Виненият туризъм трябва да бъде защитен като нематериално културно наследство, заяви зам.-министърът на земеделието Момчил Неков на кръгла маса за перспективите за развитие на този вид туризъм у нас.
Консумацията на вино в България е около 120 милиона литра годишно, като вносът е едва 5 милиона литра. България произвежда качествен продукт и може да печели от него, категорични са експертите.
През последните 5 години у нас са регистрирани нови 43 винарски изби, като общият им брой за страната до момента е 336.
Една трета от тези изби имат потенциал за винен туризъм, смятат от агроведомството.
Идеята е да бъдат обособени в осем винени региона с различни специфики, а в последствие да има защитени географски указания за тези региони.
Друга цел на Министерството на земеделието е да насърчи хотелиерите да предлагат на туристите местно вино.
Държавата ще подкрепя винопроизводители с експортен потенциал, за да има реални бизнес резултати от участието в международни форуми.
Тези разговори идват в контекста на неколкократни протести на лозари и винари през последната година заради липсата на подпомагане в сектора.
Предстои създаването на обща работна група между експерти от няколко министерства и бизнеса, за да обсъждат и решават въпросите на винения туризъм, съобщават от земеделското министерство.