2010 г. ще е по-активна за кредитирането, смята експерт

07.01.2010 | 11:31
по статията работи:
Стойността на ипотечните кредити в момента се движи между 20 000 и 40 000 евро
2010 г. ще е по-активна за кредитирането, смята експерт

През 2010 г. няма да има бум в кредитирането, но годината ще е по-активна от предишната, смята Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит център". Като изключим първите няколко месеца от януари до март, които са традиционно слаби, очакванията са че тази година определено ще е по-активна и в тегленето на кредити, и в покупки на недвижими имоти. Обемите все пак ще бъдат далеч от тези отпреди кризата, допълни Тошев.

Все още клиентите ще бъдат предпазливи, ще пристъпват към сделка само тези, които наистина имат възможност да я направят сега, имат достатъчно спестени средства и достатъчно стабилни доходи, за да могат да обслужват дългосрочно един кредит.
Моите очаквания са, че тази година, а и следващата ще бъдат години на разумно поведение по отношение на кредитите. Те ще се теглят за много ясно определени неща, които са необходими и финансово обосновани, каза Тихомир Тошев.

Все още основният процент, наложил се на пазара, е 70% банково финансиране и 30% собствени средства за сделките с имоти. Финансирането в някои случаи за по-ликвидни имоти достига до 80%.

По-голямата част от клиентите, които купуват в момента жилища и теглят кредити, имат около половината от сумата и теглят другата половина или дори по-малко. Ипотечните кредити се движат средно в суми между 20 000 и 40 000 евро, като има малък процент кредити за по-скъпи имоти, които се движат между 70 000 и 100 000 евро. Най-често кредитите, които се искат за подобряване на условията в дома и намаляване на разходите за енергия, са между 5 000 и 12 000 лева. По отношение на условията водещо остава най-добра лихва и сравнително лесна процедура за отпускане, без искане за много гаранции и висок доход.

Когато хората са оценили нуждата да направят този ремонт или това подобрение в момента и ползите от него и имат доходите, за да могат да обслужват това задължение, тези кредити се вземат най-често за срок между 3 и 7 години. Те са по-краткосрочни, по-видими, задлъжнялостта не е голяма, месечната вноска обикновено е между 80 лева и 150-180 лева, което е напълно поносимо, затова клиентите са по-отворени да направят такава сделка дори и при малко по-високите лихви, каза експертът.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 26.03   1812 г. – Земетресение разрушава Каракас, Венецуела. 1828 г. – Австрийският композитор Франц Шуберт изнася единствения си публичен концерт. 1841 г. –...