2500 деца без място в столичните детски градини за момента

01.06.2009 | 13:47
по статията работи:
Очаква се до края на година да бъдат открити още 1500 места
2500 деца без място в столичните детски градини за момента

Снимка: Econ.bg

Близо 2500 деца не са приети в детските градини при настоящето класиране за 2009 година. Това каза зам.-кметът по образованието Йорданка Фандъкова на родителите, които протестират пред църквата „Света София" срещу липсата на места в детските градини. Според Фандъкова до края на годината предстои да бъдат разкрити нови 1500 места в градините. Това предвижда програмата за изграждане на нови детски градини, стартирала през 2007 г., информира Dariknews.bg.

32 нови детски градини в почти всички квартали на столицата са започнали строителство през 2008 г. Според Фандъкова обаче в държавния бюджет за тази година не се предвиждат средства за увеличаване на персонала в новите детски заведения. Тя обясни, че са поискани 1,5 млн. лева от Министерството на финансите чрез писмо от Столична община. Парите са необходими за увеличаване на местата в 52 нови групи, които се предвижда да бъдат разкрити по програмата.

Фандъкова добави, че се обсъждат варианти и за публично-частни партньорства.

Навръх детския празник 1-ви юни с балони и плакати десетки родители протестираха срещу липсата на места в градините. Майките се притесняват, че няма кой да се грижи за децата им, които не са били приети в градините. По този начин семейството губи една работна заплата, което е катастрофално в условията на финансова криза.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 15.04   1715 г. – В Южна Каролина индианците убиват 90 английски заселници, което става повод за започване на войната между англичаните и индианците. 1795 г. – Литва е...