Наредба за условията и реда за участие на държавни служители от Държавна агенция “Национална сигурност” в операции и мисии извън територията на Република България

Министерски съвет

Държавен вестник брой: 101

Година: 2008

Орган на издаване: Министерски съвет

Дата на обнародване: 27.11.2008

Чл. 1.
(1) Държавни служители от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) могат да участват в операции и мисии извън територията на Република България съгласно българското законодателство и международните договори, по които Република България е страна.
(2) Министърът на отбраната или ръководителят на съответната изпращаща администрация уведомява председателя на ДАНС за предвиждано участие в операциите и/или мисиите по ал. 1 и условията за това участие.
(3) Председателят на ДАНС изготвя становище относно необходимостта от участие на държавни служители от ДАНС в конкретната операция или мисия.
 
Чл. 2.
(1) За участие в операции и мисии извън територията на Република България се извършва подбор на служителите от ДАНС от комисия, назначена със заповед на председателя на ДАНС.
(2) Дейностите за определяне на служителите за участие в конкретната операция или мисия са:
1. обявяване на предстоящото участие на държавни служители от ДАНС в операция или мисия със заповедта по ал. 1 след разрешение (решение) на компетентен орган, издадено в изпълнение на Конституцията и действащото законодателство;
2. кандидатстване и допускане до участие в подбора;
3. провеждане на подбора;
4. класиране на допуснатите кандидати.

Чл. 3. Специфичните изисквания, на които трябва да отговарят държавните служители от ДАНС, се определят за всяка операция или мисия със заповедта по чл. 2, ал. 1.

Чл. 4.
(1) Кандидатите подават молба по образец до дирекция "Човешки ресурси" на ДАНС.
(2) Кандидатите и дирекция "Човешки ресурси" на ДАНС прилагат към молбата необходимите документи, определени в заповедта по чл. 2, ал. 1.

Чл. 5. В заповедта по чл. 2, ал. 1 се обявяват съставът и сроковете за работа на комисията за провеждане на подбора.

Чл. 6. Преди провеждането на подбора дирекция "Човешки ресурси":
1. приема молбите на кандидатите с приложените документи и ги предоставя на комисията;
2. определя времето и организира оценяването на психологичните възможности и потенциал на допуснатите кандидати и предоставя резултатите на комисията.

Чл. 7. Резултатите от оценката на психологичните възможности и потенциал на кандидатите се предоставят единствено на членовете на комисията по подбора.
 
Чл. 8. Комисията за провеждане на подбора:
1. разглежда подадените молби и въз основа на приложените към тях документи допуска до подбора кандидатите, които отговарят на изискванията, определени със заповедта по чл. 2, ал. 1;
2. класира допуснатите кандидати в зависимост от степента на покриване на изискванията и оценката на психологичните им възможности и потенциал;
3. изготвя протокол, в който отразява резултатите от подбора и класирането и го предоставя за утвърждаване от председателя на ДАНС.

Чл. 9. След утвърждаването на протокола по чл. 8, т. 3 дирекция "Човешки ресурси" на ДАНС уведомява кандидатите за резултатите от подбора и класирането им.

Чл. 10. Основното материално-техническо осигуряване и вещево имущество на държавните служители от ДАНС за участието им в конкретната операция или мисия се предоставя от Министерството на отбраната или от съответната изпращаща администрация за срока на операцията или мисията.

Чл. 11.
(1) Определените държавни служители преминават специализирана подготовка за операцията/мисията и прегледи за издаване на медицинско свидетелство за годност за участие в операции и мисии извън страната.
(2) Прегледите, свързани с издаването на медицинското свидетелство по ал. 1, и необходимите имунизации, както и прегледите след завръщане от операции и мисии се извършват в съответното лечебно заведение, където се извършват прегледите и психопрофилактиката на останалия състав в операцията или мисията.

Чл. 12. Определените за участие в операцията или мисията държавни служители от ДАНС се командироват за срока на операцията или мисията със заповед на председателя на ДАНС.
 
