Храните по стоковите тържища отново поскъпнаха с 0.10 процента през отминалите пет работни дни (19-23 август) за втора поредна седмица, след като преди това шест поредни седмици поевтиняваха. Това показват данните от седмичните бюлетини на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), публикувани на сайта на регулатора. За отбелязване е, че на годишна база, спрямо същия период на 2023 година, отново има паритет – колкото са поевтинелите млечни, месни храни и варивата, зеленчуци и плодове, толкова са и поскъпналите, както беше и в предходната седмица.
Индексът на тържищните цени на едро (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ, към 23 август е 2.035 пункта спрямо 2.033 пункта към 16 август или седмично повишение с 0.10%, колкото и в предишната седмица. Преди това три поредни седмици храните поевтиняха по 0.05%, докато в предходните също три поредни седмици понижението беше съответно 0.49 на сто, 0.15 на сто и 0.29 на сто.
За отминалия месец юли цените на храните по стоковите тържища са спаднали общо с 0.73%, през юни понижението е с 2.89 на сто. За май ДКСБТ регистрира намаляване на цените на храните на едро с 1.72%, за април понижението е с 5.00%, а преди това през март са спаднали с 0.79 на сто, докато през февруари и януари храните на едро са поскъпнали съответно с 1.06 на сто и 0.55 на сто. Общо от началото на настоящата година цените на храните по стоковите борси и тържищата са спаднали с 9.81 процента, а за една година са се понижили с 5.23 на сто, показва справка от бюлетините на ДКСБТ.
От включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 32 продукти през отминалата работна седмица цените на едро на 21 продукти са се повишили, а на 11 са спаднали.
От млечните и месните храни и варивата по стоковите борси и тържищата най-много е спаднала цената на брашното тип 500, а най-много е нараснала на киселото мляко в кофичка от 400 грама; при плодовете най-много са поевтинели кайсиите, а най-много се е повишила цената на пъпешите; при зеленчуците най-много са спаднали цените на оранжерийните краставици, а най-много са нараснали на зелето.
е спаднала спрямо предходната седмица при повечето от 10-те основни храни, които се наблюдават и съпоставят от ДКСБТ в 15 области на страната. Най-голяма е ценовата разлика от 10.59 лева при кашкавала „Витоша“ (от 12.41 лв./кг в Добрич до 23.00 лв./кг в София), следван от кравето сирене при което разликата е 8.65 лева (от 6.08 лв./кг в Добрич до 14.73 лв./кг в Силистра), 5.90 лева е разликата при каймата смес (от 5.00 лв./кг в Добрич до 10.90 лв./кг във Велико Търново), при ориза разликата е 3.42 лева (от 1.83 лв./кг в София до 5.25 лв./кг в Силистра), при зрелия фасул разликата е 2.70 лева (от 3.00 лв./кг във Варна до 5.70 лв./кг във Велико Търново), 2.60 лева е разликата при замразеното пиле (от 5.70 лв./кг в Плевен до 8.30 лв./кг в Силистра), при слънчогледовото олио разликата е 1.45 лева (от 2.00 лв./литъра в София до 3.45 лв./литъра в Хасково), 1.40 лева е разликата при захарта (от 1.50 лв./кг в Хасково до 2.90 лв./кг в Пловдив), при брашното тип 500 разликата е 1.14 лева (от 0.76 лв./кг във Враца до 1.90 лв./кг в Пловдив и София), 0.08 лева е разликата при яйцата (от 0.26 лв./броя във Велико Търново и Плевен до 0.34 лв./броя в Сливен).
от всичките 18 продукти, включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 12, а поевтинелите са 6, като трендът е от минус 3.1% до плюс 4.2 на сто, което е нормално за сезона за тази група хранителни продукти.
Най-много е поскъпнало киселото мляко в кофичка от 400 грама (+4.2% до 1.30 лв./броя), следвана от пакетчето масло 125 грама (+2.2% до 2.79 лв./кг), замразеното пиле (+1.6% до 6.46 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.7% до 7.03 лв./кг), лещата (+0.6% до 4.35 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+0.6% до 12.40 лв./кг), кравето сирене (+0.3% до 11.20 лв./кг), прясното мляко над 3% масленост (+0.3% до 2.28 лв./литъра), кашкавала „Витоша“ (+0.2% до 16.79 лв./кг).
Най-много е поевтиняло брашното тип 500 (-3.1% до 1.32 лв./кг), следвано от яйцата (-2.7% до 0.29 лв./броя), ориза (-1.8% до 3.31 лв./кг), захарта (-0.7% до 1.99 лв./кг), зрелия фасул (-0.6% до 4.23 лв./кг), пилешките кренвирши (-0.4% до 5.25 лв./кг).
На годишна база при млечните, месните храни и варивата има паритет – колкото са поскъпналите, толкова са и поевтинелите. Най-много е нараснала цената на трайния варено-пушен салам (+1.05 лева), малотрайните колбаси (+0.25 лева), пакетчето масло 125 грама (+0.23 лева), а най-много е спаднала цената на кашкавала „Витоша“ (-0.78 лева), следван от захарта (-0.42 лева), пилешките кренвирши (-0.36 лева).
Поскъпналите са повече от поевтинелите, като трендът е от минус 8.3% до плюс 12.5 на сто, което не е характерно за тази група храни за настоящия сезон.
Най-много са поскъпнали пъпешите (+12.5% до 1.15 лв./кг), следвани от лимоните (+4.8% до 3.30 лв./кг), бананите (+3.3% до 2.81 лв./кг), прасковите (+0.2% до 2.34 лв./кг). Най-много са поевтинели кайсиите (-8.3% до 2.55 лв./кг), следвани от дините (-1.0% до 0.62 лв./кг).
Най-много е спаднала цената на прасковите (-0.35 лева), пъпешите (-0.24 лева), дините (-0.14 лева), а е нараснала на бананите (+0.88 лева) и лимоните (+0.33 лева).
на седмична база, от включените в бюлетина на ДКСБТ, поскъпналите са повече от поевтинелите, като трендът е широк – от минус 4.7% до плюс 8.2 на сто, което е характерно за тази група храни за настоящия сезон. Най-много е нараснала цената на зелето (+8.2% до 1.13 лв./кг), следвано от оранжерийните домати (+6.5% до 2.80 лв./кг), картофите (+2.1% до 1.09 лв./кг), зрелия кромид лук (+1.4% до 1.13 лв./кг), зеления пипер (+0.6% до 1.82 лв./кг).
Най-много са поевтинели оранжерийните краставици (-4.7% до 2.90 лв./кг), следвани от оранжерийните домати (-1.6% до 1.67 лв./кг), морковите (-0.7% до 1.16 лв./кг).
На годишна база повечето зеленчуци са поевтинели с изключение на оранжерийните домати (+0.41лева). Най-много е поевтинял зрелият кромид лук (-0.47 лева), следван от картофите (-0.31 лева), оранжерийните краставици (-0.23 лева).