2010 г. може да се окаже най-топлата от 100 години насам

10.08.2010 | 14:16
по статията работи:
С около 2 градуса ще се повишат температурите у нас до 2050 г., през август ще има условия за пожари
2010 г. може да се окаже най-топлата от 100 години насам

С около 2 градуса ще се повиши температурата на въздуха у нас за периода 2020 - 2050 година, а до 2100 г. - 3 -3,5 градуса. Това сочат анализи на тенденциите, изготвени от националния институт по хидрология и метеорология към БАН и представени пред журналисти.

Очакванията са по-скоро за засушаване и намаляване средно с около 10-15 на сто на сумата на валежите. Най-силно това ще засегне югоизточна България, каза доц. Валери Спиридонов, заместник-генерален директор на института, цитиран от БТА.

Сравнението е на база изминалия 30-годишен период. От изнесените данни обаче, по думите на Спиридонов, не може да се предположи какво ще е времето през тези години.

До 2100 година се очаквало и леко повишение на т.нар. вреден/приземен/озон, най-вече над Черно море.

Метеоролозите отчитат, че валежите у нас през юли са били 300 процента над това, което е обичайно за периода, а като цяло 2010 г. може да се окаже най-топлата от 100 години насам.

Август основно ще бъде сух и горещ, очакват се дни, когато живакът ще показва 40 градуса, според прогнозна справка на института. Това най-вероятно ще бъде между 10 и 20 август, което създава и повече условия за пожари.

В последните 12 години тенденцията в България била към покачване на температурата, а в световен мащаб - повишаване честота на екстремните метеорологични явления.

Най-подходящото място за изграждане на възобновяеми енергийни източници в по-дългосрочна перспектива за страната ни ще бъде по крайбрежието на Черно море, около Калиакра, тъй като там ще има повече енергия, обясни Валери Спиридонов. Тя обаче ще намалява в планините.

Заради очакваното затопляне, от БАН препоръчват райониране на агроклиматичните ресурси. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...