Чл. 13. При участие в операции и мисии извън територията на Република България органите на ДАНС са административно подчинени на старшия командир (началник) от българска страна, спазват изискванията на стандартните оперативни процедури и/или съответните общи правила за операцията или мисията, като са независими при изпълнение на функционалните си задължения и осъществяване на правомощията си, регламентирани съгласно действащото законодателство.
 
Чл. 14.
(1) При операции и мисии на въоръжените сили служителите от ДАНС при участие в тях получават:
1. заплата в левове, както следва:
а) основно месечно възнаграждение в съответствие с притежавания ранг и степен;
б) допълнително възнаграждение за прослужено време;
в) допълнително възнаграждение за служба в зона на непосредствен риск в размер 50 на сто от възнаграждението по буква "а", когато такова е предвидено за съответната операция или мисия;
2. при участие в операция или мисия във военен контингент служителите от ДАНС получават командировъчни дневни пари в съответствие с притежавания ранг, както следва:
а) при участие във военния контингент на Република България в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ИСАФ) в Афганистан-за времето на службата си в контингента-съгласно приложение № 1;
б) при участие във военния контингент на Република България в операцията "Стабилизиране и възстановяване" под командването на Многонационалните съвместни оперативни сили в Република Ирак-за времето на службата си в контингента-съгласно приложение № 2;
в) при участие във военните контингенти на Република България в операцията на многонационалните Сили за стабилизиране в Босна и Херцеговина, в операцията на международните сили за сигурност в Косово по мандат на Съвета за сигурност на ООН и под командването на НАТО и в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина-за времето на службата си в контингентите-съгласно приложение № 3.
(2) При участие в операции или мисии извън посочените в ал. 1 служителите от ДАНС получават възнаграждения, съответно командировъчни, съгласно общите условия на конкретната операция или мисия.

Чл. 15. Децата до 27-годишна възраст на служителите от ДАНС, участващи в международни операции и мисии, които учат в основни и средни училища, в редовна форма на обучение във висшите училища, създадени по законоустановения в страната ред, имат право на месечна стипендия за периода, през който родителят отсъства, в размери, както следва:
1. за учениците от I до VIII клас - 30 лв.;
2. за учениците от IХ до ХII клас - 50 лв.;
3. за обучаващите се във висшите училища - 70 лв.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Необходимите средства за изпълнение на наредбата се осигуряват в рамките на одобрения бюджет на Държавна агенция "Национална сигурност" за съответната година. С размера на направените разходи за подготовката и участието на служители от ДАНС в операцията или мисията се извършват корекции по бюджетите на Министерството на отбраната или на съответната изпращаща администрация и на ДАНС по реда на чл. 34 от Закона за устройството на държавния бюджет.

§ 2. Наредбата се приема на основание чл. 69, ал. 2 от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност".

§ 3. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".
 
Приложение № 1
към чл. 14, т. 2, буква "а"
(Изм., ДВ, бр. 101 от 2008 г.)

 
Командировъчни дневни пари в съответствие с притежавания ранг      
 
Сътрудник, главен сътрудник 73 евро 
Младши агент, агент 75 евро  
Старши агент, главен агент 76 евро
Специален агент 77 евро
Държавен агент 78 евро


Приложение № 2
към чл. 14, т. 2, буква "б"
(Изм., ДВ, бр. 101 от 2008 г.)

 
Командировъчни дневни пари в съответствие с притежавания ранг      
 
Сътрудник, главен сътрудник 73 евро 
Младши агент, агент 75 евро
Старши агент, главен агент 76 евро
Специален агент 77 евро
Държавен агент 78 евро
  
Приложение № 3
към чл. 14, т. 2, буква "в"
(Изм., ДВ, бр. 101 от 2008 г.)

 
Командировъчни дневни пари в съответствие с притежавания ранг      
 
Сътрудник, главен сътрудник 42 евро
Младши агент, агент 43 евро
Старши агент, главен агент 44 евро
Специален агент, държавен агент 45 евро
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив