Изборът на храни с етикет "органично" е единственият начин потребителите да се уверят, че закупените от тях месо и млечни продукти са произведени без употреба на антибиотици. Това съобщават от Асоциацията за органична търговия (Organic Trade Association - OTA). Изявлението беше направено по повод няколко телевизионни предавания в САЩ в началото на февруари, предаде Organic-market.info.
Органичните практики забраняват употребата на антибиотици, синтетични хормони или други лекарствени примеси в храната на животните, които целят стимулиране на растежа или възпроизводството, коментират от асоциацията. Много организации, сред които Американската медицинска асоциация и Световната здравна организация (СЗО), се изказват срещу нетерапевтичната употреба на антибиотиците в селското стопанство, което е в интерес на общественото здраве. Подобна употреба води до резистентни към антибиотици щамове бактерии.
Над 70% от произведените в САЩ антибиотици се използват за нетерапевтични цели в индустриалното животновъдство, сочат данните на учените. Те обясняват, че "нетерапевтична употреба" има при използването на антибиотици при липса на диагностицирано заболяване. Животните, отглеждани в индустриалните ферми, често ежедневно получават антибиотици в храната и водата, за да се стимулира нарастването на теглото и усвояването на храната. С лекарства се компенсират и пренаселеността и нехигиеничните условия във фермите.