България е на едно от първите места в света по най-много хора, страдащи от затлъстяване. Това съобщи проф. Светослав Ханджиев, председател на Сдружението по здравно хранене. Той посочи, че сред
факторите за това са генетичното предразположение и нездравословният начин на живот. Влияние оказват и прекалената консумация на мазнини, захар и сол, обездвижването и стресът. "Това дава отражение
на регулацията на обмяната на веществата, което води до повишаване на килограмите, на висцералната мазнина, която причинява сърдечносъдовите заболявания", обясни проф. Ханджиев, цитиран от Дарик
радио.
Диетично приготвените продукти могат да предпазват от сърдечно-съдови и стoмaшно-чревни заболявания, посочи специалистът. Според него концепцията "здравословно и вкусно готвене" трябва да бъде
прилагана още в семействата, когато се изграждат хранителните навици на децата, съобщи БТА.
България е на шесто място в Европа по затлъстяване при децата, съобщи диетологът към проекта "Диогенис" Теодора Дърленска. 5% от децата между 13 и 17 години са със затлъстяване, а 22% от тях са с
наднормено тегло. По думите й на първо място стои неправилният начин на хранене, влияе още и липсата на движение в ежедневието им.
Дърленска добави, че в българските училища има твърде малко часове по физическо възпитание и спорт, както и неподходящи храни, които се предлагат в учебните заведения. Генетичното предразположение
към затлъстяване пък се появява и по време на вътрешно-утробното развитие на детето. Препоръчително е родилката да не надвишава теглото си с повече от 15 кг по време на бременност, обясни диетологът.