За България 2014 г. може да се окаже добра лозарска година. Това заяви доц. Иван Пачев - директор на Института по лозарство и винарство в Плевен.
Зимата, според експерта, е била добра за лозите и няма измръзвания. Добрата прогноза може да се осъществи при спазване на агротехническите мероприятия от страна на лозарите, предупреди
специалистът.
Според него в последно време се забелязва повишен интерес на гроздопроизводителите към българските сортове. По думите му може да се разчита на най-новите сортове, създадени от Института по
лозарство и винарство в Плевен, защото вече е доказано в практиката, че са студоустойчиви и устойчиви на мана и други болести.
За големия интерес към родните сортове свидетелства и фактът, че е изкупен лозовият посадъчен материал, който са произвели в института, посочва доцентът. Българинът обича да консумира в прясно състояние, произведено у нас грозде, като си го произвежда предимно сам - в дворовете на къщите, съобщава iNews.
Пачев препоръча гроздето да присъства по-често на трапезата ни, заради качествата, които притежава. Той специално отбеляза захарите и вещество, което се намира, както в люспата на зърното, така и в семената, особено при червените сортове - естествен, мощен антиоксидант, който пречиства организма.