2010 - годината на голямото предлагане на пазара на бизнес имоти

16.12.2009 | 19:39
по статията работи:
Около 700 000 кв.м бизнес площи се очаква да излязат на пазара в рамките на следващата календарна година, прогнозират от Forton International
2010 - годината на голямото предлагане на пазара на бизнес имоти

Близо 700 000 кв.м нови бизнес имоти ще се появят на пазара у нас през 2010 година, прогнозират експертите от консултантската компания Forton.

"Този обем е естествено следствие от бума в недвижимите имоти през 2007-2008 г. и резултат от инвестиционните намерения, които стартираха в този период. Предлагането значително ще изпревари търсенето на пазара на бизнес имоти в България и въпреки промяната в посока изключително изгодни оферти за наемателите, ще отнеме няколко години преди новите бизнес площи да бъдат усвоени", коментира Сергей Койнов, Изпълнителен директор на Forton International.

Близо 416 000 кв.м са новите търговски площи, които се очакват през 2010 г. в цялата страна. Няколко големи модни марки и дискаунт веригите ще продължат успешното си развитие от 2009 г., но търговските центрове имат нужда от повече успешни търговци, които в по-голямата си част през отиващата си година срещнаха сериозни икономически затруднения, предвид пониженото потребление на населението и забавеното кредитиране за разрастване.

От Forton oчакват положително развитие за втората половина от 2010 г. поради факта, че Западна Европа е пред преодоляване на кризата. Това следва да мотивира водещите световни марки, които все още не присъстват на пазара през 2010 година, да преразгледат плановете си за експанзия и да се възползват от настоящите изгодни условия в България, считат от компанията.

Средните наемни нива в търговските центрове ще се запазят на близки до постигнатите към момента по-ниски нива, като разликата между София и останалите по-малки градове на страната остава значителна, тъй като кризата се отрази най-вече на платежоспособността на потребителите в малките населени места. Очаква се след като бъдат открити новите търговски центрове в София през началото на 2010 г., част от търговците, особено тези в ниския и среден ценови сегмент, да насочат вниманието си към по-малките градове, където имат възможност да правят бизнес при много изгодни условия.

Новите офис проекти, които ще бъдат завършени и пуснати в експлоатация през 2010 година, ще увеличат предлагането с 261 000 кв.м.

Още през първата половина на годината ще бъдат завършени няколко големи проекта. Това предполага увеличение на процента на незаетите офис площи, който към 3-то тримесечие на 2009г. достигна 14.7%, както и продължаващо намаляване на нивата на наемите в началото на годината.

Няколко нови проекта ще бъдат завършени и на пазара на индустриални площи с общ обем малко над 35 000 кв.м. Въпреки слабата икономическа активност, инвеститорите в този сегмент са по-оптимистично настроени и през 2010 година се очаква да започнат няколко мащабни проекта в близост до София. Ще започне и техният агресивен pre-leasing, което ще окаже сериозен натиск на цените на складови площи и ще доведе до сериозно разместване на пазара в този сегмент.

Големият обем нови бизнес сгради е потенциал за развитието на един друг сектор - управлението на имоти. Според екипа на Forton International сградите, които реално ще започнат да функционират и да носят доходи, са с общ обем 400 000 кв.м.

Инвестиционният пазар ще бъде динамичен през 2010 г., тъй като ще излязат много обекти, които ще отговарят на очакванията на международните инвеститори и наемните нива в тях ще са атрактивни за купувачите, защото ще имат потенциала да растат във времето, а с тях да расте и бъдещата стойност на имота.

Инвестиционният пазар в България е силно зависим от състоянието на финансиращите институции и тяхната кредитна политика. От една страна, от Forton очакват раздвижване на пазара през 2010 г., в резултат на лоши кредити и необходимост за реализация на активи по обезпечения на вторичния пазар. В зависимост от броя имоти за реализация, това би могло да намали цените на имотите допълнително. От друга страна, при проектите в процес на изграждане, политиката за удължаване на срока на кредита често няма да е достатъчна гаранция за успех, ако няма конкретна и ясна стратегия за реализация на всеки отделен проект в състояние на слабо икономическо развитие и силна конкуренция.

Ако банките успеят да запазят стабилност през втората половина на 2010 г., благодарение на развитието на значими инфраструктурни проекти по европейски фондове и стабилизиране на банките-майки в чужбина, и те започнат по-активно да финансират бизнеса в България, може да се очаква положително пазарно икономическо развитие. В резултат от това ще се повиши доверието на международните инвеститори в страната и е възможно те да реализират свои инветиционни интереси в България, прогнозират от Forton.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...