Половината от българите помагат при отглеждане и приготвяне на зимнина, гласи проучване на социологическа агенция "Тренд".
Проучването е реализирано в периода между 29 август и 5 септември 2020 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1008 души на възраст 18+.
55% от българите си приготвят зимнина, а 43% не приготвят. Логично в селата и в малките градове хората по-често си приготвят зимнина. В София 33% посочват, че си приготвят зимнина. С увеличаване на възрастта се увеличава делът на участващите в този процес.
От зимнината, която приготвят в най-голям дял са компотите - 48%, туршия - 46%, лютеница/кьопоолу/ айвар/лютика - 30%, кисело зеле - 28%. Други продукти, които са предпочитани от българите за зимнина са сладка, печени чушки, кисели краставички, консерви, колбаси, плодове и др.
83% от запитаните посочват, че консумират домашно приготвени продукти, защото смятат, че са по-качествени от тези в магазина, но 8% не са съгласни с това твърдение. Близо 2 млн. и 200 хил. българи (53%) консумират домашни алкохолни напитки.
79% консумират домашно приготвени или отгледани продукти, спрямо 20%, които не консумират. Данните показват, че с повишаване на възрастта нараства и делът на консумиращите домашни продукти. В малките градове и селата процентът на консумиращите домашно продукти е по-висок в сравнение с областните градове и София.
Най-често консумираните домашни продукти са туршия с 32%, компоти - 28%. Зеленчуците/ зеленчукови консерви - 25%. Сред предпочитаните домашни продукти от българите са още лютеница, сладко, кисело зеле, ракия, месо, яйца, млечни продукти и т.н.
53% консумират домашни алкохолни напитки, а 46% - не консумират. 59% от консумиращите домашни напитки посочват, че консумират ракия. 29% пият домашно червено вино, а 11% бяло вино.