2090 фермери трябва да декларират доходи във Варна

21.01.2012 | 13:11
по статията работи: Ралица Стоянова
5% отстъпка получават тези, които декларират до 10 февруари или по електронен път
2090 фермери трябва да декларират доходи във Варна
Снимка: Sxc.hu

2090 земеделски производители от Варненска област, регистрирани в Областна дирекция "Земеделие"- Варна, трябва да декларират доходите си за предходната година пред Националната агенция за приходите (НАП) до 2 май 2012 година.

Земеделските производители ще трябва не само да подадат годишна декларация, но така също да начислят и платят данък за получените доходи през 2011 година, информират от приходната агенция. Дължимият данък е в размер на 10%, но законът позволява на регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители да намалят доходите си от продажбата на произведени непреработени продукти от селско стопанство с 60%. Земеделските производители, получили доходи от производство на преработени продукти и декоративна растителност, могат намалят данъчната си основа с 40%.

Тези от тях, които извършват дейност като еднолични търговци, не могат да намаляват данъчната си основа с нормативно признати разходи. За тях данъчната ставка остава 15% върху разликата от получените приходи през изминалата 2011 година и доказаните разходи. Регистрираните земеделски производители, които са получили субсидии (финансиране) през 2011 година, трябва да ги декларират пред НАП Варна и да заплатят дължимия данък. Субсидиите, получени през 2011 година, следва да се отразят в годишната данъчна декларация, като се впишат в приложение № 2 или 3 в зависимост от реда за облагане на доходите.

5% отстъпка от данъка за довнасяне получават онези земеделски производители, които подадат декларацията си за доходите и внесат дължимия данък до 10 февруари 2012 година. Същата отстъпка ползват и тези, които изпратят декларацията си по електронен път, подписана с електронен подпис и внесат дължимия данък в срок до 2 май 2012 г.

Повече информация за декларирането и плащането на данъци земеделските производители могат да се намерят на сайта на НАП www.nap.bg. Консултации може да се правят и на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция на телефон 0700 18 700.



Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 08.04   217 г. – Римският император Каракала е убит от преторианския префект Макрин, който го наследява на трона. 1195 г. – Византийският император Исак II Ангел е...