2012 г. - годината на еврофонодовете

10.01.2013 | 14:11
по статията работи: Ралица Стоянова
Администрацията е "стриктна и жестока", заяви Бойко Борисов
2012 г. - годината на еврофонодовете

Изминалата 2012 година е рекордна по договаряне, по изплащане и по възстановяване на средства от ЕС. Само миналата година са договорени една трета от парите по оперативните програми. За сравнение за периода от 2007 до 2010 г. включително са договорени почти същите средства. Това стана ясно по време на провелата се днес пресконференция за усвояването на европейските пари до момента.

"Едно е да тръгнеш към Марс, друго е да кацнеш. От друга стана обаче, за да кацнеш, трябва първо да излетиш". Така метафорично откри форума министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев

През 2012 г. на бенефициентите са платени почти толкова пари (2,5 млрд. лева), колкото през предходните пет години взети заедно (2,9 млрд. лева общо), похвали се Дончев.

"Нямаме загуба на пари по нито една оперативна програма през миналата година", отчете зам.-финансовият министър Карина Караиванова. Министерството на финансите изпраща чисти заявки за плащане и Европейската комисия ни връща парите, обясни още министърът.

"България е от страните с най-нисък процент грешки при фактурите. Това е така, защото администрацията е "стриктна и жестока”, заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов.

"Не е възможно да се реализират над 7000 проекта и да няма грешки. Големият въпрос е кой ги открива", заяви Дончев. Той също похвали администрацията и прогнозира, че няма да имаме отписани плащания до края на програмния период.

Първенецът сред оперативните програми с най-много платени и възстановени средства е ОП "Транспорт”. При нея процентът на платените средства е 45 на сто, а са възстановени 40,38%. Най-зле се представя "Околна среда” (18% платени и 9,95% възстановени), информира iNews.bg.

Причините за лошото представяне на втората програма са няколко, изтъкна Дончев. ОП "Околна среда” не е тръгнала по най-добрият начин. Имало е нередности по първите проекти. Освен това инвестициите във води са технически сложни. Водните проекти са и много скъпи - понякога те надвишават няколко пъти годишния бюджет на съответната община. Министърът потвърди, че ще 51 млн. лева по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) няма да бъдат усвоени. Причините са късният старт на програмата и ниският интерес към аргоекологичните мерки, според Дончев.

Той открои няколко предизвикателства пред усвояването на европейските пари през тази година. Като основна цел министърът си постави до края на годината да сме платили не по-малко от 65% от общия бюджет на оперативните програми. Борисов обаче каза, че очаква поне 70 - 75% плащания.

До края на годината трябва да имаме одобрена финансова рамка и яснота за ресурса през следващия програмен период. Дончев очаква тази година да бъде приет и Закона за управляване на средствата от ЕС. "Изборите също са предизвикателство".

Дончев отбеляза, че са водени разговори, но не и преговори за това да няма чистка в администрацията, която се занимава с оперативните програми.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...