2050 г.: На всеки българин над 65 г. - по-малко от двама работещи

09.12.2010 | 13:04
по статията работи:
Освен, че делът на хората над 65 години нараства, продължителността на живота в България се повишава повече от всякога, отчитат от Световната банка
2050 г.: На всеки българин над 65 г. - по-малко от двама работещи

Към 2050 г. ще има по-малко от двама българи в трудоспособна възраст за всеки жител над 65 години. Това сочат данни от доклад на Световната банка, който ще бъде представен днес на форум в хотел "Шератон".

През 2025 г. повече от един на всеки пет българи ще бъде на възраст над 65 години.

В момента съотношението хора в трудоспособна възраст и над 65 години е четири към едно, се посочва в документа. 

Съотношението на зависимост от 55 процента ще постави на изпитание капацитета на съществуващата система за социално подпомагане, особено на социални и здравни услуги за възрастните граждани, отчитат от Световната банка.

През последните години делът на населението на възраст над 65 години нарасна до 17.3 на сто и остава малко по-висок от средния процент за ЕС - 17 на сто, пише в доклада.

Освен, че делът на хората над 65 години нараства, продължителността на живота в България се повишава повече от всякога. Мъжете в България живеят средно по 69.5 години - малко преди момента, когато свързаните с възрастта заболявания стават най-широко разпространени. Жените в България живеят средно по 76.6 години, което ги излага на по-голям риск от свързани със здравето проблеми.

Не само България, но и всички нови страни-членки на ЕС са изправени пред предизвикателството, с което се сблъскват развитите страни от години – застаряващо население. Това води до нарастваща нужда от грижи за възрастните хора и по същество представлява двойно предизвикателство – от една страна намалява броят на хората, които биха полагали грижа, а от друга страна заради по-малкия брой работещи намаляват и средствата, с които би трябвало да се финансират увеличаващите се по брой услуги за възрастни хора, посочват от Световната банка.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...