Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се покачи миналата седмица седмица с 0,75 на сто до 2,141 пункта.
Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Оранжерийните домати миналата седмица поскъпнаха с 14,01 на сто и се търгуваха по 2,91 лева за килограм, а доматите, прибирани от открити площи, прибавят 7 сто към цената си и се продават по 2,29 лева на едро. Цената на оранжерийните краставици се вдигна с 2,6 на сто до 1,95 лева за килограм. Зелените чушки поевтиняха с 0,6 на сто и се продаваха по 1,65 лева за килограм, а червените се търгуваха по 1,97 лв./кг в края на седмицата.
Картофите поскъпнаха с 2 стотинки и се продаваха по 1,05 лева за килограм, а цената на морковите бе 1,06 лева за килограм на едро. Зелето поскъпна с 2,2 на сто до 0,92 лева за килограм.
Ябълките поскъпнаха с 1 стотинка и се купуваха по 1,36 лева за килограм. Цената на лимоните се понижи с 6 стотинки до 2,93 лева за килограм. Прасковите се продаватха по 2,03 лева за килограм, а гроздето се търгуваше по 2,08 лева за килограм.
Кравето сирене поскъпна с 1 на сто и се търгуваше по 11,33 лв. за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" - с 2,8 на сто и се продаваше по 16,90 лева за килограм. Олиото този седмица намали цената си с 0,8 на сто до 4,78 лева за литър. Пакетче краве масло от 125 грама се търгуваше по 2,86 лева.
Захарта вдига цената си с 4 стотинки до 2,58 лева за килограм в края на седмицата, а брашно тип "500" добави 5,9 на сто от цената си и се търгуваше по 1,43 лева за килограм.