50% от храните - в сивия сектор

06.08.2008 | 15:49
по статията работи: Петър Чернев
Производителите поискаха ДДС върху храните да се намали до 10%. Държавата ни третира като престъпници, оплакаха се от БАХПИ
50% от храните - в сивия сектор

Държавата се отнася с българските производители като с престъпници. Пример за това са неколкократните нахлувания на екипи на полицията в офиси на членове на Българската асоциация на хранителната и питейната индустрия (БАХПИ). Това обяви по време на пресконференция днес председателят на асоциацията Димитър Зоров.

По повод зачестилите през последната година санкции за от страна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по адрес на производителите на олио, млекопроизводителите, производителите на хляб и сладкарски изделия и производителите на яйца и пилешко месо, Зоров коментира че те представляват ограбване на скъсан джоб. Припомняме ви, КЗК разкри непозволено договаряне на минимални продажни цени от горепосочените групи производители.

"Сивият" сектор в хранителната промишленост в момента варира между 45 и 50%. Според Българската асоциация на хранителната и питейната индустрия единственият начин този процент да бъде намален е чрез намаляване на ДДС върху храните до 10%. Този въпрос ще бъде обсъден от работна група, състояща се от представители на Министерството на финансите, Националната агенция по приходите и експерти от хранителния бранш.

Друг положителен резултат от намаляването на данъчната тежест се очаква да бъде балансиращият ефект, който то ще има върху цените на пазара, считат браншовиците.

По време на днешната пресконференция председателят на Съюза на птицевъдите в България Борис Стоименов обясни, че от санкцията на КЗК го е заболяло най-много обвинението в извършването на престъпление. Той отрече отделните производители да са се консултирали помежду си за себестойността и цените на продукцията си.

През миналата година килограм концентриран фураж, с който са били хранени кокошките-носачки в България е струвал между 0.35 и 0.40 лв. за килограм. За сравнение през тази година той струва 0.80 лв. В същото време цената, на която се продавали яйцата, през миналата година е била 0.10 лв., докато тази година тази цена се е намалила, въпреки увеличената цена на фуража. По този начин загубите на бранша от производството и продажбата на яйца след Великден се равняват на 20 млн. лв., обясни производителят на яйца Милчо Христов. Той допълни, че държавата е абдикирала от бранша.

Производителите на храни и напитки са подложени на нелоялна конкуренция от началото на прехода до момента. Браншът е объркан – хем от една страна ни е забранено да се събираме и да обсъждаме каквото и да било, а от друга ни е забранено да продаваме под себестойността на продукцията си. В резултат от тези объркани правила и изисквания пазарът поражда нелоялна конкуренция, а не обратно. Това обясни по време на днешната пресконференция Благо Джиев, член на УС на Съюза на птицевъдите. Той добави, че влизането в ЕС е принудило производителите да продават "ментета храни".

Поради високите цени на соевите сортове, царевицата и минералите, използвани за хранене на животните, не се очаква намаляване на цените на млякото и млечните продукти, стана ясно на днешната пресконференция.

Заради ниските изкупни цени, през тази година се очаква да бъде отбелязано намаление на произведените количества птиче месо и яйца за консумация, прогнозираха от бранша.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 20.12   1604 г. – отпечатан е първият екземпляр на книгата Дон Кихот от Мигел де Сервантес – първия бестселър в историята, пуснат в продажба на 16 януари 1605. 1699 г....