1500 лекари са напуснали България през последните 3 г.*

22.11.2012 | 09:49
по статията работи: Петър Чернев
Ниското заплащане, лошата администрация и корупцията в системата гонят медиците в чужбина
1500 лекари са напуснали България през последните 3 г.*

"Лошо е когато висококвалифицирани специалисти масово напускат страната, която ги е образовала и обучила. "Мобилност" замества термина "миграция". Правилният термин у нас е "миграция". Не познавам лекари, които са работили в чужбина, да са се върнали у нас". Това заяви в ефира на БНР членът на здравната комисия в НС д-р Нигяр Джафер.

Около 1500 лекари са напуснали страната за последните 3 г. По този повод доктор Джафер коментира: "Три са основните причини за това: Първо заплащането, липсата на реално остойностяване на лекарския труд. Второ - непредвидимостта, неудовлентвореността от здравната система, липсата на спокойствие и ред. Трето - лошото отношение - сатанизира се лекарската професия през последните години. Прекалено се комерсиализира, лекарите станаха търговци.

От началото на тази година 380 медицински специалисти са напуснали България, а до края на годината броят им се очаква да се увеличи до 500. С представянето на статистиката Даниела Дариткова, председател на парламентарната Комисия по здравеопазването, откри конференцията "Лекари и мобилност" предаде БГНЕС.

За периода 2007-2011 г. от Министерството на здравеопазването са издадени 3500 документа, удостоверяващи квалификацията на медици, за да могат да работят в чужбина, съобщи Августина Вълчева от министерството. Според цитирано от нея проучване основни причини за напускането на страната професионалистите назовават ниското заплащане, лошата администрация, корупцията в системата, както и отношението на обществото и медиите към лекарите. 44% от тях са заявили, че не биха препоръчали тази професия на младите хора, допълни Вълчева.

Все повече наши хирурзи търсят реализация зад граница, а също и много студенти предпочитат да специализират в чужбина. Една от причините - лекарите у нас вземат почти 10 пъти по-ниски заплати от тези в другите европейски страни. Това каза преди десетина дни д-р Здравко Лазаров, съдов хирург в болница "Лозенец". Там се проведе Втората национална студентска академия по хирургия.

На специализантите по медицина в чужбина се плаща за времето на допълнително обучение. У нас е обратното - те си плащат, за да получат специалност

Всяка година между 500 и 600 лекари, медицински сестри и акушерки напускат страната и заминават да работят в чужбина. Данните са на Българския лекарски съюз бяха представени миналата седмица.

Най-много наши медици има в Германия и Франция. Търсят се в Англия и Ирландия. Макар и по-малко, има и такива, които заминават за Швейцария. Преди да започне научна работа в Бернския университет проф. Валентин Джонов работи като лекар в болница в Швейцария, информира "Нова телевизия".

*Информацията е актуализирана в 18.45 ч.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...