1607 декларации за данъчно облекчение са подадени от млади семейства в София

28.05.2010 | 16:10
по статията работи:
Общо 192 хил. физически лица от София, Благоевград, Кюстендил, Перник и София област са декларирали в столичната НАП доходите си от 2009 г.
1607 декларации за данъчно облекчение са подадени от млади семейства в София

192 хил. физически лица от София, Благоевград, Кюстендил, Перник и София област са декларирали в столичната НАП доходите си от 2009 г. Към същия период на миналата година декларации са подали 197,7 хил. лица.

1607 са младите семейства с ипотечни кредити, които са поискали да ползват данъчно облекчение. За първи път през тази година, с подаване на декларация в НАП те могат да намалят облагаемия си доход с платените през годината лихви по ипотечния заем, припомнят от НАП. Физическите лица, които са декларирали пред столичната НАП предоставените и/или получени от тях парични заеми са 1514.

В повече от 11 хил. данъчни декларации е посочен надвнесен данък за възстановяване. До възстановяване на суми се стига в случаите, в които лицата ползват данъчно облекчение - например това за млади семейства с ипотечни кредити, при направени дарения, вноски за допълнително доброволно осигуряване, сключване на застраховка "живот" и др. От НАП напомнят, че когато е деклариран данък за възстановяване той се прихваща от други дългове към държавата или се възстановява по посочена в декларацията банкова сметка.

Близо 5 хил. лица са се възползвали от възможността да подадат декларации с баркод. Декларациите с баркод се сканират вместо да се обработват ръчно, което дава възможност надвнесения данък да бъде възстановен в по-кратък от законовия едномесечен срок. 

И тази година най-голям брой лица са подали декларациите си на място в офисите на Териториалната дирекция на НАП  София - 135 хил. души. Декларациите, подадени по пощата с обратна разписка, са  41 хил. По електронен път са изпратени 8.5 хил. декларации, което е близо два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...