С близо 15% е поскъпването на българските зеленчуци спрямо миналата година по същото време. Най-скъпо в момента ни излизат краставиците, родно производство, като за килограм цената им достигна 4 лева.
Според Росен Петракиев, който отглежда зеленчуци вече над 20 години в близкият град Мартин, екстремно високите температури повлияват негативно на количеството и качеството на продукцията, от което предлагането намалява и съответно при голямо търсене - цените поскъпват.
Той сподели в ефира на БНТ, че цените са се вдигнали заради екстремно високите температури заради които пада добивът на продукциите.
"За да защитим растенията от лошите климатични условия, ние трябва да положим доста повече грижи, които са свързани с материални средства", уточни Росен Петракиев във връзка с по-високите разходи, които имат тази година.
Попитан как се справят зеленчукопроизводителите с безводието и отразява ли се на производството по-високата цена на водата, земеделецът отговори: "При зеленчуковото производство водата ни не е като водата за питейни нужди. При нас се полива от сондажи или от реки. Така че при нас, поне в Северна България, не се повлияваме от цената на водата.
Според Кунчо Кунчев, който е управител на общински пазар в Русе, вносната продукция на пазара е съвсем малко и то основно на култури, които не се произвеждат у нас.
"За моя радост, българинът все повече държи на това какво ще сложи на трапезата си и добрата храна е приоритет.", каза той.