1005 глоби са издадени в София за непочистен сняг 1

03.02.2012 | 14:59
по статията работи: Ралица Стоянова
Глобите са в размер на 10 лева
1005 глоби са издадени в София за непочистен сняг
Снимка: Булфото

 

За първите четири дни на тази седмица Столичната община е глобила общо 1005 лица - физически и юридически, заради непочистен сняг в прилежащите територии към имотите им, съобщиха от Столичния инспекторат, цитирани от БТА.

Наложените глоби са с квитанция в размер на 10 лева. Отделно от тях са съставени 19 акта за установени нарушения главно на по-големи обекти - финансови институции и по-големи магазини. Съставените констативни протоколи с предписание са общо 180 и също са на подобен тип обекти.

Глоба от 150 до 700 лева за физически лица и от 700 до 2000 лева за юридически лица и еднолични търговци се налагат при неизпълнение на ангажиментите на домоуправителите по наредбата на Столична община за снегопочистването. Това каза адвокат Георги Славов, юрист на Националната асоциация на домоуправителите в България, цитиран от iNews.bg.

Глобите се налагат от Столичния инспекторат и обикновено се плащат от общия бюджет на етажната собственост.

Правомощията на домоуправителя е той да ръководи почистването и всички дейности свързани с него. Съгласно Закона за управление на етажната собственост, домоуправителят създава график за почистване - на ротационен принцип трябва да се въртят всички етажни собственици от сградата.

При неизпълнение на задълженията се налага и втора глоба Закона за управление на етажната собственост, която е по-малка - от 50 до 200 лева. При повторно нарушение размерът на глобата се удвоява. За да се почистват добре улиците, глобите трябва да се събират по-активно, смятат домоуправители.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Йордан Георгиев 04.02.2012 | 08:47
Във Финландия в населените места за всеки квадратен метър се знае кой е длъжен да го почисти. Когато възрастен човен падне и си счупи крака се прави проверка на мястото - ако не отговаря на определието за “почистено“ сметките от леченито биват препращани от Здравната им каса към фирмата/учреждение/кооперация неизвършила почистването.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...