Тази мярка е супер, тя е европейска мярка, прилага се отдавна в Европа и е хубаво, че и ние започваме да поглеждаме към Европа. Друга мярка, която се прилага от 2008 г., е за диференцираната ставка за ДДС за хотелиери и ресторантьори. Хората отдавна са осъзнали, че ставките трябва да бъдат такива в този бранш. Трябва да има патентен данък. Това каза за Bulgaria ON AIR председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.
"Всяко облекчение за малкия бизнес води до по-висока събираемост, до изсветляване. Когато хората са притиснати и не могат да си плащат разходите, отиват в сивия сектор. В момента готвим един анализ, който ще е готов до края на този месец най-късно, тогава ще напишем писмо до НАП, трябва да се направи в анализа какво се случи след намалената ставка за ДДС. 2023 г. ще е прогнозна", обясни Алибегов.
По думите му проблемът на държавата е, че не сяда да обсъжда мерките, които иска да въведе за дадения бранш. "Идеята за касовата бележка не беше толкова лоша, ако не беше спусната отгоре без никаква дискусия", добави Алибегов.
Според него, ако има диалог, няма да има нужда да се протестира и да се затварят пътища.
"Само в България туризмът не е приоритет номер 1. От 2020 юни месец от намалената ставка на ДСС минималният осигурителен доход беше 625 лв., оттогава сме на 800 лв., това го приехме като знак на воля от наша страна. Има какво се анализира, да се види на финала от осигуровки, корпоративен данък и ДДС, след намалената ставка има ли позитив за страната, или има негатив", посочи още Алибегов.
Браншът ще настояват ставката да бъде 9% константна и да се приравни, да не се променя.
"Когато става въпрос за един бранш с 250 000 заети души, трябва да има цифри. Последните две години се наслушахме на това как нямало смисъл от тази ставка, но не могат да кажат защо нямало смисъл от нея. Защо противопоставяме бизнеси, браншове и хора. Всички малки бизнеси трябва да бъдат на патент. Не може едно малко магазинче да се бори с някои от проблемите на големи хранителни вериги. За да се излиза от сивия сектор, трябва да се седне на една маса. След Ковид кризата няма кадри в нашия бранш. Държавата не е подготвена за този сценарий изцяло да се внася работна ръка, защото ние изцяло внасяме хиляди души. Хотелиерство, ресторантьорство зависят от много хора. Агенция "Митници" действа по-добре, но изискванията, които са направили за внасяне на работна ръка, са много остарели. Трябва да се промени задължително едно от изискванията нулеви данъчни задължения, за да можеш да внесеш работна ръка от чужбина", заяви Алибегов.