2009 г. ще бъде Година на България в Япония

13.01.2009 | 17:05
по статията работи: Лили Бончева
Премиерите на България и Япония Сергей Станишев и Таро Асо размениха поздравления по повод 50-годишнината от възстановяването на дипломатическите отношения
2009 г. ще бъде Година на България в Япония

През изминалите десетилетия между България и Япония бяха изградени отношения на приятелство, взаимно разбирателство и ползотворно сътрудничество, основани на споделени общи ценности и сходни подходи към глобалните предизвикателства. Днес двете страни са партньори, поддържащи активен обмен във всички области от взаимен интерес както на двустранна основа, така и в широката рамка на всеобхватния диалог ЕС-Япония. Това се казва в поздравлението на премиера Сергей Станишев до японския му колега Таро Асо по повод 50-годишнината от възстановяването на дипломатическите отношения и 90-годишнината от установяването на официалните отношения между двете страни. Уверен съм в отличните перспективи за по-нататъшно обогатяване на всестранното сътрудничество и партньорство между България и Япония, за което несъмнено ще допринесат многобройните прояви за отбелязване на юбилея. Убеден съм също, че интензивният културен и човешки обмен през 2009 г. ще даде нов импулс на българо-японските отношения и ще спомогне България, която е позната в Япония с розите, киселото мляко и сумиста Калоян Махлянов-Котоошу, да бъде преоткрита като модерна европейска държава с ценен принос в световното културно-историческо наследство.

В поздравлението си японският министър-председател Таро Асо подчертава, че приема България като важен партньор, с който споделя едни и същи фундаментални ценности.

2009 г. ще бъде Година на България в Япония, в рамките на Годината на приятелството на Япония с крайдунавските страни (Австрия, България, Румъния и Унгария). От японска страна за почетен президент на юбилейните чествания е избран Негово Императорско Височество Принц Акишино, който заедно с Принцесата, ще посети страната ни през май тази година. Президентът Георги Първанов е почетен патрон на честванията от българска страна, съобщава правителствената информационна служба.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 27.09   1529 г. – Започва Обсадата на Виена, след като Сюлейман I напада града. 1540 г. – Папа Павел III узаконява, създадения шест години по-рано от Игнаций Лойола,...