Според ново изследване малки дози шоколад всеки ден може да намали риска от сърдечен удар с около 40%. По данни на германски учени, проучили живота и навиците на 20 хил. души през последните осем години, хората, които ядат по около 6 грама шоколад на ден или това е едно блокче шоколад, намаляват риска за сърдечен удар с 39 на сто. Проучването ще бъде публикувано през следващата седмица в European Heart Journal.
И предишни проучвания са показвали ползотворните ефекти от ограничената консумация на черен шоколад. За първи път обаче има доказателства от толкова дългосрочно проучване, коментира АП.
Причината за този ефект на шоколада е съдържанието на флавоноли, смятат учените. Богатите на флавоноли зеленчуци и червеното вино също помагат за разширяването на мускулите на кръвоносната система, което намалява кръвното налягане.
В проучването са участвали 20 хил. души, които досега не са имали сърдечносъдови проблеми, подобни навици, сред които и тютюнопушене и телесният им индекс не се различава значително. Учените допълват, че просто са наблюдавали хората, а не са им раздавали шоколад като част от тестовете. Проучването е поръчано от германското правителство и Европейския съюз.
Докторите обаче предупреждават, че не трябва да се прекалява с яденето на шоколад. Това може да доведе до повишаване на теглото, един от основните рискови фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания. "Изследването не е препоръка да се яде повече шоколад, но ако захарта и мазните закуски бъдат заместени от малко парче черен шоколад, това може да помогне", коментират още учените.