Brunello di Montalcino е държи първото място сред най-скъпите масови вина в Италия (1085 евро за 100 литра), което е стабилна стойност в сравнение с ноември миналата година и предполага, че средната цена за бутилка Brunello (0,75 литра) е 8.1 евро.
Трябва да се уточни, че става дума за така наречените "базови" цени.
На второ място е Amarone della Valpolicella, която според данни, публикувани от борсата на Търговската камара във Верона, е тази реколта с цени в диапазона от 725 до 800 евро за хектолитър.
На трето място е Barolo, който обаче със средна цена от 655 евро на хектолитър отчита 15.8% спад в цените спрямо миналата година.
Друг продукт на Пиемонт - Barbaresco - с цена от 535 евро за хектолитър, е на 4-то място.
На пето място е Chianti Classico Docg, което струва 272.5 евро на хектолитър (както за Chianti Docg, цената му е 112.5 евро на хектолитър – или спад от 19.6% на годишна база).
Сред червените вина най-добрите данни по отношение на повишаването на цените са за червените вина от Етна, които сега са сред основните винени наименования в Южна Италия. Цената им е 205 евро на хектолитър и нараства с 13.9% в сравнение с декември 2018 г.
Като се вземат предвид цените на основните бели вина, най-скъпи са DOCG от Пиемонт, които поддържат лидерството въпреки спада в цените.
На второ място е Pinot Nero Trento, със средна цена от 275 евро за хектолитър (ръст от 3.8% спрямо миналата година).
На четвърта позиция е Prosecco Docg от Conegliano Valdobbiadene с цени от 245 евро на хектолитър.
Класацията не обхваща бутикови вина от малки винарни.