2254 лв. трябват за издръжката на 4-членно семейство

26.07.2013 | 13:20
по статията работи: Петя Бързилска
За последните четири години издръжката на живота е нараснала с 17,3%, отчитат от КНСБ
2254 лв. трябват за издръжката на 4-членно семейство

Издръжката на живот на член от 4-членно домакинство, което включва двама възрастни и две деца, в края на юни е 563, 63 лв.

Така общо на домакинството му са необходими 2254 лв. на месец, за да посрещне разходите си за храна, здравеопазване, образование и почивка спрямо средните стандарти за страната. Това сочат данни на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към КНСБ, представени днес, предаде БТА.

Припомняме, че в края на март тази година отчетените от КНСБ суми бяха малко по-големи. 566,26 лева бяха нужни на човек от четиричленно домакинство, а за цялото семейнство издръжката на живот беше - 2264 лева.

През второто тримесечие се наблюдава задържане на ценовите нива, като спрямо предходното тримесечие се отчита намаление от 0,5 процента, но на годишна база ръстът е от 3 процента. По-ниския темп на нарастване на цените се дължи на намалението на цената на електроенергията от 1 април с до 6,5 процента и на природния газ с 4 процента. Друг фактор за това е характерния сезонен спад в цените на някои хранителни стоки.

За последните четири години издръжката на живота е нараснала с 17,3 на сто, като по-силно е изразен ръстът при хранителните стоки - с над 20 процента, а при нехранителните - с 14,5 на сто.

През второто тримесечие цените на хранителните стоки са нараснали с 5 процента на годишна база, а спрямо предходното тримесечие са намалели с 0,9 процента. Най-голям е сезонният спад при зеленчуците и зеленчуковите консерви - 14,7 процента, но спрямо юни предходната година зеленчуците са по-скъпи средно с 15,8 процента.

Намаление се наблюдава и при цените на яйцата - с 9,4 процента. Незначително е намалението на цените на хляба и на зърнените храни - с 0,2 процента, но на годишна база е регистриран ръст от 3 на сто.

При млякото и млечните продукти е регистрирано увеличение на цените с 1,2 процента, а при плодовете и плодовите консерви - с 12,6 процента. През второто тримесечие са поскъпнали цените на цитрусовите плодове в диапазон от 5 до 56 процента и на ябълките - с близо 24 на сто.

При нехранителните стоки се отчита задържане на цените спрямо предходното тримесечие. Най-чувствително е увеличението в цените на облекла, обувки и лични принадлежности - средно с 4,3 процента.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) през юни е отчетена месечна дефлация от 0,4%, а средногодишната инфлация за периода юли 2012 - юни 2013 г. спрямо периода юли 2011 - юни 2012 г. е 3.5%. НСИ отчита, че през юни 2013 г. най-много са се намалили цените на следните хранителни продукти: яйца - с 2.2%, слънчогледово олио - с 1.2%, домати - с 16%, краставици - с 15.9%, пипер - всички видове - с 16.2%, зеле - с 4.8%, пресни зеленчукови подправки - с 3.1%, други пресни плодове (ягоди и череши) - средно с 19.1%, картофи - със 17.2% и захар - с 2.%.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...