1400 бежанци са дошли в България през 2012 г.

20.06.2013 | 13:38
по статията работи: Петя Бързилска
45 милиона души по света имат тежката съдба на бежанец
1400 бежанци са дошли в България през 2012 г.

45 милиона души по света имат тежката съдба на бежанец. Всяка от техните истории е различна и тъжна. Между тях обаче има едно общо нещо. Напускайки родината и целия си досегашен живот, единствената истинска ценност, която вземат със себе си, е снимка на близките си, които може никога повече да не срещнат. 

С тази малка по размер, но незаменима скъпоценност хора, търсещи закрила от насилието и смъртта, пристигат и у нас. Такава е историята на Мохамед, бременната му жена Реена и двамата им синове, чийто дом е изгорен от милицията. Със себе си те носят само мобилен телефон със снимките на своите близки и надеждата, че те все още са живи, разказва iNews.bg.

С колаж от фотоси у нас пристигат Абдул и съпругата му Уахейда. Жената обаче е без документи и изпратена в затвора. Четирите ѝ деца не са виждали майка си от февруари.

Днес светът отбелязва Световния ден на бежанеца и показва уважението си към тези хора, успели да продължат напред въпреки преживения ужас. 

Борис Чеширков от българското представителство на Върховния комисариат за бежанците към ООН разказва каква е съдбата на бежанците у нас и какво се промени за бежанците през тази една година. Според него много неща са се променили в световен план.

"Броят на хората, които са имали нещастието да се родят на място, на което има конфликт, и това е наложило бягството им, достигна над 45 млн. души. Това е и основната причина за разселване", каза той.

"Те са бежанци или разселени в самата си родина. Най-вече това се случва заради конфликта в Сирия. Към миналата седмица 1,63 млн. са напуснали Сирия. Почти всички се намират в съседна страна – Йордания, Ливан, Турция, Ирак, Египет или Северна Африка. Те чакат наблизо с нетърпение да се промени нещо, защото всеки иска да е в своя дом", обясни още Чеширов.

По думите му много малко от  тези хора са потърсили закрила в България - 1000 души са дошли у нас. 28 000 общо се намират в ЕС.

"Предвид това, че нарастват хората, които се разселват, е съвсем нормално да нарасне броят на хората, които търсят закрила в България. През миналата година започнахме да виждаме, че и тук има чисто процентно увеличение, но не е със стотици или хиляди. От 24 за месец, до 48 за 30 дни, до 80 души", заяви Борис Чеширов.

В края на годината видяхме, че около 1400 са дошли у нас, което с 40% повече от предходните години. Сега на месец търсят закрила около 250 души, обясни още Чеширов.

Цялото интервю по въпросите за бежанците може да прочетет на iNews.bg.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...