Бизнесът отново настоява за намаляване на ДДС за основните храни – за хляба и хлебните изделия да бъде 0%, а за млечни и месни продукти - 5%. Идеята е подновена на среща с депутати от 45-ото Народно събрание, сформирано след изборите на 4 април.
Трябва да се направи потребителска кошница с продукти от първа необходимост и на тази база да се изработи диференцирана ставка за ДДС, обясни в ефира на БНР Йордан Чорбаджийски, зам.-председател на Националния съвет по храните и председател на Националната лозаро-винарска камара.
В почти цяла Европа има диференцирана ставка на данъка, всички работят със софтуер, никакъв проблем не е, посочи Чорбаджийски в отговор на критиките, че подобна ставка ще затрудни администрирането на данъка. Йордан Чорбаджийски коментира, че при намалена ДДС ставка за храните потребителят ще усети това по джоба си и „ще хапва и пийва“ по-качествени продукти.
„Да тръгнем от суровината, през продукта, до крайната цена на рафта. Да присъстват повече български храни и напитки на трапезата. Ще покажем на държавата, че при намаляване няма да ощетим бюджета по никакъв начин“, подчерта Чорбаджийски. По думите му всеки бранш има ясна представа колко се губи и колко потъва някъде и във всеки бранш ще се направи анализ колко пари се губят.
Според него при по-ниска от сегашната ставка на ДДС ще настъпи изсветляване и постъпленията от данъка ще бъдат по-големи.