Турското министерство на културата и туризма представи списък с топ 10 предястия, заедно с изкушенията от турската кухня, гастрономическите маршрути и ресторантите, които трябва да се посетят задължително на официалния си уебсайт GoTurkey.
Представяйки на света туристическото и културното разнообразие на Турция, уебсайтът започна да показва богатството на турската кухня, за да позволи на посетителите да получат автентичния вкус на Турция, пише в. "Хюрриет".
Турската кухня е доста различна, като всяка от нейните провинции е известна със своя специален деликатес. Кухнята включва и най-популярните мезета, които са незаменима част от масите с алкохол.
Мезе често се определя като селекция от топли и студени ястия, които обикновено се сервират като ордьовър, част от турската, гръцката и близкоизточната кухня.
Смятани за студено предястие, мезетата са ястия, които се споделят на масата, състоящи се от широка гама зеленчуци, зеленчуци, варива, пасти, кисело мляко и сирене.
„Мезетата не са там, за да ви задоволят, а да променят вкуса, докато се наслаждавате на нашата йени ракъ. Всъщност мнозина могат да твърдят, че едни от най-добрите разговори се водят, докато се наслаждават на мезета и отпиват от ракъ“, се казва на уебсайта на министерството.
Петте най-добре сервирани мезета в списъка на уебсайта включват фава, топки от леща, самфир, каша и черкезко пиле, докато списъкът с горещи предястия включва сладкиши от пачанга, пълнени кюфтета, хумус с бекон, запеканки със скариди и рибен кокореч.
Вкусни мезета
Фава: Вид мезе, приготвено чрез натрошаване на богати на протеини сортове боб като грах, грах с черни очи, леща и нахут, поднесени със зехтин и копър.
Каша: Подобно на салсата, сервирана в Мексико, кашата или „езмето“ се състои предимно от домати, зелени чушки, лук, чесън и лимонов сок, които се намачкват заедно в плътна и сочна консистенция, подобна на паста.
Самфир: Всъщност това е сочно ястие, но ако се сервира като мезе, то се бланшира и облича в зехтин, със счукан чесън и лимонов сок - подобно на приготвянето на повечето сезонни зеленчуци.
Черкезко пиле: Това е богата паста, направена от счукани орехи, пилешко месо и уплътнен застоял хляб.
Топки от леща: Лесни за приготвяне и опаковани с вкус, топки от леща или „mercimek köftesi“ на турски език, са идеалното предястие, гарнитура, топер за салата или пълноценно ястие самостоятелно.
Сладкиши Пачанга: Това е известен сладкиш от анадолския регион, който се прави с филозни листове – дафинов лист, турска пастърма и сирене. Сладкишите се пържат и сервират горещи.
Пълнени кюфтета: Топки от тесто, направени от смес от фин булгур, картофи и подправки, се използват като външен слой. Любимите пълнежи включват говеждо или агнешко месо, комбинирано със смлени ядки като шам-фъстъци, орехи или кедрови ядки, заедно с подправки.
Рибен кокореч: Това е ястие, приготвено с риба на скара на шиш, нарязани билки и ароматизирано с различни подправки и обикновено се сервира като сандвич.