Недостатъчна консумация на важни за растежа на децата хранителни компоненти в детските градини, установи проверка на Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Проверени са 82 детски градини от Пловдив и областта. В менюто има недостиг на млечни продукти, риба, пълнозърнест хляб, зеленчуци и плодове, яйца, варива и ядки. Същевременно се отчита високо съдържание на тестени и захарни изделия. Голям е приемът и на мазнини и сол, получени от консумацията на колбаси и месни полуфабрикати.
Анализът на храната в детските градини е направен на база проследяване на менютата за 10-дневен период. Проверките са направени на място, като е претеглен и самият порцион, каза за Дарик радио директорът на дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето" в РЗИ д-р Галина Карауланова. За всеки район е изготвен анализ, който се представя в общината по местонахождения на детското заведение. Проверките продължават, като целта е до края на годината да се обхванат 90% от детските заведения в Пловдив и областта, обясни д-р Карауланова.
3,5% от децата между 0 и 18 години в Пловдивско са с наднормено тегло. Това показват данните от профилактичните прегледи на личните лекари за 2010 година. За сравнение с минали години, този процент намалява, каза още д-р Карауланова, цитирана от Dariknews.bg. По думите й, РЗИ може само да изготви препоръки към учебните заведения за съдържанието на хранителния порцион. Няма законова възможност да задължава какво точно да има в храната.
За началото на новата учебна година се очаква от Министерство на здравеопазването да бъде изготвена наредба за здравословното хранене, която да обхваща децата в различни възрастови групи.