вписванията копие от дружествен договор или устав
 удостоверение от съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите за наличието или липсата на задължения към датата на подаване на заявлението
 свидетелство за съдимост на физическото лице или на лицето, което представлява юридическото лице
 копие от удостоверението за вписване в регистъра на администраторите на лични данни съгласно Закона за защита на личните данни
 нотариално заверени копия на документите за завършено средно или висше образование на физическото лице или на представляващия юридическото лице по чл. 3 и на наетите лица, които ще извършват посредническа дейност по наемане на работа
 нотариално заверени копия на документите, удостоверяващи наличието на трудов стаж не по-малко от 3 години в областта на морския транспорт на физическото лице или на представляващия юридическото лице по чл. 3 и на наетите лица, които ще извършват посредническа дейност по наемане на моряци
 проект на посреднически договор между посредника и търсещото работа лице
**** Изброяват се документите, приложени от лице, регистрирано по законодателството на друга държава-членка на Европейския съюз, или на друга държава-страна по Споразумението за Европейско икономическо пространство
1.
2.
3.
4.
5.
14. Заявител: .......................................................................
.......................................................................
(име, подпис, печат)
15. Дата: .......................................................................
* Отбележете с "Х" териториалния обхват на посредническата дейност, която искате да извършвате.
** Отбележете с "Х" посредническите услуги, които искате да извършвате.
*** Отбележете с "Х" документите, които сте представили.
**** Лицата, регистрирани по законодателството на друга държава-членка на Европейския съюз, или на друга държава-страна по Споразумението за Европейско икономическо пространство, прилагат документи съобразно законодателството на държавата по регистрация.

Приложение № 2
към чл. 10, ал. 2
(Изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.)

МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА
И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

УДОСТОВЕРЕНИЕ

На основание чл.28, ал. 5 от Закона за насърчаване на заетостта и чл.5 от Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа, приета с Постановление № 107 на Министерския съвет от 2003 г. (ДВ, бр. 49 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 52 от 2006 г.)

РЕГИСТРИРАМ
под № ......... от ....... г.

................................................................................................................
със седалище гр. (с) .............................................................................,
адрес на управление: ул. (ж.к.) ......................... № ............................,
бл. ..............................., вх. ............................, ап. ...............................,
БУЛСТАТ .................................................................................................
(за лицата, регистрирани по българското законодателство)
да извършва посредническа дейност по наемане на работа
за ..........................................................................................................,
(Република България, чужбина, моряци)
като предоставя следните посреднически услуги:
1. ............................................................................................................
2. ............................................................................................................
3. ............................................................................................................
4. ............................................................................................................
Регистрацията е валидна до ................ г.
МИНИСТЪР:
ИЛИ УПЪЛНОМОЩЕНО ОТ
НЕГО ДЛЪЖНОСТНО ЛИЦЕ:
(подпис, печат)

(гръб)

ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ
Към настоящото удостоверение за регистрация
за извършване на посредническа дейност по наемане на работа

..............................................................................................................
..............................................................................................................
..............................................................................................................
..............................................................................................................
..............................................................................................................

София
................ г.

Министър или упълномощено
от него длъжностно лице:

(подпис, печат)

Регистрацията се прекратява поради:

1. ............................................................................................................
2. ............................................................................................................
3. ............................................................................................................
4. ............................................................................................................

София
................ г.

Министър или упълномощено
от него длъжностно лице:

(подпис, печат)

Приложение № 3
към чл. 39, ал. 5
(Изм., ДВ, бр. 52 от 2006 г.)

ПРИЛОЖЕНИЕ
към Удостоверението за регистрация за извършване на посредническа дейност по наемане на работа

под № ....................................................................................................
на (име) ................................................................................................,
адрес на управление: ул. (ж.к.) ......................... № ............................,
бл. ..............................., вх. ............................, ап. ...............................,
БУЛСТАТ .................................................................................................
(за лицата, регистрирани по българското законодателство)
за регистрирани посреднически договори по чл.28, ал. 4 от Закона за
насърчаване на заетостта и чл.30, ал. 1 и/или чл.35, ал. 1 от Наредбата за
условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на
работа, приета с Постановление № 107 на Министерския съвет от 2003 г.
(обн., ДВ, бр. 49 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 52 от 2006 г.)

Дата

№ на Регистри-
рания посред-
нически договор

Работодател (корабо-
притежател)

Държави и професии

Срок на действие на договора

Подпис на длъжностното лице, печат

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 144
от 15 юни 2006 г.
за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа
(Обн., ДВ, бр. 52 от 27.06.2006 г.)

Преходни и заключителни разпоредби

§ 33. Физическите и юридическите лица, регистрирани за извършване на посредническа дейност по наемане на работа на основание на Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа, са длъжни да приведат дейността си в съответствие с постановлението в срок един месец от влизането му в сила.

§ 34. В чл.5 от Тарифата за таксите, събирани за регистрация за извършване на посредническа дейност по наемане на работа по Закона за насърчаване на заетостта, одобрена с Постановление № 101 на Министерския съвет от 2003 г. (ДВ., бр. 46 от 2003 г.), думите "корабособственик (оператор)" се заменят с "корабопритежател".

§ 35. Отменя се раздел III "Специфични разпоредби за българските граждани, постъпили на работа в чужбина чрез договор за посредничество с български работодатели" от Наредбата за трудовите и осигурителните отношения на българските граждани, изпратени на работа в чужбина от български работодатели, приета с Постановление № 162 на Министерския съвет от 1992 г. (обн., ДВ., бр. 70 от 1992 г.; изм. и доп., бр. 25 и 85 от 1993 г., бр. 100 от 1994 г., бр. 154 от 1998 г. и бр. 21 от 2000 г.).

§ 36. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник" с изключение на чл. 3 и чл. 8, ал. 3, които влизат в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз, чл. 8, ал. 1, т. 1 и 2, които влизат в сила от 1 октомври 2006 г., и § 7, т. 2, която влиза в сила от 1 март 2007 г.

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив